zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kunstmatige intelligentie: enorme impact op bedrijfsleven in 2020

17 maart 2017 - 84 procent van de bedrijven ziet de inzet van AI als essentieel voor concurrentievermogen, waarvan 50 procent van hen de technologie als transformerend betitelt.

Dat blijkt uit  het Global Trend Study, getiteld ‘Getting Smarter by the Day: How AI is Elevating the Performance of Global Companies' van Tata Consultancy Services. Het onderzoek richtte zich op de huidige en toekomstige impact van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence - AI) en strekte zich uit over 835 topmanagers in derien mondiale bedrijfssectoren, verspreid over vier regio’s in de wereld. Hoofdconclusies zijn dat
 
Brede inzet van AI verwacht verspreid over werkvelden
Het onderzoek van TCS onderzocht de meningen en plannen van decision makers bij internationale ondernemingen met een gemiddelde omzet van twintig miljard dollar. De ondervraagden verwachten dat AI zich over bijna alle bedrijfsgeledingen zal verspreiden. Momenteel wordt AI, niet verrassend, vooral ingezet door IT-afdelingen: tweederde (67 procent) van de ondervraagden gaf aan AI te gebruiken voor het opsporen van veiligheidsinbreuken, gebruikersproblemen en automatiseringstaken. Bijna een derde (32 procent) van de bedrijven verwacht echter dat in 2020 de grootste impact van AI zal zijn verschoven naar disciplines als sales, marketing en klantenservice, terwijl één op de vijf ondervraagden (twintig procent) voorziet dat de grootste impact van AI zal zijn op intern gerichte bedrijfsfuncties, zoals finance, strategische planning, corporate development en HR.
 
Belangrijke aanvullende rol
De onderzochte bedrijven vertegenwoordigen een breed scala sectoren, waaronder de auto-industrie, het bank- en verzekeringswezen, energie, zorg, life sciences, de maakindustrie en retail. De cross-sectorale inzichten benadrukken dat AI de komende jaren een belangrijke aanvullende rol gaat spelen in de werkomgeving. Voorbeelden zijn het faciliteren van klantenservicemedewerkers om klantproblemen op te lossen en te anticiperen op toekomstige aankopen, snelle en veilige nachtelijke verwerking van grote batches financiële transacties, of het ontlasten van HR-managers door het regelen van tijdrovende inwerkprocessen voor nieuwe medewerkers.
 
Impact AI op werkgelegenheid
Wat betreft het doorlopende debat over de impact van AI op de werkgelegenheid verwachten de ondervraagde managers voor 2020 netto vier tot zeven procent minder banen binnen elk functiegebied. De bedrijven die de grootste verbeteringen op omzet en kosten realiseren met AI, voorzien voor 2020 echter minimaal driemaal meer nieuwe vacatures per functie vanwege AI vergeleken met bedrijven die de minste AI-gerelateerde omzet- en kostenverbeteringen verwachten. AI wordt nu al ingezet om processen te automatiseren en besparingen te realiseren, om medewerkers te helpen productiever te werken en meer tijd te kunnen besteden aan meer strategische bedrijfsbehoeften, en om taken en services te creëren die in het verleden niet mogelijk waren.
 
Transformatieve kracht
"Nu bedrijven een beter begrip beginnen te krijgen van hoe ze AI kunnen inzetten voor hun zakelijke doelen, zullen ze ook de duidelijke impact van deze transformatieve kracht ontdekken. Dat zien we terug in onze Global Trend Study, die aantoont dat vooruitstrevende bedrijven forse investeringen in AI zijn gaan doen," stelt K Ananth Krishnan, Chief Technology Officer van TCS. "Gezien de ingrijpende gevolgen van digitale technologie in alle sectoren, inclusief de publieke sector, zou AI een essentieel en geïntegreerd onderdeel moeten worden van de organisatiestrategie."
 
