zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander positiever over werkomgeving dan Europese collega

27 maart 2017 - Nederlandse werknemers beoordelen hun werkomgeving positiever dan hun Europese collega’s dat doen, zo blijkt uit onderzoek van Sharp onder 6.000 Europese kantoormedewerkers naar irritaties en belemmeringen op de werkvloer.

Europese werknemers zijn niet erg tevreden over hun werkomgeving: 63 procent omschrijft de omgeving als negatief. Dat is meestal een gevolg van te veel en saai administratief werk en verouderde technologie in de organisatie. Van de Nederlandse werknemers is bijna de helft (47 procent) negatief over zijn werkomgeving. Italianen en Hongaren zijn met 74 procent het minst tevreden.


 
Motivatie
Een negatieve werkomgeving blijkt sterk van invloed op de motivatie van de medewerkers, zo laat het onderzoek zien. Slechts 22 procent van de respondenten vindt dat hun werkomgeving hen motiveert. Bijna een kwart van de Nederlandse kantoormedewerkers beschrijft zijn kantoor als ‘niet inspirerend’ en een op de acht zelfs als ‘saai’. Dit zijn teleurstellende percentages, maar Nederland scoort daarmee toch nog een derde plaats. Alleen de Fransen en de Zweden halen met 25 procent meer motivatie uit hun werkomgeving.
 
Technologie
Werknemers hebben bovendien flink wat aan te merken op de technologie in hun kantoor. 40 procent van de Nederlandse medewerkers vindt dat de technologie op kantoor hen belemmert en een bijna even hoog percentage (39 procent) geeft aan liever de eigen apparaten zoals laptops en telefoons te gebruiken dan de apparaten van de werkgever. Een kwart doet zelfs wel eens alsof de werkapparatuur kapot is, zodat ze deze niet hoeven te gebruiken.
De werknemers ergeren zich daarnaast aan de vindbaarheid van documenten op hun computer en aan collega’s die documenten verplaatsen of nieuwe mappen aanmaken zonder een duidelijke structuur. Ook vinden ze het irritant dat conference calls vertraging oplopen, doordat deelnemers problemen ervaren bij het opzetten van een videoconnectie of doordat niet iedereen dezelfde documenten voor zich heeft. Toch lijken de cijfers nog mee te vallen vergeleken met de andere Europese landen: Nederland scoort wederom een derde plaats en landen als Polen, Duitsland en Italië zijn een stuk ongelukkiger met de technologie op hun kantoor. De Tsjechen hebben het minst aan te merken op de technologie.
 
Millenials
Kantoormedewerkers die tot de zogenoemde Millennial-generatie behoren, dat wil zeggen dat ze geboren zijn na 1982, zijn iets kritischer op de technologie in hun werkomgeving dan hun oudere collega’s. 33 procent van deze generatie – die geen werkend leven zonder Google kent – zegt meer gemotiveerd te zullen zijn als het kantoor over meer up-to-date technologie beschikt. Over alle leeftijden heen bedraagt dit percentage 28 procent.

Alarmerend
Een van de onderzoekers zegt over de resultaten: "Het gebrek aan motivatie op de Europese werkvloer is alarmerend te noemen. We zijn in Nederland gelukkig nog relatief gemotiveerd in vergelijking tot andere Europese landen, maar er is zeer zeker ruimte voor verbetering. Motivatie is een belangrijke pijler als het gaat om het creëren van een betrokken werkplek, waar mensen hun beste prestaties kunnen en willen neerzetten. Technologie kan daar een grote bijdrage aan leveren als deze handig en eenvoudig in gebruik is; anders wordt het een juist een ‘demotivator’. Het is aan te raden goed te inventariseren welke tools en apparaten werknemers echt van dienst kunnen zijn. Vlak daarbij zeker de jongere werknemers niet uit: in de komende tien jaar zullen zij uitgroeien tot de meerderheid van ons personeel en we kunnen veel van hen leren."
 
U kunt hier een whitepaper downloaden met tips om de motivatie onder werknemers te bevorderen van Stefan Haefliger, professor Strategic Management and Innovation aan de Cass Business School.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Optimisme op de Nederlandse arbeidsmarkt
 Nederland omarmt positiviteit
 Veel werkplezier in Nederland ondanks hoge werkdruk
 Vertrouwen in groeivooruitzichten leidt tot salarisstijging
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10