zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onbeperkt verlof werkt

6 januari 2017 - Werknemers die zelf mogen bepalen hoeveel vrije dagen ze opnemen, misbruiken dat vertrouwen niet. Dit is de belangrijkste conclusie van Bynder, dat begin 2016 de sprong waagde en als eerste Nederlandse bedrijf besloot om onbeperkt verlof aan te bieden.

Er werd gemiddeld meer verlof opgenomen en het ging Bynder voor de wind. Chris Hall, CEO en oprichter van Bynder: "De belangrijkste reden om onbeperkt verlof in te voeren was dat we wilden dat onze mensen voldoende rust zouden nemen. We wilden een duidelijk signaal afgeven, zodat niemand zich beperkt zou voelen. Daarom zijn we heel blij om te zien dat er afgelopen jaar gemiddeld ook daadwerkelijk meer vrije dagen zijn opgenomen."


 
Geen sprake van misbruik
Ook andere Nederlandse bedrijven zijn nieuwsgierig naar het beleid. Een van de meest gestelde vragen die ze bij Bynder krijgen is of er geen misbruik van de regeling wordt gemaakt. "Het mooie is dat je hier geen misbruik van kán maken," stelt Hall. "Het is precies onze bedoeling dat mensen meer vrij nemen en daar doen we dan ook zeker niet moeilijk over. In de praktijk zien we nu dat het allemaal zo’n vaart niet loopt, de uitschieters liggen rond een maand. Medewerkers nemen hun verantwoordelijkheid en denken ook in het bedrijfsbelang."

Eigen verantwoordelijkheid loont
Werknemers hebben een groot gevoel voor verantwoordelijkheid, aldus Hall. "En het loont om ze dan ook daadwerkelijk die verantwoordelijkheid te geven. Kijk naar Netflix, waar ze heel bewust hebben gezegd dat er geen officieel kledingbeleid is. Het is niet alsof mensen dan vervolgens naakt naar kantoor komen. Wij kunnen onze mensen met een gerust hard deze vrijheid geven. Iedereen is in staat om zijn gezonde verstand te gebruiken, blijkt in de praktijk. We willen dat iedereen zich goed voelt. We zullen hier dan ook zeker mee door gaan. En hopelijk volgen andere bedrijven ons voorbeeld."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer mogelijkheden mantelzorg
 Werkgevers niet van plan vaderschapsverlof te verlengen
 Onbeperkt aantal vakantiedagen: vier voordelen
 Crisis maakt bedrijven creatief
 
 
reacties
 
Paul Bruseker  |   | 
19-01-2017
 | 
22:02 uur
Als je over de eerste zin van dit artikel nadenkt dan zie je dat er eigenlijk iets goed mis is bij organisaties die geen onbeperkt verlof aanbieden: ze vertrouwen hun medewerkers niet. Iedereen weet dat vertrouwen moet groeien en dat het een wederzijds verband heeft. Wat dat betreft is het logisch dat een medewerker geen misbruik zal maken van het vertrouwen dat hij krijgt. Sterker nog, hij zal het vertrouwen voelen en daar extra gemotiveerd door raken. Kortom, alle organisaties zouden dit moeten doen!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10