zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Contact met collega’s reden om weer naar kantoor te gaan

18 augustus 2016 - De zomervakanties zitten er (bijna) op en Nederland gaat weer aan het werk. Vervelend? Veel Nederlandse kantoorwerkers kijken er ook naar uit. Werk heeft namelijk een belangrijke sociale factor. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft regelmatig contact met collega’s buiten het werk om, een derde ziet collega’s zelfs vaak.

Ruim elf procent van de Nederlanders ziet het kantoor als een belangrijke ontmoetingsplek en bijna veertien procent heeft zelfs weleens een liefdesrelatie gehad met een collega. Dat blijkt uit recent onderzoek onder Nederlandse kantoorwerkers van Ricoh: Anders werken: wat vindt werkend Nederland?


 
Sociaal element
Ondanks alle technologische mogelijkheden om tegenwoordig plaats- en tijdonafhankelijk (samen) te werken, is het sociale element de belangrijkste reden voor Nederlanders om het kantoor boven een thuiswerkplek of andere werkplek te verkiezen. Belangrijkste voordelen van werken op kantoor: persoonlijk overleggen met collega’s (61 procent) en de goede faciliteiten (35 procent). Minder effectief vergaderen met collega’s, niet alles meekrijgen (beide 22 procent), niet bij alle gegevens kunnen (21 procent) en het ongezellig vinden om elders te werken (veertien procent), worden genoemd als belangrijkste belemmeringen van een werkplek buiten kantoor. Ruim vijf procent geeft aan zich zelfs weleens eenzaam te voelen tijdens het thuiswerken.
 
Hang naar kantoor én naar eigen verantwoordelijkheid
Ondanks die sociale hang naar kantoor, staat een andere, nieuwe manier van werken wel degelijk hoog aan de verlanglijst. De top drie voorzieningen die volgens Nederlandse kantoorwerkers horen bij modern werkgeverschap:
1)     Zelf werktijden kunnen bepalen.
2)     Beoordeeld worden op resultaten in plaats van op gewerkte uren.
3)     Buiten de kantoormuren kunnen werken.
Ruim 41 procent zegt te beschikken over de juiste technologische middelen om plaats- en tijdonafhankelijk te kúnnen werken. Beleid en de juiste cultuur om hier daadwerkelijk invulling aan te geven, ontbreken echter nog: in maar liefst 40 procent van de organisaties staat het organisatiebeleid dit niet toe, 40 procent van de kantoorwerkers voelt zich bezwaard en bijna een kwart is bang om het beeld te creëren de kantjes er vanaf te lopen. Kortom, al wordt de mogelijkheid geboden of formeel ondersteund om op een moderne manier invulling te geven aan het werk, sociale afwegingen houden ons tegen. Mensen én organisaties zijn op zoek naar de juiste balans of scheiding tussen werk en privé.
 
Wat medewerkers willen
In de zoektocht naar een juiste balans of scheiding in nieuwe, andere manieren van werken, zijn werknemers duidelijk in wat zij willen om hier een goede invulling aan te geven: 
1)     Meer werken op basis van vertrouwen (27 procent).
2)     Aanpassingen in bedrijfscultuur (22 procent).
3)     Meer opleidingsmogelijkheden in middelen en tijd (21 procent).
4)     Betere technologische ondersteuning (zestien procent)

Meerwaarde
Mark Boelhouwer, CEO van Ricoh Nederland: "Het is gezien alle technologische mogelijkheden en de duidelijke voorkeuren van medewerkers bijzonder dat we in Nederland nog terughoudend zijn in nieuwe, andere manieren van werken. Zeker, het kantoor heeft een belangrijke functie als ontmoetingsplek, die rol zal alleen maar groter worden. Zo zetten wij ook ons eigen kantoor in. Tegelijk biedt plaats- en tijdonafhankelijk werken, inclusief de bijbehorende cultuur en aansturing, een duidelijke meerwaarde voor organisaties én medewerkers. Belemmeringen zoals minder goed kunnen overleggen met collega’s zijn grotendeels weg te nemen door gebruiksvriendelijke cloudplatforms voor bijvoorbeeld video-vergaderen en online samenwerken. Ook de beschikbaarheid van informatie hoeft geen issue te zijn."
Een andere manier van werken levert bedrijven ook betere resultaten op. Boelhouwer: "Om het maximale uit medewerkers te halen, om aantrekkelijk te blijven voor nieuwe generaties medewerkers en om concurrentievoordeel te behouden, zullen organisaties een cultuur van andere manieren van werken moeten stimuleren. Het is echter ook aan werknemers om zo’n cultuur mede vorm te geven."
 
Bekijk hier het whitepaper met de complete resultaten van het onderzoek ‘Anders werken, wat vindt werkend Nederland?’ in opdracht van Ricoh.
Lees hier meer achtergronden bij het onderzoek.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland op vakantie: werk gaat mee
  Kwart werknemers flirt op de werkvloer
 Vooral collega's bepalen betrokkenheid
 Op afstand werken vaak niet optimaal
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10