zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Voorkom werkstress direct na uw vakantie

22 augustus 2016 -  Mensen kunnen het werken na een vakantie het beste geleidelijk aan weer hervatten. Zo zorgen ze er voor dat de omschakeling na een vrije periode beheersbaar wordt. Dat schrijft Nu.nl.

Hoogleraar emoties en welbevinden Ad Vingerhoets heeft onderzoek gedaan naar de 'vrijetijdsziekte', ook wel het omgedraaide Kortjakje-syndroom genoemd. Het gaat hier over mensen die bijna nooit ziek zijn, behalve in de weekeinden en in de eerste dagen van een vakantie. "Pijn en vermoeidheid heeft aandacht nodig. Als u druk bezig bent met andere dingen, dan voelt u pijntjes niet. Bijvoorbeeld een voetballer die pas na de wedstrijd pijn voelt."


Elk van de twee heeft volgens Vingerhoets te maken met een eigen mechanismen. Enerzijds is er de afleiding die mensen hebben tijdens een inspanning. Hersenen hebben een beperkte capaciteit en krijgen informatie vanuit het lichaam, maar ook prikkels vanuit de omgeving. Vingerhoets: "Als dat sterke prikkels zijn, dan wordt die andere informatie weggedrukt." 
In een werksituatie met veel externe prikkels en een hoge werkdruk, zal informatie vanuit het lichaam niet worden waargenomen. Dat gebeurt wel als iemand vervolgens in een situatie terecht komt waar die werkdruk en afleiding er niet meer zijn, bijvoorbeeld gedurende een vakantie.

Adrenaline
Anderzijds is er nog de adrenaline die een rol speelt bij zowel mentale als fysieke inspanning door mensen, die minder aanwezig is als mensen vrij van dergelijke taken zijn. De adrenaline neemt toe bij mensen om het werken te ondersteunen. Normaal volgt het adrenalineniveau de behoeftes van het lichaam.
Wanneer iemand gedurende een langere tijd een verhoogde inspanning moet leveren, blijft de adrenaline in verhoogde mate aanwezig in het lichaam en volgt het niet meer de behoeftes van het lichaam waardoor ook tijdens het slapen het lichaam niet meer ontspant. Volgens Vingerhoets raakt op zo'n moment het lichaam uit balans waardoor het vatbaarder wordt voor infecties.
Het is volgens hem lastig te voorkomen dat iemand niet gelijk op de eerste vrije dag ziek wordt. Wat wel kan helpen is het doen van fitness of een workout op de laatste werkdag. "Het kan misschien helpen om die adrenaline weer omlaag te krijgen. Als u zo druk bezig bent met de afleiding, dan is daar ook even niets aan te doen. Dan moet u dus zorgen dat de werkbelasting dragelijker wordt, door het werk beter te organiseren of vaker 'nee' te zeggen," aldus de hoogleraar.

Stress na vakantie
Het stressniveau na een periode vakantie is om die reden dan ook snel weer op hetzelfde niveau als voor de vrije periode. Dat heeft volgens Vingerhoets te maken met de conditionering van mensen. Een vertrouwde situatie wordt verbonden aan bepaalde gevoelens en een lichamelijke toestand. Wanneer iemand weer terugkomt in dezelfde situatie, zal hij of zij ook weer in dezelfde stemming en lichamelijke toestand komen.


Bron: Nu.nl
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Contact met collega’s reden om weer naar kantoor te gaan
 Nederland op vakantie: werk gaat mee
 Laat uw medewerker niet verdrinken in het stuwmeer aan vrije dagen
 Bovengemiddelde interesse in vakantie op eerste werkdag
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10