zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

R&D-uitgaven naar software én dienstverlening

26 oktober 2016 - In 2020 hebben bedrijven het merendeel van hun uitgaven voor R&D verschoven van fysieke producten naar software en diensten. De noodzaak om het concurrentievermogen te behouden is de voornaamste reden waarom bedrijven hun R&D-budget verschuiven.

Dat blijkt uit de studie 'Global Innovation 1000' van Strategy&, onderdeel van PwC. Het onderzoek werd dit jaar voor de twaalfde keer uitgevoerd.



Verklaarbare verschuivingen
Volgens Arno Pouw, partner bij Strategy&, is de verschuiving goed te verklaren: "Het onderzoek laat zien dat bedrijven die snellere omzetgroei rapporteerden in vergelijking met hun voornaamste concurrenten, 25 procent of meer van hun R&D-budgetten toewezen aan software, dan bedrijven die een langzamere omzetgroei rapporteerden. Deze ontwikkeling zal in de toekomst alleen maar sterker worden."
Als gevolg van de verschuiving naar software en diensten, ziet Pouw ook een verschuiving optreden in de mix van ingenieurs naar data- én software ingenieurs. "Talent verplaatst zich. Je ziet ook een verschuiving bij acquisities naar software- én service ondernemingen."

Jaarlijkse analyse
Uit de jaarlijkse analyse van Strategy& van de grootste 1.000 R&D-investeerders ter wereld blijkt ook dat:

- In 2018 zal naar verwachting de gezondheidssector de computer- en elektronische sector hebben ingehaald en is het de grootste investeerder in R&D ter wereld (USD 165 miljard tegenover USD 159 miljard). De software- en internetsector zal naar verwachting de automobielsector voorbijstreven (USD 129 miljard tegenover USD 105 miljard). Industrie vormt de hekkensluiter van de Top vijf van R&D-investeerders op basis van uitgaven.
- Voor het eerst in de geschiedenis van dit onderzoek groeide het aantal 'Global Innovation 1000'-bedrijven gevestigd in de VS; een stijging van 9,5 procent jaar-op-jaar.
- De tien meest innovatieve bedrijven presteren opnieuw beter dan de top 10 R&D-investeerders op de belangrijkste prestatie-indicatoren, net als de afgelopen zeven jaar.
- Maar drie van de negen onderzochte sectoren verhoogden hun R&D uitgaven het afgelopen jaar, met de sector software en internet (15,4 procent) als absolute koploper.
- R&D uitgaven in de VS (+acht procent) en China (+negentien procent) stegen ten opzichte van 2015, terwijl die in Europa (-negen procent) en Japan (-acht procent) daalden.

Philps koploper in Nederland
Nederland is met ruim zes miljard euro goed voor een procent van de totale R&D-uitgaven van alle 'Global Innovation 1000'-bedrijven. Koninklijke Philips is dit boekjaar met een R&D-uitgave van bijna twee miljard euro koploper in Nederland en staat op plaats 64 in de ranglijst.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Grote bedrijven investeren minder in R&D
 Bedrijven geven weer iets meer uit aan R&D
 Online community's goede marketing- en R&D-instrumenten
 R&D-kennis in Azië wordt onvoldoende benut
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10