zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Scholing essentieel; kabinet schrapt scholingsaftrek'

26 september 2016 - De concept SER-verkenning ‘Mens en technologie: samen aan het werk’ stelt dat er geïnvesteerd moet worden in human capital. Werkenden moeten de mogelijkheden krijgen om te investeren in scholing en ontwikkeling.

De SER constateert dat de digitalisering grote gevolgen heeft voor alle werkenden ongeacht het inkomen of opleidingsniveau. Voor een wendbare en toekomstbestendige beroepsbevolking is investering nodig om problemen in de toekomst tegen te gaan.


Bij de bespreking in de Raad zei VCP-voorzitter Nic van Holstein: "De Vakcentrale voor Professionals (VCP) onderschrijft dat scholing en ontwikkeling voor werkenden essentieel is. Juist daarom is het buitengewoon teleurstellend om in de miljoenennota te lezen dat het kabinet de scholingsaftrek wil afschaffen. Hopelijk zal de verkenning het kabinet helpen om meer oog te krijgen voor de toekomst van werkenden in Nederland."
 
Toerusten van mensen en tijdig inspelen op digitalisering
Werkenden krijgen steeds meer te maken met digitalisering. In bijvoorbeeld de financiële dienstverlening verdwijnt werk door verregaande digitalisering. Digitalisering leidt ook tot nieuw werk, zoals technisch personeel voor developers en onderhoud. Voor deze nieuwe taken zijn andere vaardigheden nodig. Door omscholing en herscholing kan een mismatch verkleind worden. Ook blijkt dat oudere werkenden minder goed meekomen met veranderingen als gevolg van digitalisering wanneer er te weinig geïnvesteerd wordt in ontwikkeling en scholing. Het gaat dus om het toerusten van mensen en tijdig in te spelen op digitalisering.
 
Kabinetsvoornemen afschaffen scholingsaftrek gaat voorbij aan belang ontwikkeling en scholing
Helaas kiest dit kabinet in de miljoenennota 2017 voor een volledig andere weg. Er wordt voorgesteld om de scholingsaftrek volledig af te schaffen, waardoor werkenden het allemaal zelf mogen oplossen en betalen. "Het kabinet investeert te weinig in scholing van (toekomstige) professionals", aldus Van Holstein. "De VCP roept de politieke partijen om meer te investeren in professionals en de scholingsaftrek te behouden. De scholingsaftrek zou wat de VCP betreft juist verbreed moeten worden naar ontwikkeling én scholing."
 
Een innoverend kennisland investeert in professionals
"De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in de economie maken volgens de VCP een samenhangende human capital agenda nodig. De VCP pleit in het kader van deze agenda voor een (fiscale) duurzaam inzetbaarheidsregeling. Een verbreding van de scholingsaftrek. Werknemers hebben daarbij zelf de regie en middelen voor hun duurzame inzetbaarheid en om scholing te volgen. Wanneer Nederland een innoverend kennisland wil zijn, kan dat niet zonder hoogwaardig gekwalificeerde professionals," aldus Van Holstein.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lager opgeleiden willen wél scholing volgen
 Wettelijk scholingsrecht wordt door 85 procent van OR's onderbenut
 Actieve uitzendkracht pakt eerder scholingskansen
 Omscholing zorgt tot personeelsbehoud
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10