zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Commissarissen starten eigen certificeringsregister

16 maart 2017 - De Commissarissen en Toezichthouders binnen de NCD hebben het initiatief genomen tot het ‘Register Certified Board Member’ (RCBM). Een register waarin bestuurders worden opgenomen die voldoen aan specifieke, Europees verankerde, eisen.

Het initiatief beoogt te benadrukken dat commissaris zijn geen bijbaantje is, maar een vak. Het voortdurend werken aan de eigen persoonlijke ontwikkeling en de reflectie op het eigen functioneren staan centraal bij de beoordeling. 



Maatschappelijk vergrootglas
Toezicht ligt terecht onder een maatschappelijk vergrootglas na een aantal bekende debacles. Incidenten die ook de vele bestuurders die hun ziel en zaligheid leggen in toezichthoudende functies ten onrechte in een kwaad daglicht zetten. Daarom is het initiatief genomen voor certificering van commissarissen en toezichthouders. Het initiatief is geen garantie om alle bestuurlijke fouten te voorkomen. Maar het garandeert in ieder geval dat de betrokkene zich realiseert dat Commissaris of Toezichthouder zijn een vak is, dat je er niet even ‘bij’ doet en waarin je voortdurend moet investeren om je kennis en kunde bij te houden. Daarnaast moet hij of zij een brede sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid willen beleven, respect hebben voor de RCBM-code en bereid zijn om te investeren in intervisie met collega’s. Het RCBM certificaat staat dan ook vooral voor zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling. 

Geschiktheidsverklaring
De certificering is in beginsel een geschiktheidsverklaring. Iemand die gecertificeerd is voldoet aan de minimale eisen en belooft de komende drie jaar de code na te leven. Toelating tot het register is echter slechts het begin. Vanaf dan zal er actief gewerkt moeten worden aan de eigen ervaring en zelfontwikkeling. De kwaliteit van de certificering staat onder toezicht van drie ervaren bestuurders/commissarissen: Kees van der Waaij (o.a. voorzitter RvC Unilever Nederland Holding), Jan Hendrik Ockels (o.a. Adviseur Bestuur en Toezicht) en Roos van Erp-Bruinsma (o.a. Bestuur Stichting Economic Board Utrecht). 
Het RCBM is een uniek initiatief waarmee Nederland in Europa vooroploopt. Uitgangspunt zijn de Europese normen voor vakbekwaamheid en geschiktheid (EQF/ESCO). De Europese verankering maakt dat alle vormen van toezicht aan de orde kunnen zijn. Waarbij ervaren collega commissarissen/toezichthouders elkaar toetsen op het voldoen aan die normen en elkaar bewaken op het voldoen aan die normen.
Permanente Educatie (PE) is een verplichting voor Certified Board Members. Dat zorgt ervoor dat de basiskennis van de persoon wordt onderhouden en de ontwikkelingen binnen het vakgebied worden bijgehouden. 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Commissarissen teleurgesteld in resultaat herziene Corporate Governance Code
 Commissarissen worstelen met disfunctionerende boardroom dynamiek
 Aantal vrouwelijke bestuurders beursgenoteerde ondernemingen afgenomen
 'Nederlandse Bestuurder niet 'té oud en onervaren'!'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10