zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De acht rijksten bezitten evenveel als armste helft wereldbevolking

17 januari 2017 - Slechts acht mannen bezitten evenveel als de 3,6 miljard mensen die tot de armste helft van de wereldbevolking behoren, zo blijkt uit het nieuwe Oxfam Novib-rapport dat aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos is gepubliceerd.

Het Oxfam Novib-rapport, An Economy for the 99  procent, toont aan dat de kloof tussen arm en rijk is veel groter dan al werd gevreesd. Het beschrijft hoe grote bedrijven en de superrijken de mondiale ongelijkheid aanwakkeren door het ontwijken van belastingen, het verlagen van lonen en het beïnvloeden van de politiek. Het vraagt ​​om een ​​fundamentele verandering in de manier waarop we onze economieën beheren zodat alle mensen hiervan profiteren en niet slechts enkelen.



Verdeling van de rijkdom
Nieuwe en betere gegevens over de verdeling van de rijkdom in de wereld - met name in India en China - wijzen uit dat de armste helft van de wereldbevolking minder vermogen heeft dan eerder werd aangenomen. Indien deze nieuwe gegevens vorig jaar beschikbaar waren geweest dan was duidelijk geworden dat negen  miljardairs over evenveel vermogen beschikten als de armste helft van de wereldbevolking en niet 62 personen, zoals Oxfam Novib begin 2016 had berekend.

Extreme ongelijkheid
Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib: "Ons rapport toont opnieuw aan dat extreme ongelijkheid wereldwijd nog steeds toeneemt. Het is een schande dat een handjevol mensen over zoveel vermogen kan beschikken terwijl een op de tien mensen moet rondkomen met minder dan twee dollar per dag. Het is de hoogste tijd dat regeringleiders dit probleem nu serieus aanpakken want het tast onze samenlevingen steeds meer aan. Een belangrijke oorzaak is de perverse belastingmoraal van extreem rijke mensen en internationale bedrijven. Daardoor lopen veel landen belastinginkomsten mis, tegelijkertijd wordt over de hele wereld gesneden in de budgetten voor onderwijs en gezondheidszorg. Overheden moeten politieke moed tonen zodat belastingontwijking door internationale bedrijven en de superrijken wordt aangepakt."
Het Oxfam Novib-rapport laat zien dat deze ongelijkheid vooral de armsten en dan vooral vrouwen treft. Tussen 1988 en 2011 is het inkomen van de armste tien procent van de wereldbevolking met een gemiddelde van slechts  65 dollar gestegen, terwijl het inkomen van de rijkste tien procent groeide met een gemiddelde van 11.800 - 182 keer zoveel. Als de trend waarbij steeds meer vermogen in steeds minder handen terechtkomt, aanhoudt dan zal naar verwachting binnen 25 jaar de eerste biljonair zich aandienen. Om dit cijfer in perspectief te plaatsen - u zou 1.000.000 dollar per dag gedurende 2738 jaar moeten uitgeven om het bedrag van een biljoen te halen.

Cijfers Nederland
De cijfers over Nederland bevestigen het beeld dat eerder naar voren kwam uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De rijkste procent van Nederland bezit bijna een kwart van het Nederlandse vermogen. Internationaal is het in niet veel landen zo ongelijk verdeeld. De negen Nederlandse miljardairs bezaten samen 28 miljard US dollar in 2016.

Geschokte reacties
De publieke verontwaardiging over deze wereldwijde ongelijkheid leidt tot onrust en geschokte reacties over de hele wereld. Ongelijkheid wordt gezien als een belangrijke factor in de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS, de verkiezing van president Duterte in de Filippijnen en de Brexit-uitkomst in het Verenigd Koninkrijk.

Vrouwen versus mannen
Als de huidige trends zich doorzetten dan zal het 170 jaar duren voordat vrouwen hetzelfde verdienen als mannen. Oxfam interviewde voor haar rapport vrouwen die werkzaam zijn in een kledingfabriek in Vietnam, twaalf uur per dag, zes dagen per week. Zij verdienen een US dollar per uur met de productie van kleding voor 's werelds grootste modemerken.

Ontwijken vennootschapsbelasting
Het ontwijken van vennootschapsbelasting kost arme landen ten minste 100 miljard US dollar per jaar. Dit is genoeg geld om 124 miljoen kinderen naar school te laten gaan of om de gezondheidszorg wereldwijd te verbeteren zodat de dood van ten minste zes miljoen kinderen per jaar voorkomen kan worden. Het rapport beschrijft verder hoe de superrijken gebruik maken van een netwerk van belastingparadijzen om het betalen van belastingen te voorkomen. Overheden, waaronder de Nederlandse, moeten maatregelen nemen om belastingontwijking tegen te gaan. Vorig jaar december maakte Oxfam Novib bekend dat Nederland de derde plaats inneemt in de top-vijftien van mondiale belastingparadijzen.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Rijkdom, zit dat in de genen?
 Pronken met rijkdom mag weer
 Inkomensongelijkheid zorgt voor meer armoede in Europa
 ‘Bedrijven moeten welvaart eerlijker verdelen’
 
 
reacties
 
Mike  |   | 
18-01-2017
 | 
21:39 uur
Uiteraard blijft het altijd zaak om uitbuiting, die belachelijke belastingconstructies en armoede tegen te gaan, maar de zaken zijn niet zo zwart wit als Oxfam Novib het stelt.

De lonen in lage loon landen waar veel productiewerk is, gaan redelijk hard omhoog, qua percentage in ieder geval.
Maar wat belangrijker is, wij kijken vanuit westers oogpunt en als het aan de makers van dit rapport ligt, verliezen miljoenen mensen hun baan waarvan wij vinden dat het uitbuiting is, maar de mensen zelf zijn vaak maar al te blij dat ze in ieder geval werk hebben.

Ook zorgen mensen in onze maatschappij juist voor deze ongelijkheid.
We willen meer voor minder geld en bedrijven leveren dit.
Als we daar vanaf stappen, zou dat al heel veel veranderen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10