zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vraag naar starters groeit met negentien procent

1 september 2016 - In een jaar tijd is de vraag naar hoogopgeleide starters op de Nederlandse arbeidsmarkt bijna verdrievoudigd tot 29.000 vacatures in het tweede kwartaal van 2016. Een groei van negentien procent tussen het derde kwartaal 2015 en het tweede kwartaal 2016. In absolute aantallen is met name de vraag naar trainees en het aanbod van traineeships explosief gestegen.

Van iets meer dan 1.000 in Q3-2015 tot bijna 3.300 in Q2-2016. Een groei van 46 procent. De belangrijkste manieren waarop hoogopgeleide starters op zoek gaan naar hun eerste baan is via vacaturesites, bekenden, social media en de campus. Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group op basis van Jobfeed en het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder 1.266 laatstejaars HBO en WO studenten.



Hoe zoeken hoogopgeleide starters naar een baan?
Vacaturesites zijn de meest populaire zoekmanier onder laatstejaars studenten op zoek naar een baan, gevolgd door bekenden/netwerk en social media. Onder Academici zien we dat de universiteit ook erg belangrijk is, zeker in vergelijk met afstuderende hbo’ers. De top drie meest populaire oriëntatietsites onder laatstejaars studenten zijn LinkedIn, Facebook (als oriëntatiesite) en Nationalevacaturebank.nl. Onder WO studenten is sinds het tweede kwartaal van 2016, Indeed de meest favoriete vacaturesite en heeft daarmee LinkedIn van de nummer een plaats verdrongen.
Andere opvallende zaken zijn uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder laatste jaarsstudenten zijn:
 
  • Een op de vijf afstudeerders aan het HBO en een op de tien afstudeerders van de universiteit vindt zijn baan via het uitzendbureau.
  • Academici gebruiken gemiddeld 7,9 kanalen om zich te oriënterend op een nieuwe baan. Onder hbo’ers ligt dat op 6,1. Het verschil kan deels verklaard worden doordat veel laatstejaars hbo’ers nog gaan doorstuderen en daardoor minder actief zijn op de arbeidsmarkt.
  • Indeed verdringt LinkedIn steeds vaker als meest favoriete oriëntatiekanaal
  • Studenten nemen steeds meer eigen regie op de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld zelf zichtbaar te worden, CV te uploaden in CV databanken, open te solliciteren en actief op bedrijvensites te kijken
Top-tien meest gevraagde startersfuncties op HBO/WO niveau
De groei van traineeships is explosief te noemen. Binnen vier kwartalen is de vraag met 46 procent gestegen. Daarmee is de vraag naar trainees bijna 4,5 keer zo groot als de nummer twee meest gevraagde startersfuncties: software engineers. De meest gevraagde startersfuncties liggen binnen de IT, Sales en Finance. Op de tiende plek staat recruiter als meest gevraagde startersfunctie. "De explosieve vraag naar trainees is een reflectie van de schaarste en wervingsproblemen die werkgevers ervaren om jong hoogopgeleid talent te werven, met name in schaarse gebieden zoals IT. Traineeships worden gezien als aantrekkelijke manier om jong talent te verleiden. Tegelijkertijd zien we dat veel trainees binnen twee tot drie jaar de organisatie alweer hebben verlaten. Werkgevers kunnen beter hun wervingsaanpak professionaliseren en recruitment als een serieus vakgebied zien in plaats een recruiter als een startersfunctie zien met het oog op het duurzaam werven van jong talent," aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group

Top-tien meest gevraagde startersfuncties op HBO/WO niveau
 
  • Trainee
  • Software engineer
  • Accountmanager
  • Assistent-accountant
  • Medewerker klantenservice
  • Programmeur .net
  • Programmeur PHP
  • Java ontwikkelaar
  • Financial controller
  • Recruiter
  • Bron: jobfeed.nl Q2-2016

     
     Doorsturen   Reageer  

     

    Laatste nieuws

     Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
     Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
     Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
     

    Gerelateerde nieuwsitems

     HR-professional verrast door krapte op arbeidsmarkt
     Forse stijging in vraag naar starters op de arbeidsmarkt
     Studenten starten carrière het liefst bij Shell
     Ideale baan IT-starters: internationaal, informeel, profit, casual, flexibel werken
     
     
    reacties
     
    Er zijn nog geen reacties.

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10