zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De printer: het analoge lek in de beveiliging?

24 maart 2017 - Uit onderzoek van Epson blijkt dat maar liefst 72 procent van de Nederlandse werknemers ooit vertrouwelijke informatie in de printer op kantoor heeft gevonden en dat 74 procent wel eens documenten vergeet op te halen nadat ze geprint zijn.

Hiermee bekleedt Nederland een dubieuze derde plaats onder de landen waar het onderzoek werd gehouden. Vormt de printer een analoog lek in onze beveiliging? En zo ja, wat kunnen we doen om dit lek te dichten?


 
Moeten we ons zorgen maken?
Hoewel Nederland zich in de top tien van de minst corrupte landen ter wereld bevindt, en we er waarschijnlijk in de meeste gevallen vanuit kunnen gaan dat onze werknemers de gevonden informatie niet zullen misbruiken, moeten we toch op onze hoede zijn dat gevoelige bedrijfsinformatie niet in de verkeerde handen valt. De Europese regelgeving voor beveiliging van bedrijfsinformatie wordt steeds verder aangescherpt en wanneer organisaties niet kunnen aantonen dat zij hun beveiliging op orde hebben, dan kunnen hoge boetes het gevolg zijn. Ook de imagoschade kan enorm zijn, wanneer er bijvoorbeeld klantgegevens in verkeerde handen komen.
 
De percentages
De top twee van geprinte documenten wordt gevormd door facturen (49 procent) en contracten (40 procent). Dat zijn doorgaans geen documenten die we overal willen zien rondslingeren, zeker omdat 61 procent van de werknemers aangeeft rondslingerende documenten te lezen en zestien procent zegt de informatie zelfs te zullen gebruiken om de eigen positie of de positie van een collega te versterken. Van de ondervraagde Nederlandse werknemers heeft 72 procent weleens vertrouwelijke informatie onbeheerd in de printer gevonden, waarbij het in 32 procent van de gevallen om vertrouwelijke bedrijfsinformatie ging en in 30 procent van de gevallen om vertrouwelijke klantgegevens.
"Dit zijn schrikbarend hoge percentages," zegt Ward Estoppey, Channel Marketing Manager bij Epson Nederland. "We zien dat bedrijven de digitale beveiliging van hun data steeds serieuzer nemen, maar wanneer die digitale data de overgang maakt naar de analoge wereld, dan gaan ze er ineens veel onvoorzichtiger mee om."
 
Veilig printen
Valt er iets aan deze onveilige situatie te doen? Het afschaffen van printen lijkt geen valide optie: 80 procent van de respondenten geeft aan dat papiergebruik een fundamentele rol speelt in hun sector en dat ook in de toekomst zal blijven doen. Het afschaffen van printen zou bovendien voor een daling van twintig procent in de productiviteit zorgen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse werknemer is ‘veelprinter’
 Draagvlak en transparantie key tot succesvol printbeleid
 Waarom de printer uw grootste beveiligingsrisico kan zijn
  Printless Tuesday: tien tips om bewuster te printen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10