zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Rotterdammers hebben de meeste burnout-klachten

8 november 2016 - In Rotterdam heeft maar liefst achttien procent van de werknemers last van burnout-klachten. Dit is fors hoger dan het gemiddelde in Nederland wat 13,4 procent betreft.  

Een slechte werksfeer, hoge werkdruk, conflicten of onduidelijke taken kunnen oorzaken zijn van stress. Een burnout heeft vaak maanden ziekteverzuim tot gevolg en is desastreus voor zowel de werknemer als de werkgever.



Minder werkstress
Nederlanders ervaren in vergelijking met landen als Griekenland of Zweden een stuk minder werkstress. Enerzijds is dit goed nieuws, maar aan de andere kant zien we ook in eigen land nog veel verbeterpunten. Stressplein.eu zet met de visualisatie van TNO Noord- en Zuid-Holland op de kaart als de provincies met de meeste burnout-klachten. Ruim achttien procent van de Rotterdamse werknemers kan het werk geestelijk niet meer aan. Amsterdam en Den Haag volgen beiden met 17,2  procent van de werknemers.  
Het zijn vooral de grote steden die er qua cijfers bovenuit steken. Zo vallen Leiden en Breda (16,7 procent), Almere (16,5 procent) en Den Bosch (15,4 procent) duidelijk op, terwijl het in de kleinere steden beter gaat. Delfzijl doet het zelfs beduidend goed: hier heeft slechts zeven procent van de werknemers last van burnout-klachten. 

Een burnout herkennen 
Toegeven dat u een burnout hebt blijkt niet altijd even gemakkelijk. Schaamte of trouw willen blijven aan de werkgever spelen hier een rol in. Daarnaast is een burnout soms lastig te herkennen. Hierdoor wordt er soms lang doorgewerkt zonder dat er een behandeling plaatsvindt. Dit heeft op de lange duur nadelige gevolgen voor zowel de werkgever als werknemer.

Werkgerelateerde stress aanpakken 
Een goed begin is het halve werk. Behalve het tijdig herkennen van signalen valt er voor werkgevers nog veel meer winst te behalen. Zoals het aanpassen van de werkomgeving of de taken. Werkgevers kunnen hun problemen onder ogen zien door te ontdekken waar hun klachten vandaan komen. Op Stressplein.eu is alle informatie te vinden die men nodig heeft om beter om te leren gaan met stress. Met de juiste informatie en aanpak kunnen burnout-klachten drastisch verminderd worden.

Waarom de een wel en de ander niet 
Bepaalde werknemers kunnen jaren van werkstress ervaren zonder hieronder te lijden. Daar tegenover staat de groep werknemers die bij het minste of geringste overspannen raakt. De werkomgeving speelt hier een grote rol in.
Wanneer deze goed is afgestemd op de werknemer dan kan er beter omgegaan worden met een hoge werkdruk. Te denken valt aan een organisatie die aansluit op de behoeftes van de werknemers. Ook de verstandhouding tussen werknemer en werkgever en tussen collega's onderling is belangrijk. 

Week van de werkstress
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) organiseerd van 14 t/m 17 november de Week van de Werkstress. In het hele land organiseren bedrijven activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een op de zes werknemers heeft te maken met pesten, discriminatie of intimidatie
 Alsmaar harder werken: vijf desastreuze fases
 Burnout ligt voor velen op de loer
 Snel weer aan de slag na uw burnout?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10