zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bang dat robots uw baan inpikken? Focus op soft skills

5 oktober 2016 - Steeds meer mensenwerk wordt gedaan door robots of computers. En dat vinden niet alle werkzoekende jongeren een prettige gedachte, zo blijkt uit onderzoek van YoungCapital onder 900 jongeren tussen de zeventien en de 30 jaar.

YoungCapital onderzocht hoe ‘robofoob’ deze jongeren zijn: maar liefst 30 procent is bang om in de toekomst vervangen te worden door een robot of computer. In samenwerking met Scorius ontwikkelde YoungCapital een e-assessment dat jongeren inzicht geeft in skills die lastig te automatiseren zijn: hun competenties en sociale vaardigheden. De Talent Scan is nu beschikbaar via de YoungCapital App. 


 
Jonge vrouwen
Lageropgeleide jonge vrouwen zijn het bangst voor vervanging door een robot of computer, blijkt uit het onderzoek. Bijna de helft van de vrouwelijke mbo’ers (49 procent) is hier bang voor. Bij de mannelijke mbo’ers is dit veel minder: slechts 28 procent. Bij wo’ers is de situatie juist tegenovergesteld, daar zijn de vrouwen zekerder van zichzelf dan de mannen. Slechts achttien procent van de universitair geschoolde vrouwen is angstig, tegenover 24 procent van de mannen. 
 
Persoonlijkheid in de toekomst steeds belangrijker 
De opmars van de robotisering maakt sociale vaardigheden in de toekomst extra belangrijk, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek naar de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. "Beroepen waar u sterke sociale vaardigheden voor nodig hebt, zijn beter bestand tegen robotisering en automatisering," zegt dr. Marcia Goddard, inhouse neurowetenschapper bij YoungCapital. "Uw persoonlijkheid wordt in de toekomst dus steeds belangrijker. Jongeren die nu de arbeidsmarkt opkomen, moeten zich bewust zijn van een kentering in de manier van werken. Vaktechnische vaardigheden kunt u prima op de werkvloer leren, maar bedrijven hechten steeds meer waarde aan soft skills. Jongeren weten echter vaak nog niet waar hun talenten liggen, omdat ze minder ervaring hebben."
 
Ontdek uw zeven belangrijkste talenten 
De Talent Scan laat zien welke competenties iemand heeft op basis van zijn of haar persoonlijkheid. Rick van de Water, online assessmentspecialist bij YoungCapital: "Heeft u een extraverte of dominante persoonlijkheid? Dan scoort u waarschijnlijk beter op competenties zoals presenteren, overtuigen en sturen. Heeft u een wat zachter en toegankelijker karakter, dan zult u hoger scoren op coachen, creativiteit en inlevingsvermogen. De test legt de focus op iemands unieke set aan talenten."  
 
Betere matches, duurzame instroom
YoungCapital is de eerste uitzender die een competentietest op grote schaal via een app kosteloos beschikbaar stelt. Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital: "De ene medewerker zit fantastisch op zijn plek vanaf dag één, terwijl de ander na twee maanden het bedrijf verlaat. Zonder dat u weet waarom. Dat is vervelend voor zowel medewerker als werkgever. Met behulp van de Talent Scan leren we welke kandidaten het best passen bij bepaalde bedrijven of beroepen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien taken die een robot over kan nemen
 Bedrijven strijden om de gunst van jong toptalent
 Zullen robots het personeel gaan vervangen?
 M2M: Mensen blijven centraal staan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10