zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Commissarissen teleurgesteld in resultaat herziene Corporate Governance Code

12 december 2016 - De NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren) heeft teleurgesteld gereageerd op de herziene Corporate Governance Code. 

Ondanks de aandacht voor belangrijke aspecten als lange termijn waarde creatie en de cultuur in organisaties blijft de controledrift, volgens de NCD, de overheersende factor. De NCD ziet liever een aanpak die gebaseerd is op vertrouwen in plaats van steeds toenemend wantrouwen. 


De herziene Corporate Governance Code, die vorige week bekend werd, legt volgens de NCD nog meer nadruk op controle-regeltjes en is niet het antwoord op de snel veranderende internationale, maar ook maatschappelijke ontwikkelingen.

Vertrouwen
"Het wantrouwen en de politieke druk om meer regeltjes te maken heeft het gewonnen van het vertrouwen. We roepen met elkaar dat 'vertrouwen' het uitgangspunt moet zijn bij het vinden van antwoorden op de maatschappelijke uitdagingen, maar keer op keer komt toch weer het tegenovergestelde boven drijven", zo stelt de NCD.
De NCD ziet liever een nieuwe Code, die echt vernieuwend is en bedrijven de kans geeft zich te bewijzen vanuit de eigen drijfveren in plaats van een opgelegd vinklijstje: "Er is geen beursgenoteerd bedrijf meer dat zich kan veroorloven voorbij te gaan aan begrippen als integriteit, transparantie of maatschappelijke verantwoordelijkheid. Gaat u eraan voorbij dan wordt u keihard aangepakt door uw eigen stakeholders."

Green Paper
"We vrezen dat deze herziening niet als de 'Code van Manen', maar als de 'Code Vermanen' bekend zal worden. Het vermanende, waarschuwende, vingertje is meer dan ooit de kern van de Code," aldus de NCD. De voorzichtige poging om in de herziene Code begrippen als 'meerwaarde creatie' en cultuur toe te voegen, zonder overigens in te vullen wat de inhoud zou moeten zijn, doet daar niks aan af.
Voor de NCD is het bekend worden van de herziene Code aanleiding om het komende jaar met de leden aan een 'Green Paper' te gaan werken, waarin de lijnen voor een nieuwe Code worden neergezet. In de Week van de Governance, met als hoogtepunt de Nationale Dag Commissarissen en Toezichthouders op 16 maart aanstaande, zal daar de eerste aanzet voor worden gegeven.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe aansprakelijkheidsrisico’s en claimcultuur creëren risico
 Integrale Corporate Responsibility strategie is cruciaal
 Vijf verbeterpunten voor de herziene Corporate Governance Code
 De vier belangrijkste boardroamtrends van 2016
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10