zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een op de acht voelt zich gediscrimineerd bij sollicitatie

21 maart 2017 - Iets meer dan een op de acht mensen in Nederland (dertien procent) heeft zich weleens gediscrimineerd gevoeld tijdens het sollicitatieproces. Meer dan een kwart (27 procent) kent bovendien iemand die zich weleens slachtoffer van discriminatie heeft gevoeld.

Dat blijkt uit onderzoek van Indeed in samenwerking met onderzoeksbureau Team Vier. De meeste voorkomende vorm van discriminatie is onderscheid op basis van leeftijd. Van de voor het onderzoek ondervraagde mensen die het gevoel hadden gediscrimineerd te zijn of iemand kennen die gediscrimineerd is, werd dit door 54 procent genoemd. Vooral ouderen kregen hiermee te maken: van de 50- tot 64-jarigen werd dit door 67 procent als factor genoemd. Maar ook jongeren hadden het gevoel hier slachtoffer van te zijn. Van de respondenten tussen de achttien en 34 jaar die gevoelsmatig met discriminatie te maken kregen of iemand kennen die gediscrimineerd is, was leeftijd voor 43 procent de aanleiding.


Een andere vorm van discriminatie die door veel van de sollicitanten werd genoemd, is onderscheid op basis van migratieachtergrond (28 procent) en ras (22 procent). Opvallend is verder dat de ondervraagde vrouwen vaker aangeven het gevoel te hebben gediscrimineerd te zijn dan mannen (respectievelijk vijftien en tien procent).

Weinig animo voor anoniem solliciteren
Zowel werknemers als werkgevers zijn over het algemeen niet erg happig als het gaat om anoniem solliciteren. Een ruime meerderheid van de door Indeed en Team Vier ondervraagde respondenten (86 procent) zegt niet anoniem te willen solliciteren. Veelgenoemde redenen zijn daarbij dat zij dit te onpersoonlijk vinden en ze een sollicitatie juist als een mogelijkheid zien om zichzelf te presenteren.
Het percentage bedrijven in Nederland dat geen anonieme sollicitaties accepteert, ligt met 84 procent ongeveer op gelijke hoogte. De meest genoemde redenen onder ondervraagde HR-managers zijn, dat ze willen weten of een kandidaat bij het team past (41 procent) en dat ze een sollicitant willen zien (27 procent). Twaalf procent is bovendien bang dat met een anonieme sollicitatie wordt gesjoemeld en elf procent heeft achtergrondinformatie nodig om een sollicitant op basis van eigen intuïtie en ervaring te beoordelen.

Hoger op agenda
"Discriminatie in het sollicitatieproces zou hoger op de agenda mogen staan bij zowel politiek als bij werkgevers," zegt Sander Poos, Managing Director Benelux van Indeed. "Uit ons onderzoek blijkt dat veel mensen hier toch mee te maken hebben. Het is iets wat veel mensen raakt en wat voor hen belangrijk is, en dus zou dit meer aandacht mogen krijgen."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR-manager accepteert geen anonieme sollicitaties
 Een op de zes werknemers heeft te maken met pesten, discriminatie of intimidatie
 'Zwangerschapsdiscriminatie vereist meer actie'
 Bedrijven komen steeds vaker in actie bij discriminatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10