zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

We kopen steeds meer via mobiel

25 juli 2016 - Kleding, boodschappen, elektronica: de hoeveelheid online aankopen die we doen blijft toenemen. En steeds vaker doen we dit via onze smartphone. Dit blijkt uit het 'Whats Happening Online'-onderzoek van Ruigrok NetPanel, dat sinds 2007 jaarlijks wordt uitgevoerd.

Online shoppen gebeurt nog steeds het meest via de laptop of desktop, maar de smartphone is bezig met een stevige inhaalrace. Alle leeftijdsgroepen zijn het afgelopen jaar meer gaan shoppen via hun mobiel, maar de millennial koopt veruit het vaakst iets via zijn of haar smartphone. Volgens Marit Klooster, Managing Partner van Ruigrok NetPanel, komt dat door de ontwikkeling die mobiel internet tegenwoordig doormaakt: "De smartphone ontwikkelt zich sneller in vergelijking met andere devices. Ook voor shoppen wordt dit een steeds vertrouwder middel. Kijk naar de toename van het gemak van internetbankieren, waarmee banken slim inspelen op de online generatie." Nederlanders van 36 jaar en ouder doen ondanks de opmars van de smartphone nog altijd liever aankopen via tablet.


 
Waar letten we op bij online betaling?

Hoewel de populariteit iets afneemt, blijft IDEAL veruit de meest populaire betaalmethode (77 procent). Waar baseren we onze keuze voor de betaalmethode dan op? Met name de betrouwbaarheid van de webwinkel (70 procent) en de veiligheid van de betaalmethode (66 procent). Voor ouderen is veiligheid nog steeds belangrijker dan voor jongeren. Jongeren laten zich daarentegen weer vaker leiden door extra kosten in vergelijking met babyboomers.
 
Zorgen om privacy
Online shoppen neemt dus toe, maar dat geldt niet voor het gevoel dat online privacy goed beschermd is. Meer dan de helft van de babyboomers maakt zich zorgen om de veiligheid van zijn of haar persoonlijke gegevens op internet. Dit is zelfs meer dan vorig jaar: 45 procent in 2015 en 52 procent in 2016. Ter vergelijking: slechts een kwart van de jongeren is wel eens bezorgd over zijn of haar privacy.
 
Dag winkels, of toch niet?
Gaan we afscheid nemen van fysieke winkels, nu we zo veelvuldig online onze inkopen doen? Volgens Klooster is dat niet het geval. "Uit ons onderzoek blijkt dat bijna vier op de vijf Nederlanders niet zonder de vertrouwde winkels kunnen. De vrees dat we straks alleen nog maar online shoppen en door uitgestorven winkelcentra lopen, lijkt voorlopig dus nog niet aan de orde. Met name voor onze alledaagse boodschappen, meubels en kleding lopen we graag even een winkel binnen." Ook de toekomst lijkt rooskleurig voor winkeliers: bijna driekwart van de Nederlanders denkt niet dat winkels in de toekomst overbodig zullen worden, ook niet in 2025.
 
Over het onderzoek

'What's Happening Online' wordt al negen jaar achtereen uitgevoerd door Ruigrok NetPanel. In dit kwantitatieve onderzoek werd de gehele breedte van de Nederlandse samenleving ondervraagd over hun internet- en sociale mediagebruik, en hun ervaringen met dit medium. De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlanders van veertien jaar en ouder. In totaal hebben 1.054 Nederlanders de online vragenlijst volledig ingevuld. De steekproef is representatief voor Nederland naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Smartphone vooral belangrijk bij boeken last minutes
 Aantal IoT-apparaten gaat mobiele telefoons voorbij
 Merken erkennen niet klaar te zijn voor mobiele verwachtingen
 Nederlanders nog niet gewend aan shoppen via smartphone
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10