zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een op de vijf weet niet wie verantwoordelijk is voor hun pensioen

21 oktober 2016 - Eén op de vijf Nederlanders weet niet wie er verantwoordelijk is voor hun pensioen. Ook weet een derde niet bij welk pensioenfonds of bij welke organisatie hun pensioen is ondergebracht.

Daarnaast weet 59 procent van de Nederlanders niet wat de verantwoordelijke voor hun pensioen precies doet. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van Mercer naar het vertrouwen van pensioenfondsdeelnemers, uitgevoerd onder ruim 800 Nederlanders.


 
Kennis over pensioenfondsen
In het onderzoek werd de respondenten onder andere naar hun kennis over pensioenfondsen gevraagd. Bartjan Willenborg van Mercer: "Vorig jaar wist 23 procent niet wie verantwoordelijk was voor hun pensioen, nu is dat 21 procent; amper verbetering dus. Communicatie rondom pensioenen blijft dan ook belangrijk voor de uitvoerders en, gezien de onderzoeksresultaten, een complexe uitdaging. Uit rondgang onder pensioenfondsen blijkt dat een deel (42 procent) de communicatie richting deelnemers te hebben verbeterd het afgelopen jaar. Maar ondanks de inspanningen blijft het gat tussen fonds en deelnemer nog te groot. Belangrijk voor de pensioenfondsen is om deelnemers actief te betrekken bij het pensioen; maak het concreet. Nu is het pensioen voor veel Nederlanders nog iets abstracts."

Vertrouwen in pensioenfondsen bij kwart van Nederlanders gedaald
Ook werd de deelnemers gevraagd hoe groot hun vertrouwen is in de pensioenfondsen. Bij meer dan een kwart van de Nederlanders is het vertrouwen in hun pensioenfonds het afgelopen jaar gedaald. Bij slechts zeven procent van de Nederlanders is het vertrouwen toegenomen. Willenborg: "Bijna dagelijks lees je in de media negatieve berichten over de financiële positie van pensioenfondsen en het verlagen van pensioenuitkeringen. Nederlanders lezen dus vooral wat er niet goed gaat, maar horen zelden wat er wel goed gaat. Hierdoor krijgen ze een steeds negatiever beeld van de fondsen en daalt het vertrouwen." Deelnemers geven aan dat hun vertrouwen zal toenemen wanneer ze beter inzicht hebben in hun persoonlijke situatie. "Maak het ze makkelijk door ze met één druk op een knop te laten zien hoeveel er in hun pensioenpot zit," aldus Willenborg.
 
Hoe zouden pensioenfondsdeelnemers zelf hun pensioen beheren?
Om te achterhalen wat hun meest ideale situatie zou zijn, is de deelnemers gevraagd hoe ze hun pensioen zelf zouden inrichten. Hierin zijn er aanzienlijke verschillen tussen ouderen en jongeren. Zo zou het merendeel van de 15- tot 30-jarigen geen pensioen meer opbouwen maar een bankspaarrekening openen, gaan beleggen, investeren in projecten of versneld hun hypotheek aflossen. Ook zouden zij zich meer gaan verdiepen in het pensioen dan zij nu doen. Ouderen geven juist de voorkeur aan het zelf zoeken naar een pensioenoplossing of laten hun pensioen beheren bij een pensioenfonds, PPI, verzekeraar of bank. Zij kiezen liever voor een standaardoplossing tegen de laagste kosten.
 
Bekijk hier het volledige Onderzoeksrapport Vertrouwen pensioenfondsdeelnemers 2016
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leraren houden het liefst collectief pensioen
 'Draagvlak huidig pensioenstelsel weg'
 Flinke concurrentie verwacht op pensioenmarkt
 Werknemer heeft voorkeur voor vast pensioen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10