zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Negen tips om succesvol te onderhandelen met uw (ex-)baas

19 januari 2017 - Bij ontslag met vaststellingsovereenkomst kunt u bijna altijd een betere regeling treffen. Als u tenminste goed onderhandelt met uw werkgever.

Uit onderzoek onder ruim 500 respondenten blijkt dat 40 procent van de Nederlanders die weleens is ontslagen, het eerste bod van hun werkgever accepteert. En dat is zonde, want hierdoor lopen Nederlanders gemiddeld 5.224 euro aan transitievergoeding mis, terwijl ze daar wel recht op hebben. Maar hoe gaat u goed voorbereid een onderhandeling in? Flexx van DAS geeft tips.
 
Tip 1. Houd het gezamenlijke doel voor ogen en kijk naar een win-win situatie
"Stel een doel vast voorafgaand aan het gesprek. Zonder doel weet u niet waarover u gaat onderhandelen en sta u niet sterk genoeg. Als u uw doel weet, kunt u daar ook makkelijker op onderhandelen en zorgen voor een gezamenlijke win-win-situatie. Ga er niet vanuit dat u moet winnen, maar kijk naar wat u kan geven en wat u per se wilt. Overweeg dan hoe hard u wil onderhandelen,"aldus Martina Schneider (upcoaching.nl).

Tip 2. Denk in mogelijkheden
Volgens Rianne Hillenaar-Cöp (eerstmediation.nl) verhoogt een goed gesprek de gunfactor: "Partijen zijn vervolgens meer geneigd rekening met elkaar te houden en te zoeken naar een oplossing waar beiden goed mee verder kunnen. Denk daarbij niet alleen aan geld maar wees creatief in wat u nodig hebt om verder te kunnen. Denk bijvoorbeeld ook aan meer tijd om te solliciteren, een paar mooie opdrachten meekrijgen als u plannen hebt om voor uzelf te beginnen, een imago-advies om beter uit de verf te komen bij sollicitaties of een opleiding om juzelf verder te ontwikkelen."

Tip 3. Let op uw kleding
"Uw kleding vormt uw verpakking. Die verpakking kan u de stevigheid geven die u nodig hebt bij onderhandelen. Denk dus na over wat u wilt uitstralen. Wilt u autoriteit uitstralen en niet te benaderbaar zijn? Dan helpt het een wat donkerder jasje aan te trekken met een iets lichter overhemd of top eronder. Rechte lijnen en stevige gladde stoffen versterken dit effect. Denk hierbij aan een blazer in plaats van een vest," vertelt Yvonne Stoevelaar (hetimagobureau.nl). "Wees u daarnaast bewust van uw houding (goed rechtop, voeten stevig op de grond en handen zichtbaar) en van  uw stem (oefen in een wat lagere stem, vanuit uw buik en zorg dat uw keel niet zit dichtgeknepen van de spanning)."

Tip 4. Plaats uzelf op gelijke hoogte met de werkgever
Margeet Jonker (helder-loopbaanadvies.nl) geeft aan dat het belangrijk is niet op te kijken naar uw werkgever, maar u te realiseren dat u gelijkwaardig bent: "Maak uw werkgever niet belangrijker dan hij is, want daarmee maakt u uzelf kleiner."

Tip 5. Wees u bewust van emoties
"Naast een rationele voorbereiding (wat zijn mijn rechten en wat gun ik mijzelf), is een emotionele voorbereiding belangrijk. Wees u bewust van uw emoties. Herken en erken uw gevoel en accepteer het. Aandacht voor de ademhaling helpt uw (brein) om contact te houden met uw ratio en i niet te verliezen in emotioneel gedrag. Ook wanneer u tijdens een gesprek merkt dat de emoties de overhand nemen is het goed om in uzelf te herkennen wat u voelt. Adem een moment (bewust een stilte laten vallen is mede een interventie die kracht en vertrouwen uitstraalt) en vraag uzelf af: wat is nu wijs? Wat gun ik mijzelf? Zo blijft u dicht bij uzelf en geeft u uw ruimte om bewust te kiezen voor wat goed voor u is," zegt Sabine van der Post (mindfulbizz.nl).

