zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Weinig groei Nederlandse arbeidsmarkt

24 oktober 2016 - De Nederlandse arbeidsmarkt heeft moeite om de economische groei sinds de crisis naar historische standaard bij te houden, zo blijkt uit een nieuwe index ontwikkeld door Glassdoor Economic Research.

 De GLMI wijst erop dat de arbeidsmarktomstandigheden zich in de gehele Europese Unie verbeteren, maar er zijn aanzienlijke verschillen tussen de landen in Europa. De index is opgesteld voor werkgevers en werkzoekenden om de huidige arbeidsmarktsituatie in Europa in kaart te brengen.


 
Sterke en zwakke arbeidsmarkten
De GLMI, die is opgesteld in samenwerking met Llewellyn Consulting, rangschikt achttien landen in Europa en de VS. De index past een simpel criterium toe aan ieder land, waaruit naar voren komt welke landen de sterkste en zwakste arbeidsmarkten hebben en hoe deze zijn gegroeid door de jaren heen. Het onderzoek biedt een snapshot van hoe de groei in de arbeidsmarkt is versneld of vertraagd vergeleken met historische groei sinds 2007. Daarnaast geeft het ook inzicht in hoe de markt recent gegroeid is. De factoren die mee hebben gewogen voor de GLMI zijn werkloosheidcijfers, het aantal openstaande vacatures, salarisniveaus en meer. 
 
Gezonde arbeidsmarkt
Glassdoor Chief Economist, Dr. Andrew Chamberlain zegt hierover: "Wij willen werkgevers en werkzoekenden helpen bij het wereldwijd in kaart brengen van de gezondste arbeidsmarkten en hoe die zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Wat de Glassdoor Labour Market Index laat zien is dat de impuls momenteel komt van Griekenland, Portugal en Spanje als de drie landen waar de arbeidsmarkt sterker verbetert in vergelijking met hun historische prestaties. Maar alle drie de landen hebben nog een erg lange weg af te leggen voordat ze in de buurt komen van de arbeidsmarktomstandigheden die ze voor de financiële crisis hadden."

Groei in Nederland laat op zich wachten
Allereerst is onderzocht hoe de groei in de arbeidsmarkt eruit ziet in de verschillende landen vergeleken met de historische groei in die landen gedurende de afgelopen negen jaar, om te bepalen in welke arbeidsmarkten umomenteel het beste een baan kunt vinden of talent kunt werven. De Nederlandse arbeidsmarkt groeit niet zo hard als verwacht, met name niet in vergelijking tot het historisch gemiddelde. Dit is waarschijnlijk een gevolg van het economische succes van het land in het verleden - het land heeft minder hard hoeven werken om omringende landen bij te houden. Hoewel Nederland nog steeds een goede markt is voor werkgevers en werkzoekenden om werknemers of vacatures te vinden, wordt er op korte termijn geen hoge piek verwacht voor wat betreft het aantal openstaande vacatures of hogere salarissen. De landen die het zwaarst hebben geleden onder de economische crisis zoals Griekenland, Portugal en Spanje boeken daarentegen veel sneller vooruitgang.
 
Verwachtingen 
De GLMI toont niet alleen verbeterende of verslechterende arbeidsmarktomstandigheden aan (in vergelijking tot het historische gemiddelde) maar ook de veranderingen in de omstandigheden in de afgelopen zes maanden. In Nederland is de verbetering van de arbeidsmarkt licht versneld. Dit is ook in Italië, Denemarken en Griekenland het geval. In Portugal verbeteren de omstandigheden wel, maar niet zo snel als voorheen. Zwitserland verkeert in een bijzonder ongelukkige situatie. Zes maanden geleden werden de arbeidsmarktomstandigheden slechter en die verslechtering zet zich nu nog sneller door. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat de banenmarkt in Zwitserland het al goed deed en er dus minder druk was om andere landen bij te houden.
 Hoewel de omstandigheden in Finland, Frankrijk en Noorwegen achterblijven bij de verwachtingen, lijkt het erop dat deze landen op het punt staan weer uit het dal omhoog te klimmen.
 
Huidige omstandigheden: vergelijkingen tussen landen.
Er is nog steeds sprake van veel variatie tussen de arbeidsmarkten. Een momentopname waarin factoren worden vergeleken zoals werkloosheid en salarissen plaatst de economieën van Zwitserland, Denemarken en Noorwegen in een zeer sterke positie. Er is een duidelijke scheiding tussen noord en zuid, waarin Griekenland, Spanje en Italië de slechtst presterende arbeidsmarkt hebben. De onderzoekers kunnen zich wel aan de voorspelling wagen dat deze landen uiteindelijk op gelijke voet zullen komen met de sterkere markten, maar op dit moment is het voor werkzoekenden in deze landen moeilijk om werk te vinden en een goed salaris te bemachtigen. Nederland komt er gekeken naar tijdelijk werk niet goed vanaf,  namelijk als het land met het derde hoogste percentage: 20,4 procent van de Nederlandse arbeidsmarkt werkt in tijdelijke functies. Nederland scoort echter het beste als wordt gekeken naar het percentage 15- tot 29-jarigen dat niet in opleiding, werk of in training is. Het heeft het laagste aandeel in Europa: met slechts 6,7 procent is de jeugd druk bezig.
 
Lees het volledige Glassdoor Research Report "Global Labour Market Index" inclusief inzichten in werkloosheid en salarissen.

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Arbeidsaanbod en mobiliteit arbeidsmarkt sterk gestegen
 Krapte op de arbeidsmarkt bedreigt productiviteit
 Middengroep arbeidsmarkt kwetsbaar
 Nederlandse werknemers optimistisch over de arbeidsmarkt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10