zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bewapen u tegen trollen en nepprofielen

8 maart 2017 - De kwetsbaarheid van het digitale bestaan is eindelijk geland bij burger en politici. Nepnieuws, nepprofielen, nepuitslagen. Sinds de vorige verkiezingen is er ook online nogal wat gebeurd.

Veiligheidsadviseur Andy Patel van F-Secure aan het woord over hackers en trollen: "Vier jaar geleden maakte de Nederlandse kiezer zich alleen zorgen om het bestaan van gehackte stemcomputers. Sindsdien is de dreiging vanuit de digitale wereld gegroeid. Russen zouden de Amerikaanse verkiezingen hebben gehackt, RTL Nieuws was succesvol in het kraken van social-media-accounts van een aantal vaderlandse politici. Dankzij erkende kwetsbaarheden in verkiezingssoftware gaat het tellen van stemmen in eigen land straks weer handmatig. En ook Nederland draagt nu bij aan de internationale trend van het inzetten van professionele trollen en nepnieuws om de kiezer te beïnvloeden."


 
Internationale pesttrend
In het onderzoeksrapport ‘State of Cyber Security 2017’ van F-Secure signaleert het bedrijf een internationale stijging in digitaal pesten. "Georganiseerde digitale protesten tegen religieuze en politieke instanties zijn internet niet vreemd," aldus Patel. "Wat wij echter tegenwoordig zien is een trend waarin eenlingen de jacht openen op succesvolle personen, zoals zakenmensen en televisiepersoonlijkheden. Dat doen zij door nepaccounts te openen in naam van die persoon, afbeeldingen (al dan niet gemanipuleerd) te posten op pornosites of een niet aflatende stroom beledigende en brute commentaren achter te laten op fora en websites." Het rapport noemt dergelijk online onbeschoft gedrag helaas het nieuwe normaal. "Dat betekent niet dat we het moeten accepteren of negeren," aldus Patel.
 
Nep-accounts
Adviseurs van F-Secure constateren dat veel managers nog steeds niet erg actief zijn op social media en daarom geen social-media-accounts hebben gereserveerd in hun eigen naam. "Een lege plek op internet kan makkelijk worden gevuld door kwaadwillenden. Maar zelfs wanneer iemand wel aanwezig is op social media, is het eenvoudig een nep-account aan te maken dat eruit ziet alsof het afkomstig is van de persoon zelf." Wie zoekt op fake celebrity accounts begrijpt precies wat Patel bedoelt. Ook niet-gebruikers van social media doen er dus goed aan accounts aan te maken op LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram en Snapchat zodat hun echte naam beschermd is.
 
Advies voor de politici
Patel: "Hier in Finland staan de lokale verkiezingen voor de deur en net als in Nederland hebben wij tientallen partijen. Ik weet zeker dat het merendeel van de kandidaten zijn eigen social-media-accounts niet goed genoeg beheert of er zelfs geen heeft. Als trollen onder hun naam bizarre dingen posten zijn ze zich daar niet eens van bewust. Met als gevolg dat kiezers heel makkelijk worden beïnvloed – en zonder dat de kandidaten het weten. Mijn advies ook aan Nederlandse politici is om te zorgen dat uwaam in uw beheer is en te blijven controleren wat er uit uw naam wordt geschreven."
 
Zes tips voor online veiligheid
Om het risico van gehackte accounts en nepprofielen te beperken:
 
 
  • Gebruik alleen openbare wifi met een VPN
  • Deel geen persoonlijke of persoonsgegevens op social media
  • Gebruik ingewikkelde wachtwoorden (combinaties uit nummers, (hoofd-)letters en leestekens) en sla ze op in een wachtwoordmanager
  • Controleer regelmatig de privacy-instellingen van alle social-media-accounts
  • Gebruik waar mogelijk een tweestapsverificatie
  • Vergrendel alle mobiele apparaten.
  •  
    En wat betreft pestkoppen blijft het oude internetmotto van kracht: voer de trollen niet. Verzamel bewijs, rapporteer ze bij de relevante instantie of organisatie, maar geeft ze geen aandacht. En neem collega’s of werknemers die getreiterd worden serieus. Regel een pestprotocol, zoals dat op scholen van kracht is.
    Kijk hier voor meer info over omgaan met pesters en trollen.
     

     
     Doorsturen   Reageer  

     

    Laatste nieuws

     Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
     Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
     Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
     

    Gerelateerde nieuwsitems

     Vijf IT-gedragspatronen van werknemers
     Bedrijven maken zich te weinig zorgen over opkomende mobiele dreigingen
     Draadloze tips voor een veilig Halloween
     Kennis over bescherming op internet schiet tekort
     
     
    reacties
     
    Er zijn nog geen reacties.

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10