zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Security door externe specialisten steeds populairder

22 augustus 2016 - De markt voor outsourcing in Nederland begint steeds volwassener te worden, zo blijkt uit onderzoek naar meer dan 550 IT-outsourcingcontracten in Nederland. Organisaties hebben steeds beter door dat kosten lang niet altijd het dominante of zelfs enige motief zijn om processen uit te besteden.

De vraag naar continuïteit en specialisatie komt steeds nadrukkelijker naar boven als outsourcingsmotief.


Ieder jaar onderzoeken Whitelane Research en Quint Wellington Redwood de staat van IT Outsourcing in Nederland. Het onderzoek betrekt 550 IT-outsourcingcontracten met een waarde van een miljoen euro of meer. Hiermee dekt het onderzoek rond de 90 procent van de Nederlandse markt voor IT-outsourcing af. Enkele opvallende conclusies die uit het rapport gehaald kunnen worden:
 
Kosten zijn geen koning
Een van de mythes die het onderzoek van Whitelane Research onderuit haalt is dat outsourcing alleen van waarde is wanneer de kosten lager zijn. De nadruk op kostenbesparing verschilt echter van branche tot branche, zo licht Alex van den Bergh, Partner bij Quint Wellington Redwood, het rapport toe. "De financiële sector komt bijvoorbeeld uit een ernstige financiële crisis. Zij moet naast het doorvoeren van verdere innovatie ook blijven zoeken naar manieren om kosten te besparen." Overheidsbedrijven blijken daarentegen de focus op core business en continuïteit van groter belang te vinden bij het kiezen voor outsourcingsdiensten. "Ze willen goed zijn in bepaalde kerntaken, en voor de overige taken kijken ze naar outsourcing", zegt Van den Bergh.
 
India scoort op kwaliteit
Een tweede misvatting die door het rapport is achterhaald, betreft het imago van Indiase partijen. Veel van deze bedrijven krijgen onterecht het stempel van pure prijsvechter, maar uit het onderzoek blijkt dat Indiase spelers meedraaien in de top als het gaat om klanttevredenheid. Tata Consultancy Services (TCS) staat met 88 procent zelfs bovenaan, en ook Cognizant en Wipro doen het goed. "Offshoring naar India vergt een investering in taal, in cultuur en in werken op afstand. Maar wordt die investering gedaan, dan is de kwaliteit van dienstverlening vanuit India zeer hoog",  zegt Van den Bergh. De gemiddelde tevredenheid (71 procent) is hetzelfde als vorig jaar maar de spreiding van meningen is groter. Van den Bergh: "De top 10 van de leveranciers is over het algemeen nog beter gaan presteren dan vorig jaar."
 
Security door externe specialisten steeds populairder
De indruk heeft altijd bestaan dat organisaties huiverig zijn om gevoelige en kritieke onderdelen van hun bedrijfsvoering bij een outsourcingsleverancier onder te brengen. Maar juist op het gebied van het outsourcen van security-diensten zien Quint en Whitelane een enorme groei. "17 procent van de ondervraagden in ons onderzoek kiest bij IT security al voor outsourcing, en nog eens 20 procent geeft aan dat te gaan doen in de komende twee jaar", zegt Van den Bergh. "Op het gebied van kennis en capaciteit rond security zal grote krapte ontstaan. Niet alle organisaties kunnen de laatste inzichten en laatste tools in huis halen of voldoende schaal opbouwen om 24/7 monitoring in te richten."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Toenemende outsourcing van secretariaatswerkzaamheden
 Het einde van het langlopende outsourcingcontract is in zicht, wat nu?
 Drie op de vier IT-beslissers zien native mobiele apps als de nieuwe legacy
 Outsourcing blijft groeien, vooral door de cloud
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10