zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Pensioenuitkering beschikbare premieregeling fors gedaald

26 juli 2016 - De pensioenuitkering van de gemiddelde beschikbare premieregeling is in het eerste kwartaal van 2016 met tien procent gedaald. Een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen kan 733 euro per maand aan pensioen tegemoet zien.

Dat blijkt uit de Pensioenvergelijker van Aon Hewitt. De Pensioenvergelijker is een index waarmee Aon Hewitt ieder kwartaal de potentie van beschikbare premieregelingen peilt.



Marktrente en beurzen
De index staat per eind maart 2016 op 81 punten, een daling van negen punten ten opzichte van eind december 2015. Deze daling wordt grotendeels veroorzaakt door een daling van de marktrente als gevolg van het opkoopprogramma van de ECB.
Het is steeds waarschijnlijker dat de rente voorlopig laag blijft. Daardoor blijft de prijs voor het aankopen van pensioen bij beschikbare premieregelingen hoog. Zelfs de optimistische vooruitzichten zijn door de aanhoudend lage rente een stuk ongunstiger geworden. Zo daalde de optimistische verwachte uitkering van een 40-jarige in het eerste kwartaal van dit jaar met dertien procent.

Vergelijking met middelloon
De lage renteverwachting is ook ongunstig voor pensioenfondsen; de beleidsdekkingsgraad voor pensioenfondsen daalde in het eerste kwartaal van 104 naar 102 procent. Omdat pensioenfondsen deze last wel beter kunnen spreiden, is de verwachte uitkering van een middelloonregeling bij een pensioenfonds minder sterk gedaald.

Premiestaffels
De inleg van de gemiddelde beschikbare premieregeling volgt uit een staffel die gebaseerd is op een rekenrente van drie procent. Door de lage rentestanden lukt het de gemiddelde deelnemer in een neutraal scenario niet om op een middelloonuitkomst te komen. Gezien de huidige lage rentestanden wordt feitelijk te weinig ingelegd. Verzekeraars springen daarop in door ook staffels met een rekenrente van 2,0 of 2,5 procent aan te bieden. Daardoor stijgen de premielasten voor de beschikbare premieregeling.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer heeft voorkeur voor vast pensioen
 Maatwerk in pensioen nodig
 De verbeterde premieregeling inzake doorbeleggen na pensioen
 Iedereen een eigen pensioenrekening
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10