zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrijheid van meningsuiting (en informatiegaring) reikt ver

29 september 2016 - Filmen en fotograferen in het openbaar, dus op of aan de openbare weg en in openbare ruimtes, is toegestaan. Dit valt namelijk onder vrijheid van meningsuiting. Een bijzondere vorm hiervan is de vrijheid van informatiegaring, zoals die voor journalisten geldt. Maar hoe zit dat met de recente activiteiten van vloggers? JuroFoon zocht het uit. 

Onder de vrijheid van meningsuiting (en die van informatiegaring) is filmen en fotograferen in het openbaar toegestaan. Het filmen voor een videoblog – ‘vloggen’ – in de openbare (buiten)ruimte zoals in Zaandam is gebeurd, is dus in beginsel toegestaan.


Maar het belang van diegenen die worden gefilmd telt natuurlijk wel mee. Allereerst vanwege het portretrecht. Van een 'portret' is sprake als iemand herkenbaar is afgebeeld. Het portretrecht houdt kort gezegd in, dat een persoon die herkenbaar is opgenomen in de vlog zich kan verzetten tegen publicatie van de beelden. Het portretrecht geldt niet als iemand onherkenbaar is gemaakt. Dan is er niet langer sprake van een ‘portret’.

Filmen voor een vlog en deze publiceren
Publicatie van een vlog op bijvoorbeeld Youtube kan worden voorkomen als de persoon die in beeld komt (‘de geportretteerde’) een redelijk belang heeft. Zoals wanneer hij of zij hinder ondervindt als wordt gepubliceerd. De rechter zal een afweging maken tussen dit belang en de vrijheid van meningsuiting. 
Zo’n belang kan persoonlijk zijn. In de eerste plaats kan het gaan om privacyoverwegingen. Een slachtoffer of dader van een misdrijf wil niet in beeld komen en kan zich hierop beroepen. Een BN’er kan dit niet zo makkelijk, omdat hij of zij ervoor kiest om vaak publiekelijk te verschijnen. Naast privacy, valt onder persoonlijk belang ook het belachelijk maken of voor schut zetten van een persoon. Ook kan de wijze van afbeelden onredelijke schade toebrengen aan het imago. 

Bekend voorbeeld: de zaak Geenstijl versus Student
Een rechtenstudente werd dronken en brakend op straat gefilmd. Dit filmpje kwam online op Geenstijl / Dumpert. De reacties op het filmpje waren niet mals en de studente kreeg veel over haar heen. De reacties waren zo hevig, dat zij er psychisch onder leed. De studente eiste vervolgens via het portretrecht dat het filmpje zou worden verwijderd. De rechter achtte bewezen dat de problemen verband hielden met het filmpje en verbood publicatie. Ook moest een schadevergoeding worden betaald.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een aanslag op de vrijheid van meningsuiting
 Eén op de drie Nederlanders kijkt naar vlogs
 Drone bezitters afgestraft ondanks onduidelijke regelgeving
 Online video populair bij Nederlander
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10