Tip 6. Doe nooit als eerste een bod
"Wanneer u als eerste een bod doet, heeft de ander de macht om dat bod onderuit te halen. U staat dan al snel op 1-0 achterstand. Doe daarom nooit als eerste een bod, maar laat de werkgever met het eerste bod komen. Ga vervolgens niet direct akkoord met het eerste bod. Er is altijd onderhandelingsruimte," verklaart Jarco Penning (desalescoach.eu).

Tip 7. Handel vanuit zelfvertrouwen en kracht
"Het is soms moeilijk om het hoofd koel te houden en de emoties niet de overhand te laten nemen in een gesprek met de werkgever. Echter kunt u vaak beter onderhandelen vanuit zelfvertrouwen en kracht. U kunt deze kracht o.a. ontwikkelen door zelf veel te lezen over onderhandelen of door met een expert te oefenen. Als u er een goede onderhandeling van maakt kan u met trots en zelfvertrouwen terugkijken en met een frisse blik starten met uw volgende baan," zegt Tosca Gaakeer (gortcoaching.nl)

Tip 8. Zie ‘nee’ als het begin van de onderhandeling
Anneloes Leijssen (womeninc.nl): "Vrouwen zien een eerste ‘nee’ vaak als het einde van de onderhandeling. Mannen zien het veel meer als een spel. Bij de eerste ‘nee’ is het spel begonnen. Koningin Maxima gaf bij de opening van het WOMEN Inc. Festival mee: "Onderhandelen is niet brutaal, maar gewoon zakelijk!".

Tip 9. Bepaal vooraf uw doel
"Denk goed na over uw inzet. Denk niet: "ik zal maar niet te veel vragen". Of: "ik zie wel waar we op uitkomen". Als u niet weet wat uw doel is van de onderhandeling, dan kunt u  het ook niet bereiken. Voor u het weet komt de werkgever er met een koopje vanaf. Zoek op internet en vraag het deskundigen: wat is het maximum wat u zou kunnen krijgen? En daar gaat u dan een klein beetje boven zitten. Zorg wel dat u deze inzet kunt uitleggen. Uit onderzoek blijkt steeds dat de uiteindelijke uitkomst dichter ligt bij het openingsbod dan bij wat de ander in het hoofd had. Stevig inzetten dus, u kunt altijd nog wat zakken. Bedenk ook vooraf waar u genoegen mee zult nemen. Blijf vriendelijk, maar daadkrachtig en geef niet te snel toe. Dan krijgt u ook geen slechte relatie met uw oude werkgever," concludeert Jeanette de Haas (onderhandelcoach.com).
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Nederlanders bewaren wachtwoord in e-mail of op papier
 Biogebaseerde industrieën: Europese groei zit in onze natuur
 Reinventing customer service
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bijna helft minder ontslagprocedures na invoering WWZ
 Checklist: Ontslagvergoeding
 Wangedrag levert hoge ontslagvergoeding op
 Wanneer is de transitievergoeding niet genoeg?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt (6) 
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen (3) 
‘State of the Art’ uit GDPR-regelgeving zaait verwarring  (1) 
Digitalisering: de mens in het centrum van waardecreatie door inkoop (1) 
Ambitie beschikbaarheid breedbandig internet komt met huidig beleid in gevaar (1) 
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens (4) 
Online gokken mogelijk toegestaan (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Altice 7.84  3.7 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Doc data 0.43  -2.3 %
USG people 17.2  -1.5 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street eindigt verdeeld
Wall Street verdeeld
meer beurs
top10
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen
2018 wordt het jaar van hivenets, swarmbots en polymorfe malware
Thuiswerken: effectief of ten koste van het bedrijfsresultaat?
Zes richtlijnen voor digitale transformatie
Vliegtuig-wifi nog steeds duur en beperkt in aanbod
Nederlandse bedrijven optimistisch; vertrouwen in Verenigd Koninkrijk daalt
Financiële sector heeft geen vertrouwen in naleving regelgevingen
‘State of the Art’ uit GDPR-regelgeving zaait verwarring
Digitalisering: de mens in het centrum van waardecreatie door inkoop
De personal touch van de facility manager overwint de digitalisering
meer top 10
vacatures
meer vacatures