zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoe zit ‘Mr Market’ in zijn vel?

19 oktober 2016 - Ondanks dat de financiële markten in rustiger vaarwater zijn beland, zijn beleggers zich nog steeds aan het aanpassen aan de ‘nieuwe norm’ van negatieve rentes, politieke onzekerheid, afnemende groei en ultra-lage spaarrentes.

De zorgen in de markt worden vooral gevoed door onzekerheid over de Amerikaanse/wereldwijde groei, China, opkomende markten, de ontwikkeling van de olieprijs en het beleid van de centrale banken. Deze zorgen zijn structureel en dat dwingt beleggers om naar andere oplossingen te kijken. NN Investment Partners is van mening dat multi-asset fondsen, met verschillende bronnen van rendement, in dit onzekere marktklimaat een aantrekkelijke belegging zijn.


 
Psychologie
"Een groot deel van de richting van de markten wordt bepaald door psychologie," aldus Valentijn van Nieuwenhuijzen, Hoofd Strategie en Hoofd Multi-Asset bij NN Investment Partners. "Gedragsfactoren zijn bijna even belangrijke aanjagers van financiële markten als de fundamentals. Het in kaart brengen van de stemming van ‘Mister Market’ door het ontdekken en beoordelen van signalen om het gedrag van de markt te begrijpen, zorgt voor differentiatie in de positionering en voorkomt dat we door de bomen het bos niet meer zien."
 
Multi-asset versus single-asset
In het huidige klimaat bieden multi-asset-oplossingen een aantrekkelijk alternatief voor single-asset-strategieën. Ze geven toegang tot een breder scala aan rendementsbronnen, terwijl het totale portefeuillerisico beperkt kan blijven. Uit een analyse van NN IP blijkt dat de voorkeur van beleggers voor diverse rendementsbronnen en een beperkt neerwaarts risico in 2015 heeft geleid tot een recordinstroom van 200,1 miljard aan instroom. Vanaf december 2014 is multi-asset goed voor 22,2 procent van de cumulatieve netto instroom in het beheerde vermogen. Alleen vastgoed scoorde op dit punt beter.
 
Marktstructuur
Van Nieuwenhuijzen: "De marktstructuur verandert van tijd tot tijd, omdat de dominantie van het type marktpartij, het niveau van marktintegratie of beleggingsthema’s verschuift. De multi-asset-aanpak zorgt voor dynamiek in de portefeuilles. Dit element van flexibiliteit verklaart ook de grote instroom in de sector en het onderstreept de diversificatievoordelen die multi-asset-oplossingen in alle marktomstandigheden bieden. Innovatief risicobeheer is cruciaal om te voorkomen dat de risico’s worden onderschat en de diversificatievoordelen worden overschat (aannemende dat u correlaties beter begrijpt dan u eigenlijk kunt!). De meeste toegevoegde waarde kan worden behaald met een combinatie van robuustheid tegen onverwachte schokken en tactische assetallocatie, die een belangrijke bijdrage levert aan het totale rendement van een portefeuille. De voorspellende kracht die hiervoor nodig is, is steeds sterker gebaseerd op gedragsanalyse."

Vreemde tijden
Ewout van Schaick, Hoofd Multi-Asset Portefeuilles bij NN Investment Partners:  "Het zijn nog steeds vreemde tijden op de markten. In een klimaat van lage groei, inflatie en rentes maken beleggers zich eerder zorgen over absolute dan over relatieve rendementen. We zien dat vastrentende beleggers steeds meer op de risicocurve opschuiven naar hoger renderende obligaties (zoals bedrijfsleningen, EMD) en illiquide producten. Aandelenbeleggers geven de voorkeur aan inkomen en hebben hun allocatie naar aandelen met een lage volatiliteit en dividendaandelen duidelijk uitgebreid. Deze veranderende behoeften leiden tot voldoende vraag naar multi-asset-oplossingen. Onzekerheid zorgt voor genoeg mogelijkheden, maar er zijn verschillende benaderingen nodig om te overleven."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Waardeaandelen halen mogelijk voordeel uit verkrapping Fed en grondstoffenherstel
 Risicopremie op euroaandelen hoger dan in de VS
 Mogelijkheden in waardeaandelen
 'Waardeaandelen zullen profiteren van versoepeling en rente-normalisatie'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10