zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Consumenten ontdekken procesfinanciering

28 februari 2017 - Een rechtszaak over de verdeling van een erfenis of een claim tegen de overheid. Een kostbare aangelegenheid die veel consumenten niet aandurven omdat zij de de financiële risico’s niet kunnen overzien.

Daar komt steeds meer verandering in, zo blijkt uit cijfers van Liesker Procesfinanciering, marktleider en de enige partij in de Nederlandse rechtsmarkt die procesfinanciering op grote schaal toepast. In 2016 verdubbelde het aantal consumenten dat een rechtszaak wilde laten financieren door Liesker ruim: van 50 aanvragen in 2015 naar ruim 110 aanvragen in 2016. Voor 2017 verwacht Liesker zelfs een groei van 200 procent, met name door een groei in het aantal massaclaims.



Procesfinanciering
Procesfinanciering houdt in dat een derde partij het financiële risico van een rechtszaak op zich neemt en bij winst meedeelt in de opbrengst. Naast de financiering en participatie in de eventuele winst, zorgt Liesker voor het strategisch management van de rechtszaak, zodat de consument zich daar niet mee bezig hoeft te houden. De bekendheid van procesfinanciering neemt toe en dat uit zich in een gestage jaarlijkse toename van het aantal aanvragen van consumenten. Echter, niet eerder zag Liesker zo’n grote stijging in het aantal aanvragen. Het bedrijf verwacht dat procesfinanciering in Nederland het komende jaar zelfs met 200 procent zal groeien.  

Verdeling nalatenschap en echtscheiding
De meest voorkomende claims die consumenten willen laten financieren zijn 1) de verdeling van een nalatenschap (erfrecht) of echtscheiding, 2) claims tegen de overheid, zoals de onteigening van land, 3) bescherming van intellectueel eigendom (uitvinders, octrooihouders), 4) ZZP-ers tegen franchisegevers (bijvoorbeeld conflicten over het werkgebied) en 5) kleine groepsclaims (bijvoorbeeld obligatiehouders van een fonds).

Vooral groei in massaclaims
Ook massaclaims, waarbij een groep consumenten met elkaar een zaak aanspant tegen een grote onderneming of overheidsorgaan, komen steeds vaker voor. Voor 2017 verwacht Liesker vooral een groei op het vlak van massaclaims. Sara Liesker, medeoprichter en Managing Director Liesker Procesfinanciering: "Mede onder invloed van de media en het internet zijn consumenten zich steeds meer bewust van hun rechtspositie. Daarnaast zijn ze beter in staat elkaar te vinden en zich te organiseren. En dus is de weg naar een procesfinancier sneller gemaakt."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Promotie: De precontractuele mededelingsplicht van de verzekeringnemer
 Nieuwe aansprakelijkheidsrisico’s en claimcultuur creëren risico
 Verzekerden opvallend positief over claimafhandeling
 Schadeclaims door meeroken op werkplek
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10