zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bijna geen vraag naar WO diploma's op arbeidsmarkt

27 september 2016 - In de huidige Nederlandse arbeidsmarkt vraagt slechts 5,7 procent van de vacatures een WO denkniveau of diploma. Daarentegen zijn er viermaal zo veel vacatures voor werkzoekenden met een HBO diploma, dit volgens een nieuw onderzoek van Adzuna.

Werkzoekenden met een WO diploma kunnen wel op een beter loon hopen: het geadverteerde salaris voor WO-niveau vacatures ligt 9.4 procent hoger dan HBO-niveau vacatures.



- Slechts 5,7 procent van de vacatures in Nederland vragen een WO denkniveau of diploma
- 24,2 procent van de vacatures vragen een HBO-niveau of diploma
- Het geadverteerde salaris voor WO-niveau vacatures ligt 9,4 procent hoger dan HBO-niveau vacatures
- Het grootste verschil in geadverteerd salaris is in Noord-Holland, waar het salaris voor WO-niveau vacatures maar liefst 17,4 procent hoger ligt dan voor HBO-niveau vacatures. Opmerkelijk is dat in Gelderland het salaris voor WO-niveau vacatures net geen procent lager ligt dan voor HBO-niveau vacatures.
- Er slechts één vacature beschikbaar per twaalf WO-afgestudeerden. Voor HBO-afgestudeerden is er één vacature beschikbaar per drie HBO-afgestudeerden.

Waarde?
Thomas De Schuyter, Country Manager van Nederland bij Adzuna, reageert: "Door het kleine aanbod WO-niveau vacatures is de waarde van een WO diploma zeker in vraag te stellen. Voor alle WO-niveau werkzoekenden die een baan kunnen vinden op hun niveau, is het hogere loon zeker een plus. Alle overige werkzoekenden moeten kijken naar vacatures die onder het niveau van hun diploma liggen."
Het aantal vacatures in Nederland die een WO diploma of niveau vereisen vormen in Nederland slechts 5,7 procent van het vacature aanbod. Vacatures waar een HBO diploma of denkniveau wordt gevraagd vormen 24,2 procent van het aanbod. In Utrecht is 8,1 procent van de lokale vacatures voor WO-niveau werkzoekenden. In Friesland daarentegen is slechts 2,3 procent van het aanbod voor werkzoekenden met een WO diploma of denkniveau.

Salaris
Het geadverteerde salaris voor WO-niveau vacatures ligt 9,4 procent hoger dan voor HBO-niveau vacatures. In Noord-Holland is het verschil 17,4 procent, terwijl het geadverteerde salaris voor WO-niveau vacatures in Utrecht slechts 3,6 procent hoger ligt dan HBO-niveau vacatures. Merkwaardig is dat in Gelderland het aangeboden salaris voor HBO-niveau vacatures hoger ligt dan voor WO-niveau vacatures.

Te weinig vacatures
Gebaseerd op de cijfers van het CBS is het opmerkelijk dat er vorig jaar tien procent meer afgestudeerden waren met WO diploma's dan HBO diploma's, terwijl er momenteel onvoldoende vacatures op dit niveau beschikbaar zijn. Voor deze afgestudeerden is er is slechts één WO-niveau vacature beschikbaar per twaalf WO-niveau afgestudeerden. Voor HBO ziet dit cijfer er veel beter uit, met één vacature per drie HBO-afgestudeerden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 LinkedIn belangrijkste middel voor arbeidsmarktoriëntatie wo-studenten
 Fast Moving Consumer Goods wint aan belangstelling wo-studenten
 Studenten verkiezen werksfeer boven salaris
 Student verwacht geen gouden bergen na studie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10