zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

OZB volgend jaar gemiddeld 1,3 procent omhoog

8 december 2016 - De onroerendezaakbelasting (ozb) die gemeenten opleggen aan huiseigenaren stijgt volgend jaar met gemiddeld 1,3 procent. Hiermee blijven gemeenten voor het eerst in vijf jaar onder het afgesproken maximum van 1,97 procent.

Toch stijgt deze belasting op de eigen woning in 32 gemeenten met meer dan twee procent, terwijl die in 29 van de onderzochte 109 gemeenten daalt. Dit blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis naar de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten in 109 van de 390 gemeenten.



OZB soms toch met dubbele cijfers omhoog
Zoals ieder jaar laat het onderzoek weer flinke uitschieters zien. Zo betaalt een huiseigenaar in Nijmegen volgend jaar gemiddeld 510 euro aan ozb. Dat is maar liefst vier keer zo veel als in de gemeente Den Haag, waar de ozb gemiddeld 127 euro bedraagt. Grootste stijger in de steekproef is de toch al dure gemeente Haren (Gr), waar de gemiddelde ozb-aanslag volgend jaar met twaalf procent omhoog gaat van 378 naar 423 euro. Ommen verhoogt de ozb met elf procent van 227 naar 252 en Apeldoorn met bijna acht procent van 295 naar 319 euro.
Grootste dalers zijn de gemeenten Rijswijk en Mierlo met zeven procent. Landelijk gezien betalen huiseigenaren in Nederland volgend jaar gemiddeld 276 aan ozb. Dit jaar was dat 273 euro.

Vrijblijvende ozb-afspraak voldoet niet
Voor gemeenten is de macronorm, een afspraak met het Rijk over de gemiddelde ozb-toename van alle gemeenten tezamen, niet meer dan een richtlijn die nauwelijks een rol lijkt te spelen bij het vaststellen van het eigen ozb-belastingtarief. De ozb-opbrengsten lijken in veel gemeenten een sluitpost te zijn om de begroting rond te krijgen, of worden gebruikt om verliezen en andere tegenvallers op te vangen.

Pleidooi voor beter systeem
Directeur belangenbehartiging Rob Mulder: "Vereniging Eigen Huis pleit bij een volgend kabinet voor een beter, evenwichtiger systeem van lastenverdeling. Onderzoek onder leden van Vereniging Eigen Huis liet zien dat de een belasting op de woning op zichzelf wel redelijk wordt gevonden, maar dat er grote ontevredenheid is als de ozb wordt gebruikt om gaten in de begroting te dichten. Huurders zouden moeten meebetalen aan de kosten van gemeentelijke voorzieningen waar iedereen van profiteert. Het verhogen van de ozb als de waarde van woningen daalt, zoals in de afgelopen crisisjaren regelmatig is voorgekomen, wijst men massaal af. Verder vindt men dat gemeenten veel beter moeten verantwoorden waaraan het opgehaalde geld wordt besteed."

Riool- en afvalstoffenheffing veranderen nauwelijks
Een doorsnee woningbezitter betaalt volgend jaar gemiddeld Euro 724 aan ozb, riool- en afvalstoffenheffing. Dit jaar bedroegen deze gemeentelijke woonlasten gemiddeld Euro 722.
De rioolheffing is in 2017 met gemiddeld 210 vrijwel gelijk aan dit jaar, maar ook hier vallen enkele uitschieters op. Zo verhoogt de gemeente Den Bosch deze heffing met dertien procent terwijl de gemeente Hillegom dezelfde lasten met 23 procent verlaagt.
Nijmegen zet het beleid voort om de kosten van het ophalen en verwerken van huisafval op te nemen in een hogere ozb, die wel door huiseigenaren maar niet door huurders wordt betaald. Hierdoor halveert de algemene afvalstoffenheffing. De afvalstoffenheffing bedraagt volgend jaar gemiddeld 239 euro. In de gemeente Bronckhorst stijgt deze heffing met negentien procent van 262 naar 311 euro voor een gezinshuishouden.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gemeenten slaan dubbele slag door verhoging OZB en WOZ
 OZB stijgt harder dan afgesproken
 Voor verkiezingen duidelijkheid vereist over ozb
 OZB stijgt sneller dan afgesproken, ingrijpen nodig
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10