zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Draagvlak huidig pensioenstelsel weg'

9 september 2016 - Ruim zeven op de tien Nederlanders wil af van het huidige, collectieve pensioenstelsel. Uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson onder 1.171 Nederlanders vanaf achttien jaar blijkt dat 42 procent de voorkeur geeft aan een individuele pensioenopbouw en 33 procent aan een combinatie van collectieve en individuele opbouw.

Een kwart van de respondenten wil het collectieve pensioenstelsel in stand houden. 



Geen keuze
Op dit moment kan een werknemer meestal niet kiezen bij welke pensioenuitvoerder het pensioengeld wordt ondergebracht. Dat kan onder andere een pensioenfonds of een verzekeraar zijn. Veruit de meeste Nederlanders willen in de toekomst zelf hun pensioenuitvoerder kiezen (75 procent). Als ze zelf hierover kunnen beslissen, kiest bijna de helft voor een pensioenfonds (47 procent). Met achttien procent is een bank als pensioenuitvoerder de op één na meest genoemde optie, hoewel het op dit moment voor banken wettelijk niet mogelijk is om pensioenuitvoerder te zijn. 
 
Pensioenopbouw verplicht voor iedereen
Pensioenopbouw is op dit moment niet voor iedere werkende verplicht. Ondernemers (zoals dga's en zzp'ers) hebben meestal de vrijheid om wel of geen pensioen op te bouwen. Ruim 70 procent van de Nederlanders vindt dat pensioenopbouw voor iedereen verplicht moet zijn. De meest genoemde reden door tegenstanders van verplichte opbouw, is dat ze zelf willen bepalen hoe ze hun geld willen besteden.
 
Het fundament
Masha Bril, pensioenexpert bij ABN AMRO MeesPierson: "Uit het onderzoek blijkt dat onze maatschappij steeds meer op het individu gericht is. Dat solidariteit in ons pensioenstelsel door slechts weinigen nog belangrijk wordt gevonden, is daar een treffend voorbeeld van. Tegelijkertijd wil wel een overgrote meerderheid verplichtstelling van pensioenopbouw. Daarin lijkt een tegenstelling verborgen. Of wellicht ook weer niet, want mogelijk wil het individu juist verplichtstelling uit eigenbelang. Als iedereen pensioen moet opbouwen, wordt voorkomen dat het individu financieel opdraait voor de latere lasten van anderen. Aan de andere kant - hoewel de cijfers op het eerste oog dus anders lijken te beweren - is het niet per definitie ieder voor zich. Want van de ondervraagden wil 25 procent een collectief stelsel en 33 procent een deels collectief stelsel om pensioen op te willen bouwen."
 
Alternatieven 
61 procent van de Nederlanders wil dat een deel van hun pensioen gebruikt mag worden om de hypotheek mee af te betalen. Op dit moment kan dat niet. Tijdelijk geen pensioenpremie hoeven te betalen als de financiële situatie daar om vraagt, is eveneens een aansprekende optie voor veel Nederlanders. Driekwart van de respondenten geeft aan hier iets voor te voelen, ook al gaat dit ten koste van de hoogte van het pensioen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 VCP: Voor alle inkomens een gedegen pensioen
 Beleggers hervinden vertrouwen in toekomst Nederlands pensioenstelsel
 ‘Naar een eigentijds pensioenstelsel!’
 ‘Jongeren mogen eigen pensioen kiezen, als een deel maar collectief blijft’
 
 
reacties
 
Kitty  |   | 
12-09-2016
 | 
12:34 uur
Er is een groep mensen in Nederland, en die groep wordt steeds groter, die verplicht geld stort in een bodemloze put. Dat is een groep mensen die steeds van pensioenfonds wisselt. Dat geld wordt gevoegd bij de fondsen van mensen die niet vaak van pensioenfonds wisselen. Het systeem zou eerlijker zijn als mensen er voor kunnen kiezen bij één pensioenfonds te blijven, ongeacht of ze van baan veranderen of stoppen met werken. Maar dan wordt de premie wel hoger omdat er geen gratis geld meer beschikbaar is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10