zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Uitsluiting van deelname op basis van bewezen feiten rechtmatig

23 augustus 2016 - Vorige week gaf de voorzieningenrechter toelichting op de uitspraak in het kort geding van Yuri van Gelder tegen NOC*NSF. JuroFoon neemt het kort geding en de mondelinge toelichting met u door en zet enkele feiten op een rij.

Vrijdag 12 augustus diende het kort geding dat werd aangespannen door topsporter Yuri van Gelder tegen het NOC*NSF. Het NOC*NSF had eerder die week Van Gelder uitgesloten van verdere deelname aan de Olympische Spelen. Een maatregel die door het NOC*NSF werd genomen op grond van een overeenkomst die was gesloten met Van Gelder. In het kort geding merkte de voorzieningenrechter op dat deze geen oordeel kon geven over de juistheid van de door het NOC*NSF opgelegde maatregel. De rechter kon alleen beslissen of het NOC*NSF in de gegeven omstandigheden, dus met de kennis die zij had op het moment van beslissen, in alle redelijkheid tot een besluit heeft kunnen komen. Uit alle verklaringen en bewijsvoering bleek dat NOC*NSF in haar recht stond. 



Bewezen feiten
In de zaak Van Gelder achtte de voorzieningenrechter een aantal belangrijke feiten bewezen. Het eerste gegeven, dat Van Gelder om 05.08 is teruggekeerd in het Olympisch dorp kon eenvoudig uit de pasregistratie van de beveiliging worden geverifieerd. Eveneens kan uit het WhatsApp gesprek tussen Van Gelder en zijn coach worden bewezen dat Van Gelder naar het Holland Heineken Huis is geweest, dat hij wist dat hij voor 24.00 uur terug moest zijn in het olympisch dorp en dat de eerstvolgende ingeplande training de volgende ochtend was. Van Gelder heeft deze training verzuimd doordat hij tot 15.00 uur lag te slapen in zijn appartement. Het alcoholgebruik van Van Gelder werd tijdens de zitting zelf bewezen, aangezien hij toegaf enkele biertjes in het Holland Heineken Huis te hebben gedronken. Wat Van Gelder in de nachtclub heeft gedaan kan niet worden vastgesteld. De reden waarom de voorzieningenrechter alle eerder genoemde feiten bewezen acht is simpelweg omdat Van Gelder geen verklaring heeft overlegd van personen met wie hij de nacht heeft doorgebracht en die dus eventueel het tegendeel kunnen bewijzen.

Verweer
De voorzieningenrechter is van mening dat het niet verschijnen op de training op zondagochtend een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst opleverde. Gelet op de overeenkomst had Van Gelder moeten weten dat er een training gepland stond. Aangezien alle overige turners zijn verschenen op de training acht de rechter het niet voor de hand liggend dat de training per WhatsApp aan Van Gelder bekend is gemaakt. Het verweer van Van Gelder, dat hij dat specifieke WhatsApp bericht niet meer gelezen heeft, blijft dan ook zijn eigen risico. Een ander onderdeel van het verweer van Gelder was dat de overeenkomst niet meer zou gelden gedurende de deelname aan de Olympische Spelen. Hierover heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat de overeenkomst nog steeds gold gedurende de deelname aan de Olympische Spelen. Het ligt voor de hand dat gedurende deelname aan het toernooi van een topsporter verwacht mag worden dat hij zich gedraagt als een goed teamlid. 

Goed gedrag
Wat ‘goed gedrag’ van een topsporter concreet inhoudt wordt niet duidelijk uit de overeenkomst. Uit de overeenkomst volgen namelijk geen duidelijke en concreet geformuleerde gedragsregels. Er is niet concreet geformuleerd dat het nuttigen van alcohol door een topsporter gedurende de Olympische Spelen verboden is. Doordat het NOC*NSF is overgegaan tot het naar huis sturen van een sporter mag worden verwacht dat deze regels duidelijk en concreet naar de topsporter worden gecommuniceerd. Uit de ingediende stukken voor het kort geding is niet gebleken welke concrete gedragsregels er zijn en hoe deze naar de topsporter zijn gecommuniceerd. Het staat vast dat Van Gelder alcohol heeft genuttigd buiten het Olympische dorp, maar dit levert geen schending op van de overeenkomst. Het missen van een training heeft daarentegen volgens de voorzieningenrechter wel kunnen leiden tot een besluit zoals het NOC*NSF heeft genomen. De voorzieningenrechter is van mening dat een topsporter zich uiterst gedisciplineerd moet gedragen waarbij hij volledig en toegewijd een sportieve inzet toont. De gemiste training is dan ook een ernstige tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst. Helemaal aangezien dit een bewezen feit is door de verstuurde WhatsApp berichten

Redelijkheid
De laatste vraag die de rechter diende te beantwoorden was of het NOC*NSF het besluit tot uitsluiting van verdere deelname in alle redelijkheid heeft kunnen nemen. Het gegeven dat Van Gelder zijn verplichtingen uit de overeenkomst niet is nagekomen mocht door het NOC*NSF onder de gegeven omstandigheden als zeer ernstig worden beschouwd. Niet alleen hebben Van Gelder zijn keuzes tot een vertrouwensbreuk geleid ook zou acceptatie van zijn gedrag een verkeerd signaal hebben afgegeven naar andere sporters. De voorzieningenrechter is dan ook van mening dat, gezien de omstandigheden het NOC*NSF in alle redelijkheid tot een besluit heeft kunnen komen, en uitsluiting van verdere deelname rechtmatig was.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Weer volop vraag naar juristen
 Angst voor ontslag neemt af
 Forse toename juridische geschillen door nieuwe Wet Werk en Zekerheid
 Bescherming persoonsgegevens bovenaan prioriteitenlijst juridische beslissers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10