zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Minister van Klimaat en Energie nodig’

14 maart 2017 - Nederland heeft een minister van Klimaat en Energie nodig. Dat vindt driekwart van de 70 bestuurders uit de energiesector die zijn ondervraagd voor de Strategie Summit Energie & Utilities op 20 en 21 maart.

De helft van de bestuurders is van mening dat de overheid de energiebelasting voor alle gebruikers gelijk moet trekken om investeringen in duurzame energie en energiebesparing interessanter te maken.


 
Meer aandacht voor duurzaamheid nodig
De huidige verkiezingscampagnes besteden weinig aandacht aan het klimaat en duurzaamheid. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat het nieuwe kabinet méér aandacht aan duurzaamheid moet geven, blijkt uit onderzoek van Motivaction. Niet voor niets ondertekenden de voorzitters van tien politieke jongerenorganisaties eind februari een manifest met duidelijke speerpunten voor het nieuwe regeerakkoord ten aanzien van de energietransitie. Zo moet Nederland koploper worden op het gebied van duurzaamheid, met als belangrijk uitganspunt ‘de vervuiler betaalt’. Hoe denkt de ‘gevestigde orde’ van bestuurders en branchepartijen hierover?
 
Jongerenorganisaties in debat met de sector
54events, organisator van Ecomobiel en Vakbeurs Energie, voerde een inventarisatie uit onder bestuurders uit in de sector. 54events vroeg de afgelopen weken 70 bestuurders van centrale & decentrale overheden, energiemaatschappijen, netbeheerders, industrie, kennisinstituten, belangenorganisaties en de financiële sector om hun kijk op actuele onderwerpen met betrekking tot de huidige energietransitie. De uitkomsten van deze interviews dienen als uitgangspunt voor de Strategie Summit Energie & Utilities op 20 & 21 maart a.s. Onderdeel van deze Strategie Summit is een debat tussen vertegenwoordigers van de jongerenorganisaties van o.a. PvdA, CDA, VDD, Groen Links en D66 en bestuurders uit de sector.
 
Resultaten onderzoek
Met betrekking tot het nieuw te vormen kabinet komen de volgende zaken uit het onderzoek naar voren. Bijna drie kwart van de ondervraagde bestuurders is van mening dat Nederland een minister van Klimaat en Energie nodig heeft. De overheid moet verder de energiebelasting voor alle gebruikers gelijk trekken, om het investeren in duurzame energie en energiebesparing interessanter te maken, aldus 52 procent van de ondervraagden. Ook zijn er volgens meer dan de helft van de ondervraagden volop ambities, maar komt er zonder sancties en handhaving niets van de energietransitie terecht.
 
Kritiek op huidige beleid
Als we kijken naar het huidige kabinetsbeleid, dan is meer van de helft van de ondervraagden van mening dat deze het ondernemerschap in de keten niet of nauwelijks stimuleert. De belangrijkste belemmering om te versnellen op het gebied van duurzaamheid en energietransitie is nu de wet- en regelgeving. Volgens de ondervraagde bestuurders spelen de bedrijven zelf de belangrijkste rol als het gaat om het ‘ondernemersplan van de energietransitie’. Meer dan de helft is van mening dat maatschappelijke aspecten als ‘de vervuiler betaalt’ zwaarder mee moet wegen in het berekenen van een business case.
 
‘Wij maken Nederland het energiezuinigste land!’
Ook diverse branche- en belangenorganisaties hebben een duidelijke mening over de uitdagingen en kansen die de energietransitie Nederland bieden. Marcel Galjee, bestuurslid van VEMW, belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers, en directeur energie bij AkzoNobel: "We staan met de industrie voor fundamentele veranderingen om de energietransitie te realiseren en zelfs te versnellen. De grootste uitdaging is de verduurzaming hand in hand te laten gaan met economische groei. Dit vereist leiderschap van de energiesector, overheid en industrie."
Doekle Terpstra, de nieuwe voorzitter van Uneto-VNI, spreekt zijn ambities niet onder stoelen of banken: "Wij maken Nederland het energiezuinigste land ter wereld!" Hij ziet hierbij een belangrijke rol weggelegd voor de installatiebranche. "Techniek is onmisbaar in onze samenleving en het belang ervan neemt de komende jaren alleen maar toe. Denk aan energieneutrale woningen en gebouwen, smart cities, smart buildings, levensloopbestendige woningen; de installatiebranche heeft oplossingen in huis voor tal van maatschappelijke vraagstukken en dus enorme mogelijkheden."
 
Financiering en werkgelegenheid
Vanuit de ondernemerszijde is er o.a. een dringende behoefte aan duidelijkheid omtrent financiering. VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer: "Investeerders in duurzame energie moeten de zekerheid krijgen dat de overheid over een langere termijn geld reserveert voor de energietransitie". Bedrijven doen volgens de werkgeversvoorman al veel aan verduurzaming en willen daar verder in gaan. Om dat mogelijk te maken, is de bijdrage en de zekerheid van de overheid nodig.
Maxime Verhagen - voorzitter Bouwend Nederland en tevens ambassadeur van Vakbeurs Energie: "Als een nieuw kabinet duurzaam doorpakt, dan kan onze gebouwde omgeving een enorme bijdrage leveren aan klimaatdoelstellingen op de korte, middellange en langere termijn. Letterlijk dicht bij huis zijn er grote kansen voor energiebesparing, energielevering en klimaatadaptatie. En het levert ook nog eens duizenden banen op!"
 
Filebestrijding en schoner vervoer
Wat betreft duurzame mobiliteit dringt de ANWB  bij de overheid aan op meerjarige zekerheid over de autobelastingen. Deze kan deels worden gebruikt om zuinige, schone en veilige auto’s te stimuleren. Daarnaast pleit de ANWB voor Europese afstemming tussen tol- en betaalsystemen voor personenauto’s, strenge normen voor de uitstoot van nieuwe auto’s en een betere test om het daadwerkelijke brandstofgebruik van nieuwe auto's te bepalen. Ook dringt de ANWB aan op stappen richting ‘betalen naar gebruik’. Dat kan door de fiscale bijtelling voor leaseauto’s te relateren aan het gereden aantal privékilometers. En door werkgevers de mogelijkheid te geven de onbelaste kilometervergoeding te gebruiken voor mobiliteitsbudgetten voor medewerkers.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Banken duurzamer, beleid klimaat en belastingontwijking zwak
 Beleggers willen meer informatie over gevolgen klimaatverandering
  Belasting op CO2 kan energierevolutie ontketenen
 Klimaatakkoord levert bedrijven ook op korte termijn al voordeel
 
 
reacties
 
Martijn  |   | 
14-03-2017
 | 
16:36 uur
Ik krijg bij sommige voorstanders van een snelle overgang naar grotere mate van duurzaamheid net te vaak het idee dat het doel niet een beter klimaat is, maar als organisatie roepen dat we voorop moeten lopen.
Alsof dat een doel op zich is.

Wellicht is het verstandiger niet teveel uit de maat te lopen van de rest van de wereld wat betreft duurzaamheid, maar we hebben nog een inhaalslag te maken voordat we kunnen denken aan voorop lopen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10