zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Leeftijd belemmert carričre het meest

22 maart 2017 - Leeftijd wordt door Europese werknemers als grootste belemmering genoemd voor carrièreontwikkelingen. Vriendjespolitiek en het gebrek aan mogelijkheden bij de huidige werkgever zijn de twee opeenvolgende obstakels die de loopbaanontwikkeling belemmeren.  

Met name werknemers in Nederland (24 procent) en Zwitserland (21 procent) zeggen dat leeftijd hun doorgroeimogelijkheden in de weg staat. Dit blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View’ van HR-dienstverlener ADP onder 10.000 Europese werknemers, waaronder 1.300 Nederlanders.



Werkgever biedt onvoldoende steun in loopbaanontwikkeling
Bijna een derde van de Europese werknemers ervaart geen of onvoldoende steun van zijn werkgever in hun loopbaanontwikkeling. Nederlandse werknemers zijn na de Spanjaarden het meest tevreden over de ondersteuning die zij vanuit hun werkgever ontvangen.
Bij het stimuleren van werknemers in hun carrièreontwikkeling blijkt met name voor HR een belangrijke rol te zijn weggelegd. Volgens Europese werknemers moet de HR-afdeling hen vooral ondersteunen door opleidingsmogelijkheden aan te bieden (32 procent) en hen te voorzien van loopbaanadvies (23 procent). Nederlandse werknemers vinden het belangrijk dat hun betrokkenheid bij de organisatie verbetert.

Generatiekloof duidelijk zichtbaar
Vooral voor ouderen, met name voor 55-plussers, vormt leeftijd een belemmerde factor op de werkvloer. Zij werken straks met vier andere leeftijdsgeneraties samen en dat maakt de niveauverschillen in vaardigheden duidelijk zichtbaar. Ook de snelle groei in nieuwe technologieën vergroot de kloof tussen jong en oud, waarbij de oudere werknemers zich vaak ingehaald voelen door de jongere, meer IT-vaardige generatie.
Voor de oudere Nederlandse werknemer (45 tot 55 jaar) is de gebruikte technologie op de werkvloer ook niet altijd even hulpvaardig. Deze generatie raakt opvallend genoeg vaker dan hun jongere collega’s gefrustreerd door gedateerde technologie. Trage technologie blijkt tevens de grootste frustratie te zijn onder zowel Europese (30 procent) als Nederlandse werknemers (27 procent).

Kansrijke mogelijkheden in IT- en telecommunicatiesector
Werknemers in de IT- en telecommunicatiesector zijn het meest positief over hun doorgroeimogelijkheden (81 procent). Dit in tegenstelling tot werknemers in de detailhandel, horeca en recreatiebranches, die het vaakst te weinig ondersteuning ervaren. Ruim een derde van de werknemers in deze branches (36 procent) zegt dat zij helemaal geen doorgroeimogelijkheden aangeboden krijgt.

Aanpakken onzekerheid
Bij een klein deel (zeven procent) van de Europeanen ontbreekt de ambitie om vooruitgang te boeken in hun carrière. Dit geldt met name voor werknemers in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland (dertien procent). Deze niet ambitieuze houding hangt samen met de hoeveelheid stress die medewerkers ervaren op de werkvloer en zorgt ervoor dat zij verdere eisen of extra uren vermijden. Zo ervaart twintig procent van de Duitsers dagelijks teveel stress.
Onzekerheid over de eigen competenties blijkt een issue te zijn bij zestien procent van de Europese werknemers. Zij denken niet de vaardigheden in huis te hebben om hun werk goed uit te voeren. Met name onder 55-plussers (twintig procent) leeft deze onzekerheid.
Lorraine Blommendaal, HR Directeur bij ADP, pleit voor het aanpakken van deze onzekerheid: "Als medewerkers voelen dat er obstakels ontstaan in hun carrière waar ze weinig invloed op hebben, kan dat zeer ontmoedigend zijn. Met het oog op betrokken en toegewijde medewerkers, moeten werkgevers ervoor zorgen dat alle werknemers gelijke kansen hebben." Blommendaal adviseert HR afdelingen om werknemers de steun en erkenning te geven die ze verdienen. "Diversiteit in leeftijd en ervaring op de werkplek versterkt een organisatie. Hoe meer de gehele organisatie doordrongen is van de kracht van diversiteit hoe beter u gelijke kansen faciliteert."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Digitale kennisachterstand leidt tot angst voor baanverlies
 'Nederlandse bestuurder is oude man'
 HR-manager accepteert geen anonieme sollicitaties
 Leeftijd belangrijker dan uiterlijk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10