zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dense Wave Wat? DWDM in een notendop

12 december 2016 - Stel, u werkt bij een bedrijf met twee datacenters en een redundante IT-infrastructuur. De behoefte aan bandbreedte groeit met de dag en het is aan u ervoor te zorgen dat iedereen snel en veilig toegang heeft tot bedrijfsapplicaties. Wat doet u?

Eerst neemt u genoegen met steeds minder bandbreedte en een tragere performance. Als dat niet meer voldoet, neemt u voor iedere nieuwe verbinding een nieuwe glasvezellijn af bij een externe provider. De oplevering daarvan neemt zo’n drie tot zes maanden in beslag, de kosten lopen op bij iedere nieuwe lijn en door de glasvezelchaos die uiteindelijk ontstaat wordt het beheer steeds ingewikkelder. Parelt het zweet al op uw rug?
Volgens Tom Engels, Networking Consultant bij Telindus, is dit een veelvoorkomend scenario: "IT-beslissers komen onbewust in dit soort complexe situaties terecht, omdat ze gewoonweg niet weten dat er betere alternatieven zijn. Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM) is een goed voorbeeld van zo’n alternatief. Uit recent onderzoek onder 400 bedrijven blijkt dat slechts twaalf procent gebruikmaakt van deze technologie." Tijd dus om DWDM eens onder de loep te nemen.

Belangrijkste feiten
 

 • DWDM maakt het mogelijk om verschillende verbindingen samen te voegen en te transporteren over één glasvezellijn. Iedere verbinding krijgt zijn eigen ‘kleur’ en wordt onafhankelijk getransporteerd. Hierbij kunnen het protocol (Ethernet, Fiber Channel, Video, OTN) en de bandbreedte (1 tot 200 Gig) per kanaal verschillend zijn. Het aantal fysieke lijnen kan dus aanzienlijk beperkt worden.
 • Met DWDM kunt u de bandbreedte per verbinding instellen en zo nodig uitbreiden. Dit voorkomt dat u te veel bandbreedte inkoopt en geld weggooit, of juist te weinig inkoopt en genoegen moet nemen met vertraging op het netwerk. Het toevoegen van extra capaciteit vraagt een eenmalige en beperkte investering die zo is terugverdiend.
 • DWDM-technologie maakt het mogelijk lange afstanden te overbruggen, zonder het netwerk te vertragen. Dit is een groot voordeel voor datacenters die ver van elkaar af liggen.
 • Het beheer van glasvezellijnen wordt met DWDM een stuk eenvoudiger, omdat informatiestromen over één lijn lopen. Veel bedrijven besteden het beheer van hun glasvezellijnen uit. DWDM biedt hen de mogelijkheid om het beheer zelf te doen en dus een stuk onafhankelijker te worden van externe dienstverleners.
 • Praktische toepassing
  Het moge duidelijk zijn dat DWDM de capaciteit van netwerken verhoogt en het beheer vereenvoudigt. Maar welke concrete situaties vragen eigenlijk om DWDM?
  Engels: "Verschillende Nederlandse organisaties passen DWDM al toe wanneer ze behoefte hebben aan een versleuteld netwerk. Encryptie op de bestaande IP- of Ethernetlaag is vaak de eerste optie waaraan men denkt, maar dit leidt over het algemeen tot vertragingen op het netwerk en tot vijftien procent minder capaciteit. De combinatie van DWDM en encryptie verhoogt de capaciteit van de bestaande glasvezellijn en de performance van het netwerk blijft onaangetast.
  DWDM biedt ook uitkomst wanneer bedrijven een migratie van de gehele ICT-infrastructuur in een keer willen uitvoeren. DWDM maakt het mogelijk om een omgeving in één keer te migreren, zodat medewerkers en klanten vrijwel geen last hebben van verstoringen en de business gewoon door kan draaien. Er zijn uiteraard meer situaties denkbaar waarin DWDM uitkomst kan bieden. Waar het om draait is dat IT-beslissers zich bewust zijn van kosteneffectieve alternatieven om de netwerkinfrastructuur te optimaliseren, omdat de vraag naar bandbreedte en een veilig netwerk de komende jaren alleen maar toe zal nemen."
   

   
   Doorsturen   Reageer  

   

  Laatste nieuws

   Strengere eisen papiervernietiging door invoering AVG
   Nieuwe cookieregels bedreiging voor media-industrie
   Goed management boost de productiviteit
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   ‘Zware netwerkbelasting in 2012’
   Sociale netwerken, shoppen en video´s leggen netwerk plat
   Bedrijven beperken toegang tot bedrijfsnetwerk tijdens Olympische Spelen
   Generatie Y stelt hogere eisen aan snelheid, capaciteit en dienstverlening
   
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
  reacties
  CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda (1) 
  Goed management boost de productiviteit  (1) 
  Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten (1) 
  Leadgeneratie, social selling en contentmarketing niet op niveau (1) 
  ‘Cloudmasters’ versnellen eigen mogelijkheden om branchegenoten te verslaan (1) 
  Ga tijdig met complimenten aan de slag! (1) 
  Verbetering huis: verandering tuin heeft grootste voorkeur (1) 
  beurs
  Stijgers Dalers
  Nutreco 47  3.9 %
  Ballast neda 0.31  3.3 %
  Nedap 50.2  2.9 %
  TNT express 8.45  -9.5 %
  USG people 17.2  -1.5 %
  Corio 52.5  -1.1 %
  Beursupdate: AEX op Wall Street
  Intel boekt recordomzet, maar minder winst
  Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
  meer beurs
  top10
  Luie manager voorkomt burn-out
  CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda
  Strengere eisen papiervernietiging door invoering AVG
  De vier belangrijkste ontwikkelingen voor de M&A-markt
  Vijf trends op de arbeidsmarkt voor banking & financial services
  Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten
  Slecht weer grootste oorzaak van baaldag voor Nederlanders
  Goed management boost de productiviteit
  Zijn telematica- en ritsystemen in auto’s wel privacyproof?
  Vier thema's die de M&A markt in 2018 domineren
  meer top 10
  vacatures
  meer vacatures