zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zwitserland stoot Nederland van de troon

9 maart 2017 - Akamai Technologies presenteert zijn State of the Internet Report over het vierde kwartaal van 2016. Dit geeft inzicht in wereldwijde, regionale en nationale cijfers over de snelheid van internetverbindingen, breedbandadoptie op zowel vaste als mobiele netwerken en gebruik van het IPv6-protocol.

Deze data zijn afkomstig van het Akamai Intelligent Platform.  Het State of the Internet Report van het vierde kwartaal van 2016, inclusief alle data en statistieken, is beschikbaar via de Akamai State of the Internet-site en via de Akamai State of the Internet-app voor iOS en Android.


 
Internetsnelheden
"De internetsnelheden stijgen wereldwijd nog steeds en dat geldt ook voor de adoptie van breedbandinternet," zegt David Belson, editor van het State of the Internet Report. "Toen Akamai in 2008 zijn eerste rapport uitbracht, classificeerden we breedband nog als vijf Mbps en alles wat daarboven zit. Negen jaar geleden lag de adoptie daarvan wereldwijd rond de zestien procent. Nu beschikt 25 procent wereldwijd over een verbinding van minimaal vijftien Mbps. Deze trend is positief, want bedrijven bieden steeds rijkere, data-intensieve ervaringen voor een groeiend publiek op het internet. Tegelijkertijd is er een wake-up call voor bedrijven om die data te optimaliseren voor het groeiend aantal apparaten dat klanten gebruiken."
 
Verbindingssnelheden
●    De jaar-op-jaar veranderingen in gemiddelde verbindingssnelheden waren positief voor alle landen in Europa, behalve voor Rusland waar geen verandering te zien was vergeleken met een jaar geleden. De kleinste groei (1,9 procent) werd gemeten in Litouwen, terwijl Denemarken met 29 procent de leiding nam.
●    Noorwegen voert ook dit kwartaal de lijst aan van landen met de snelste gemiddelde verbindingssnelheden. Dankzij een indrukwekkende groei van achttien procent vergeleken met een kwartaal eerder, werd er een gemiddelde verbindingssnelheid gemeten van 23,6 Mbps.
●    Bij 27 van de 31 onderzochte landen lag in het vierde kwartaal van 2016 de gemiddelde verbindingssnelheid op of boven de 10 Mbps. Dat is precies één land meer dan een kwartaal eerder.
 
     Breedbandadoptie
●    Zes Europese landen komen terug in de wereldwijde top 10 van landen met een adoptie van minimaal 25 Mbps. Dit zijn Noorwegen (#2), Zweden (#3), Denemarken (#5), Zwitserland (#6), Finland (#8) en Letland (#10). Vooral Denemarken, Zwitserland en Noorwegen boekten veel winst in deze categorie met respectievelijk 79, 75 en 62 procent.
●    Noorwegen behoudt de leidende positie als het gaat om adoptie van verbindingen met minimaal 15 Mbps in Europa. Het houdt met 54 procent de nummer twee, Zwitserland, nog achter zich. In zeven andere Europese landen, te weten Zweden, Denemarken, Nederland, Finland, Roemenië, Letland en België legde meer dan 40 procent van de IPv4-adressen verbinding met Akamai op minimaal 15 Mbps.
●    Nederland werd in het vierde kwartaal van 2016 door Zwitserland gepasseerd in het overzicht met Europese landen met een adoptie van minimaal 10 Mbps. Alle landen in Europa zien groei in dit segment, waarbij Kroatië in een jaar tijd zelfs een groei van 146 procent doormaakte.    
 
IPv4 versus IPv6
●    Het aantal unieke IPv4-adressen dat verbinding legde met het Akamai Intelligent Platform was vorig kwartaal bijna 807 miljoen. Dat is een afname van 0,4 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2015.
●    België blijft de onbetwiste leider in de adoptie van IPv6. Zeker 47 procent van de dual stacked content requests aan Akamai gebruikte dit protocol. De adoptie van IPv6 groeit bij onze zuiderburen elk kwartaal zo’n twintig procent.
 
Mobiele verbindingen
●    In het vierde kwartaal van 2016 was de snelste gemiddelde mobiele verbindingssnelheid wederom te vinden in het Verenigd Koninkrijk. Deze bedroeg 26,8 Mbps.
●    Negentien landen in Europa hadden een gemiddelde mobiele verbindingssnelheid van minimaal 10 Mbps. Een kwartaal eerder waren er dat nog zestien.
 
Nieuwe initiatieven
●    De Europese Commissie heeft het ‘Connecting Europe Broadband Fund’ van 500 miljoen euro aangekondigd. Dit fonds moet helpen alle huishoudens voor 2025 te voorzien van een verbinding van minimaal 100 Mbps en bedrijven van minimaal een Gbps.
●    Zweden heeft zijn doelen naar boven bijgesteld en wil in 2025 gigabit-snelheden voor 98 procent van de Zweedse bevolking.
●    De Duitse overheid kondigde een vierstappenplan aan voor het realiseren van een gigabit-infrastructuur in 2025. De eerste fase moet zorgen voor een minimale snelheid van 50 Mbps voor alle Duitsers in 2018.
●    De telecomwaakhond Ofcom in het Verenigd Koninkrijk introduceerde een voorstel waarbij iedereen kan beschikken over mobiele datasnelheden van minimaal 10 Mbps in 2020.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Veiliger internet geen prioriteit voor jongeren
 Vier simpele voornemens voor veilig internet
 Nederland pakt weer koppositie breedband
 Nederlander vindt snelheid belangrijkste aspect aan internetverbinding
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10