zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ondernemen naast uw baan? Voorkom (fiscale) blunders

14 februari 2017 - Veel mensen - en dus ondernemers in de dop -  barsten van de goede ideeën voor een onderneming. Zit u ook bomvol met goede ideeën en ziet u een gat in de markt?  Dan overweegt u misschien wel om een eigen bedrijf te starten naast uw huidige baan voor een werkgever.

Een spannende en leerzame tijd breekt aan, maar wees wel op uw hoede en voorkom (fiscale) blunders...


 
Maak gebruik van fiscale voordelen
Bent u in loondienst en gaat u naast uw baan ondernemen in een eenmanszaak? Dat kan! Thomas Esselink, fiscalist bij FIRM24, geeft aan dat de Belastingdienst dit zelfs stimuleert door een aantal fiscale voordelen in het leven te roepen voor startende ondernemers. "Startende ondernemers kunnen gebruik maken van de MKB-winstvrijstelling, Startersaftrek en Zelfstandigenaftrek. Toch zijn er drie (fiscale) blunders die veel ondernemers maken. Voorkom dat u ook deze fouten maakt en maak van uw onderneming een groot succes!" aldus Thomas Esselink.
 
Blunder #1 - langdurig contract afsluiten
Als eigenaar van een eenmanszaak doet u er goed aan om geen langdurige en tevens zeer risicovolle contracten af te sluiten. U wordt dan namelijk volledig aansprakelijk gesteld mocht het misgaan. Gaat uw onderneming failliet? Dan gaat u zelf ook failliet. Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd is uw partner ook financieel aansprakelijk voor eventuele schulden. Dat wilt u voorkomen, want niemand wilt zijn/haar spaargeld of huis op het spel zetten…toch? Sluit daarom niet onnodige langdurige contracten af om risico’s zo goed mogelijk te beperken.
 
Tip: Mocht uw eenmanszaak in een stijgende lijn sterk groeien, dan groeien de risico’s ook. Neem in dat geval de overweging om de eenmanszaak om te zetten naar een BV. Wanneer u een BV opricht bent u zelf niet meer privé aansprakelijk voor schulden, maar de BV zelf.
 
Blunder #2 - minder dan 1.225 uur bezig met ondernemen
U kunt pas gebruik maken van de Zelfstandigenaftrek, Startersaftrek en MKB-winstvrijstelling als u tenminste 1.225 uur hebt besteedt aan de eenmanszaak. Tevens mag maximaal 70 procent van uw opdracht van dezelfde opdrachtgever zijn en bovendien dient u actief naar buiten te treden met uw bedrijf. Controleer daarom goed of u aan de eisen voldoet alvorens u aangifte doet. Op deze manier voorkomt u een (hoge) verrassing van de fiscus achteraf.
 
Blunder #3 - 24 uur per dag, 7 dagen per week aan het werk
Een bedrijf runnen naast je baan voor een baas is leuk. Echter, het vraagt soms wel veel inspanning en tijd. En dat gaat vaak ten koste van uw privéleven, zoals uw relatie, gezin, sport of vrienden. Zorg daarom dat u iedere week genoeg tijd neemt voor de nodige ontspanning. Zo blijft u scherp en houdt u focus die u nodig heeft voor het ondernemen én uw baan.
 
Dek risico’s af
In een eenmanszaak loopt u meer risico dan in een BV.  Echter, u kunt door middel van modelovereenkomsten de risico’s beperken tot een minimum. Denk hierbij aan de volgende overeenkomsten:
 
 
  • Betalingsherinnering
  • Algemene voorwaarden
  • Overeenkomst van Opdracht
  • Ingebrekestelling openstaande facturen

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mannen meer gehecht aan vaste baan dan vrouwen
 Zakelijke leiders willen 'aanvaardbare' fiscale planning
 Nederland telt veel ondernemende werknemers
 Ondernemend werknemerschap heeft de toekomst
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10