zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Economische impact Nederlandse datacenters geschat op één miljard euro

23 februari 2017 - De Nederlandse commerciële datacentermarkt is het afgelopen decennium fors gegroeid en blijft snel expanderen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Dutch Datacenter Association (DDA) en Pb7 Research.

Geschat wordt dat de directe, indirecte en afgeleide economische impact van deze multitenant datacenters in Nederland oploopt tot een miljard euro. Deze schatting moet gezien worden als voorzichtig, aangezien het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) recent schatte dat de gehele interneteconomie 7,7 procent bijdraagt aan het Bruto Nationaal Product van Nederland (met door het CBS een geschatte waarde van 676,5 miljard euro in 2015).



Multitenant datacenters
Stijn Grove, directeur van de DDA over deze cijfers: "Multitenant datacenters hebben zich snel over Nederland verspreid de afgelopen tien jaar. De bouw en het operationeel houden van een datacenter is erg kapitaalintensief. Om die reden wordt wel eens gesteld dat datacenters geen significante bijdrage leveren aan de werkgelegenheid of het BNP van Nederland. Dat is een verkeerde voorstelling van zaken, zoals blijkt uit dit nieuwe onderzoek. Datacenters voorzien in sterke multiplier effecten voor de gehele economie en het is niet overdreven om te stellen dat ze cruciaal zijn voor ieder bedrijf en organisatie die op enigerlei wijze gebruik maakt van digitale technologie."
Nederlandse datacenters voorzien in robuuste housing voor multinationals, het MKB, de publieke sector, de IT-sector en digitale startups. De meeste van deze datacenters zijn anonieme gebouwen waaraan niet valt te zien wat hun waarde is of wat er gebeurt. Toch zijn zij de fysieke manifestatie van de Nederland als Digital Gateway to Europe, waar steeds vaker naar verwezen wordt als derde, digitale mainport naast Schiphol en de Rotterdamse haven.
In die hoedanigheid hebben datacenters een aanzienlijke impact op de economische groei en werkgelegenheid in Nederland. De Netherlands Foreign Investment Agency maakte recent bekend dat alleen al in 2016 1460 nieuwe banen gecreëerd zijn in Nederland ten gevolge van buitenlandse investeringen in datacenters en de IT-sector. Deze investeringen zouden niet gedaan zijn als Nederland geen internationaal leidende positie zou hebben als datacenterland.
 
Het onderzoek naar de economische impact van datacenters in Nederland is geschreven in het Engels en is gratis te downloaden via deze link

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Datacenters zijn het nieuwe fundament van de economie'
 68 procent IT-afdelingen gebruikt één of twee datacenters
 Het is tijd voor transparantie rondom datacenters
 Nederlandse datacentermarkt snelst groeiende in Europa
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10