Investeringen en opbrengsten van AI nemen toe; Noord-Amerika en Europa lopen voorop
Nu AI mainstreamtechnologie wordt, zullen de investeringen in AI gaan toenemen: zeven procent van de ondervraagde bedrijven reserveerde in 2016 minstens 250 miljoen dollar in AI en twee procent is voornemens in 2020 zo’n  miljard dollar in AI te steken, in de verwachting hiermee als early adopter een concurrentievoorsprong op te bouwen. 
De Global Trend Study onthult een duidelijk verband tussen investeringen in AI en zakelijke impact. De bedrijven die de grootste AI-gerelateerde omzetgroei en kostenbesparingen meldden, spendeerden vijf keer meer aan AI dan de bedrijven die de laagste AI-gerelateerde omzetgroei en kostenbesparingen rapporteerden. Verder realiseerden de leiders over 2015 gemiddeld een vijftien procent hogere omzet uit AI-initiatieven ten opzichte van 2014, terwijl de achterhoede een bescheiden vijf procent verbetering zag. Op regioniveau waren Noord-Amerikaanse ondernemingen in 2015 de grootste investeerders in AI, met een gemiddelde uitgave per bedrijf van 80 miljoen dollar, gevolgd door Europa met 73 miljoen dollar, Azië-Pacific met 55 miljoen dollar en Latijns-Amerika met 51 miljoen dollar per bedrijf.

Cybersecurity belangrijkste toepassingsgebied AI
Managers in alle onderzochte regio’s en sectoren beoordeelden vier factoren als bepalend voor de acceptatie van AI en de daarmee te behalen zakelijke voordelen. Bijna zeven dan de tien bedrijven (68 procent) zetten AI momenteel in voor detectie en preventie van hacks en beveiligingsdreigingen. De andere drie hoofdfactoren zijn de ontwikkeling van cognitieve systemen die continu zelflerend zijn, in staat zijn veilige, betrouwbare beslissingen te nemen gebaseerd op zeer grote hoeveelheden data, en het vertrouwen van managers weten te winnen in wat AI hun adviseert te doen.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 De tien voordeligste Europese bestemmingen deze zomer
 Elke minuut haakt vier procent af in online sollicitatieproces
 Nederlander verzwijgt liefst leeftijd op cv
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Waarom artificial intelligence de sleutel is tot securitysucces
 Wat definieert mensenwerk nu robots steeds meer taken overnemen?
 Wat is kunstmatige intelligentie en machine learning?
 Robots maken bedrijven slimmer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Ontvang gratis Tips & Tricks over hoe je kan opvallen als werkgever.
Mis deze kans niet en ontdek wat het beste werkt voor úw vacatures in 2017. Maak daarnaast ook nog eens kans op 1 van de 25 boeken van Brechtje de Leij, met extra voorbeelden, praktische tips en meer over de millenial-generatie.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Eugene Bay treedt af als Chairman van VBAT Group
reacties
Zes tips waardoor u geen tijd meer verliest en gestrest doorploeterd.  (1) 
'Talentmanagement niet gericht op iedereen' (1) 
De meest effectieve manier om je situatie te veranderen (3) 
Eén op de drie medewerkers is bevlogen en betrokken (1) 
VCP-pensioenplan: meer mogelijkheden tot maatwerk (2) 
Onbekendheid beroepen belangrijke oorzaak arbeidsmarktkrapte (2) 
Hoe krijgen we collega's mee met een nieuw project? (1) 
beurs
AEX index: 519.50 0.02 %
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Brunel inter 12.24  3.8 %
Ahold kon 17.09  3.7 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Nn group 30.44  -4 %
Randstad 51.19  -3.6 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street hoger gesloten
Wall Street richting verdeeld slot
meer beurs
top10
Yoga veroorzaakt tegenovergestelde effecten als stress
Salaris fors belangrijker dan voorgaande jaren
'Talentmanagement niet gericht op iedereen'
CFO’s zien flexibilisering als middel om uitdagende arbeidsmarkt het hoofd te bieden
Bijna helft ingeruilde mobiele telefoons is iPhone
Wat gaat u doen met de overwaarde op uw huis?
Amsterdam daalt sterk in lijst duurste steden van de wereld
Vergroten leiderschap skills cruciaal voor succes zelfsturende organisatie
Oratie: Hoe helpt u mensen floreren?
IT-professional: in 2030 zit Augmented Reality in elke auto
meer top 10
vacatures
meer vacatures