zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veiliger internet geen prioriteit voor jongeren

8 februari 2017 - Op Safer Internet Day blijkt dat maar liefst 46 procent van de jongeren niet weet hoe zij hun privacy kunnen waarborgen op internet. Dit blijkt uit onderzoek van BIT.

Safer Internet Day is de jaarlijkse internationale dag voor een beter en veiliger internet, met name gericht op jongeren. Over het algemeen zijn jongeren vrij technisch onderlegd, maar internetveiligheid lijkt geen prioriteit te hebben. Dit blijkt onder meer uit het feit dat jongeren in groten getale e-mails (67 procent) en bestanden (41 procent) van onbekende afzenders openen. Jongeren gaan er dan ook vanuit dat zij een malafide e-mail direct herkennen (90 procent). Toch is één op de tien jongeren weleens slachtoffer geweest van cybercrime en 52 procent durft dit niet met zekerheid te ontkennen.


 
Gebrek aan tijd als excuus
Consumenten laten vaak meer gegevens achter dan nodig bij webwinkels. 40 procent van de jongeren is bereid informatie te verstrekken die niet nodig is voor de verzending van artikelen. De reden hiervoor is dat zij geen tijd en zin hebben om de artikelen opnieuw te zoeken op een andere website. Tijd blijkt sowieso een issue te zijn voor jongeren. Het tijdig uitvoeren van updates is essentieel in de beveiliging van elektronica. Echter voert 37 procent van de jongeren alleen updates van het besturingssysteem uit wanneer daar tijd voor is en 22 procent update de virusscanner alleen als het uitkomt.
 
Onverstandig wachtwoordgebruik
Wachtwoorden zijn de sleutel tot de digitale identiteit. Toch deelt bijna de helft van de jongeren (45 procent) hun wachtwoorden met een ander. Het merendeel (63 procent) gebruikt slechts één wachtwoord voor meerdere logins. Zo nu en dan worden er kleine variaties toegepast, als hoofdletters en cijfers (52 procent). Meer dan de helft van de jongeren verandert het wachtwoord minder dan één keer per jaar, waarvan twaalf procent dit zelfs nooit doet.
 
Online gevaren
Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT, over de resultaten: "Jongeren zijn zich vaak onvoldoende bewust van de gevaren online en de wijze waarop zij hun privacy kunnen helpen beschermen. Dit is zorgwekkend, want deze jongeren zetten zo onnodig de deur open voor kwaadwillenden. Naast bewustzijn is ook het gebrek aan kennis een probleem. Zo realiseert lang niet iedereen zich dat hoe meer informatie je online deelt, hoe kwetsbaarder je wordt voor cybercriminaliteit. Het zijn vaak kleine aanpassingen in het gedrag die ervoor zorgen dat mensen veiliger gebruikmaken van het internet. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van updates, zodat tijd niet langer een excuus is, of de inzet van password generators en managers."
 
Meer gegevens uit het onderzoek zijn gebundeld in het onderzoeksrapport ‘Internet Eigenwijs’ en is gratis te downloaden.
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders onderschatten beveiligingsrisico’s van computers
 Wachtwoordgebruik Nederlanders is zorgelijk
 Vier simpele voornemens voor veilig internet
 Directie zelf is zwakste schakel in informatie‑veiligheidsketen
 
 
reacties
 
Uitleg VPN  |   | 
9-02-2017
 | 
12:11 uur
Een goed begin zou zijn om in ieder geval een versleutelde vpn verbinding te gebruiken wanneer men via publieke wifi hotspots het internet gebruikt. Dit voorkomt dat hackers binnen datzelfde wifi netwerk internetverkeer kunnen afluisteren.
Veilig op openbare wifi  |   | 
4-09-2017
 | 
01:41 uur
Sinds afgelopen zomer het gemakkelijk is gemaakt om vanuit de eigen bundel online te zijn in de hele EU, is de omvang van het probleem gelukkig wat afgenomen (gebruik van openbare wifi is iets gedaald). Maar feit blijft dat er nog steeds massaal van openbare wifi-netwerken gebruik wordt gemaakt (laptops, tablets, maar ook smartphones). Dus jongeren moeten zich nog steeds bewust zijn van de eventuele risico's, misschien wel meer dan ooit tevoren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10