zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Internationaal zaken doen vraagt om andere aanpak

30 september 2016 - De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) kan zich niet vinden in een, voor one tier Boards, summier aangepaste Corporate Governance Code. Wat de NCD betreft moet de Monitoring Commissie onder leiding van Jaap van Maanen zijn huiswerk overdoen en de kans pakken om met een serieus alternatief te komen.

De NCD noemt het een 'unieke kans om met een Governance Code voor one tier Boards als Nederland te laten zien dat we internationaal zaken doen, als geen ander begrijpen en toejuichen'.



Magere voorstellen
De voorstellen die de Monitoring Commissie Corporate Governance Code heeft neergelegd voor de zogenaamde one tier Boards noemt de NCD 'mager'. "De Monitoring Commissie lijkt er zich met een 'Jaapje van Groningen' van te hebben willen afmaken. Het in Nederland gebruikelijke two tier commissarissen model wordt met wat kunstmatige strepen aangepast om het nog een beetje te laten passen. De achtergrond en het gedachtengoed van beide modellen zijn dermate verschillend dat dat niet kan," zo meent de NCD.

Bewust en positief zaken doen
De NCD pleit voor een compleet nieuwe one tier Code die internationaal laat zien dat Nederland bij uitstek het land is voor bewust en positief zaken doen: "Als we willen dat we een serieus vestigingsland zijn voor internationale bedrijven moeten we ons ook als zodanig willen profileren. Een nieuwe Code kan dat signaal afgeven."
De NCD waarschuwt voor, wat zij noemt, 'het opleven van het Nederlandse dilemma'. "In een land waar de Koopman en de Dominee elkaar steeds weer moeten weten te vinden, moet de Koopman ook internationaal zijn gang kunnen gaan. Als de Dominee die gang bepaalt, zal ons dat internationaal opbreken. Ook om die reden is een aparte, internationaal verankerde Corporate Governance Code voor one tier Boards een must. Naar wij hopen als opstap naar een compleet herijkte Corporate Governance Code voor de two tier Board. We hebben al eerder aangegeven dat we veel te ver zijn doorgeschoten met regelgeving die niet meer van deze tijd is," aldus de NCD.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Integrale Corporate Responsibility strategie is cruciaal
 Vijf verbeterpunten voor de herziene Corporate Governance Code
 De vier belangrijkste boardroamtrends van 2016
 Commissaris moet van Toezicht naar Meerzicht
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10