zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Optimisme op de Nederlandse arbeidsmarkt

22 maart 2017 - Nederlanders hebben weer vertrouwen in hun carrière en de kansen op een nieuwe baan, zo blijkt uit de jaarlijkse Job Confidence Index van PageGroup. Na de Zweden en Duitsers is onze beroepsbevolking het meest positief over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

"Nederland is bezig met een enorme economische inhaalslag," stelt Joost Fortuin, Managing Director van PageGroup Nederland. "Kandidaten hebben weer een keuze bij het zoeken naar een baan."
Na jaren van sombere berichten over de arbeidsmarkt, brak in 2016 eindelijk de zon door. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) noteerde de sterkste daling in werkloosheid in tien jaar. Het aantal werkenden groeide flink tot bijna 8,5 miljoen. Daarmee waren er eind 2016 zelfs meer werkenden dan bij het begin van de crisis.
 
De kandidaat is aan zet
Dit zorgt voor een toename van het zelfvertrouwen en dat zien we terug in de Job Confidence Index, waarmee PageGroup ieder kwartaal de stemming onder de beroepsbevolking meet. Het vertrouwen in de economie steeg het afgelopen jaar flink. Aan het begin van 2016 dacht 63 procent van de werkenden en werkzoekenden dat de economie zou aantrekken. In het laatste kwartaal was dat percentage gestegen tot bijna driekwart (73 procent) van de beroepsbevolking. Nederlanders zijn, na Zweden en Duitsers, ook het meest positief over de nabije toekomst van de arbeidsmarkt: 66 procent denkt dat die nog verder zal verbeteren dit jaar.
"Hoewel we er wat langer over deden om te herstellen van de recessie dan de ons omringende landen, zien we nu een enorme acceleratie in de economische groei," zegt Fortuin. "Bedrijven zijn evenredig meer gaan werven en er is daardoor meer druk ontstaan op de arbeidsmarkt. We doen het weer goed in Nederland: we zijn van het zieke jongetje in de klas ineens de toppresteerder van de regio geworden. Dat heeft tot gevolg dat de kandidaat nu aan zet is en dat zorgt voor vertrouwen."
 
Vijftigplussers zijn in trek
Ook het aantal vijftigplussers dat positief is over de kansen op arbeidsmarkt, groeide het afgelopen jaar gestaag. Aan het begin van 2016 dacht slechts 37 procent van de ondervraagden dat het mogelijk was om binnen drie maanden een baan te vinden. Aan het eind van het jaar was dat aantal gegroeid tot bijna de helft (47 procent) van de kandidaten. Dit groeiende optimisme is terecht. Het werkloosheidspercentage daalde in 2016 het sterkst onder oudere werknemers: van 6,4 naar 4,9 procent.
"De afgelopen jaren was er in Nederland in zekere zin sprake van leeftijdsdiscriminatie," stelt Fortuin. "Medewerkers van boven de veertig werden gezien als te duur. Nu begint het besef door te dringen dat oudere medewerkers over het algemeen loyaler zijn dan de jongere. Oudere medewerkers mogen dan misschien wat duurder zijn, maar ze brengen meer kennis met zich mee en ze wisselen minder snel van baan. Bekijk je het puur als investeringsvraagstuk, dan is de oudere medewerker uiteindelijk zelfs goedkoper dan de jongere. De vijftigplusser is door dit besef van een ongewenste kandidaat een geaccepteerde en zelfs geprefereerde kandidaat geworden."
 
We zien de toekomst zonnig in
Maar liefst 77 procent van de Nederlandse kandidaten ziet de toekomst voor zichzelf op de arbeidsmarkt zonnig in. Dat heeft te maken met de toegenomen vraag, maar ook met de toegenomen flexibiliteit van bedrijven, zegt Fortuin: "Omdat de vraag naar personeel groeit, is er op carrièregebied meer mogelijk. Salarissen zijn flexibeler en er is meer beweging in het takenpakket. Er zal sneller promotie kunnen worden gemaakt en Nederlandse bedrijven zijn bovendien meer dan in het verleden gericht op het creëren van een werkomgeving waarin de werk-privé balans een rol speelt." In 2016 was slechts 35 procent was van de ondervraagden tevreden over de werk-privé-balans. Daarmee staat Nederland in de Confidence Index bijna onderaan de ranglijst in Europa. Alleen de Polen scoorden nog lager, met 29 procent. Om de balans te verbeteren zoekt 90 procent van de Nederlanders het liefst een baan zo dicht mogelijk bij huis, zo blijkt uit eerder onderzoek van PageGroup. Fortuin: "Met name de jongere generatie vindt dit belangrijk, bijvoorbeeld omdat zij een gezin willen stichten. De tijd dat bedrijven zeggen: kom eerst maar in dienst en dan zien we wel verder, is voorbij. De kandidaat dicteert."
 
Nederland haakt weer aan

Na jaren van stagnatie is Nederland volgens Fortuin nu eindelijk begonnen met een inhaalslag op het gebied van een modern werkklimaat. "Het faciliteren van de behoeften van jonge mensen, gelijke betaling van mannen en vrouwen, de versnelde integratie van oudere werknemers, het investeren in mogelijkheden om vanuit huis te werken: we kunnen eindelijk weer aanhaken bij de ontwikkelingen in de rest van de wereld," besluit Fortuin. "En dat is goed nieuws. Nederland is wakker geworden."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Consument stapt over bij slechte digitale dienstverlening
 Hoe leidt u een bedrijfsovername in goede banen?
 Thuiswerken: effectief of ten koste van het bedrijfsresultaat?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Arbeidsmarkt' van grote invloed op stemkeuze
 Een arbeidsmarkt met twee gezichten
 Beeld arbeidsmarkt strookt niet met werkelijkheid
 Arbeidsaanbod en mobiliteit arbeidsmarkt sterk gestegen
 
 
reacties
 
Michel  |   | 
23-03-2017
 | 
18:00 uur
Duidelijk merkbaar en ook wat ik van andere ondernemers hoor.

Economen stelden dat de harde bezuinigingen van de Nederlandse overheid hebben gezorgd voor een grotere dip.
Stellen deze mensen ook dat dit ook zorgt voor grotere groei nu?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt (6) 
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen (3) 
‘State of the Art’ uit GDPR-regelgeving zaait verwarring  (1) 
Digitalisering: de mens in het centrum van waardecreatie door inkoop (1) 
Ambitie beschikbaarheid breedbandig internet komt met huidig beleid in gevaar (1) 
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens (4) 
Online gokken mogelijk toegestaan (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 0.44  4.8 %
Value8 5.27  4.6 %
Binck 4.25  3.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Altice 7.56  -8.8 %
Beter bed 14.36  -3.6 %
HP Inc presteert beter dan verwacht
Hewlett Packard Enterprise boekt hogere resultaten
AkzoNobel en Axalta eindigen fusiegesprekken
meer beurs
top10
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt
Hoe u medewerkers stimuleert regie over ontwikkeling te nemen
Zeven trends die zakelijke IT-omgevingen een boost zullen geven
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen
2018 wordt het jaar van hivenets, swarmbots en polymorfe malware
Zes richtlijnen voor digitale transformatie
Thuiswerken: effectief of ten koste van het bedrijfsresultaat?
Vliegtuig-wifi nog steeds duur en beperkt in aanbod
Nederlandse bedrijven optimistisch; vertrouwen in Verenigd Koninkrijk daalt
Ronald Doesburg wint Young Captain Award 2017
meer top 10
vacatures
meer vacatures