zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eerst huis kopen en dan pas verkopen is terug

15 augustus 2016 - De Eigen Huis Marktindicator die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt weergeeft, stond in juli onverminderd hoog op 120 punten, in juli 2015 was dat nog 103. Belangrijke aanjager voor het hoge consumentenvertrouwen is de lage rente. Ook de toegenomen verkoopbaarheid van de eigen woning draagt bij aan het optimisme bij huiseigenaren.

Aan de andere kant zien steeds meer consumenten dat het aanbod aan geschikte koopwoningen schaars begint te worden.


Onder invloed van het schaarse aanbod en het zelfvertrouwen over de verkoopbaarheid van de eigen woningen ziet Vereniging Eigen Huis met name in Amsterdam en Utrecht waar de druk op de woningmarkt groot is, dat eerst kopen en dan verkopen steeds vaker gewoonte begint te worden.

Risico uitsluiten
Kopers in de meest gewilde gebieden willen het risico uitsluiten dat ze niet tijdig een geschikt huis kunnen vinden, waardoor ze tijdelijk moeten huren. De huidige woningmarkt geeft hun kennelijk voldoende zelfvertrouwen over de opbrengst en courantheid van hun huidige woning om daar al een voorschot op te nemen.

Voor de crisis
Ook in het verleden was het gebruikelijk om eerst een huis te kopen en pas daarna het huidige huis in de verkoop te zetten. Toen bij het begin van de crisis in 2008 veel kopers met twee huizen bleven zitten en daardoor in grote financiële problemen kwamen, kenterde de praktijk en werd eerst verkopen en daarna kopen de norm. Dit heeft als voordeel dat de financiële risico's beperkt zijn en de koper precies weet wat hij aan zijn nieuwe huis kan besteden.

Advies
Vereniging Eigen Huis raadt doorstromers die eerst willen kopen aan om goed advies in te winnen bij een onafhankelijk financieel adviseur. Maarten Eeke van der Veen, woningmarktspecialist: "Zorg dat u de risico's van te voren goed in beeld hebt. Pas dan kunt u beslissen of u die stap kunt en wilt zetten." Overbruggingsleningen worden aanzienlijk minder snel verstrekt dan in het verleden. Als het huidige huis niet opbrengt waarop gerekend is of minder snel wordt verkocht, liggen problemen op de loer.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Online samenwerken met klanten in de bruisende hypotheekmarkt
 Afsluiten hypotheek wekt veel ergernis
 Staren huizenkopers zich blind op lage hypotheekrentes?
 Vanaf 2015 is huis kopen ingewikkelder
 
 
reacties
 
huis verkopen kan drama zijn  |   | 
16-08-2016
 | 
08:23 uur
Vind ik zeer riskant! Vooral met de 3 dagen bedenktijd van beide partijen kan je in een zeer ongelukkige situatie terecht komen

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10