zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Angsthaas of dare-devil?

12 juli 2016 - U bent al een tijd niet gelukkig in uw huidige baan. U hebt het er regelmatig met uw partner en vrienden over dat u wat anders wilt. En u kijkt regelmatig op vacaturesites of er iets voor u tussen zit. Maar u komt niet in beweging.

Waarschijnlijk bent u dan in de ban van angst. Angst voor het onbekende. Angst om het oude los te laten. Want hoe naar ‘we’ het daar ook vinden, ergens heeft het ook iets veiligs en vertrouwds en dat is vaak makkelijker dan het onbekende aan te gaan. Dat waar ‘we’ de consequenties nog niet van kunnen overzien.


Volgens Gertrud de Witte van Esenzia WerkgelukCoaching, gaan verandering en ontwikkeling in werk en loopbaan nu eenmaal meestal gepaard met angst. Uw werk is belangrijk en raakt aan u wezen. En of u nu noodgedwongen of vrijwillig met werk- en carrièrevraagstukken wordt geconfronteerd, er zijn maar weinig mensen die dan niet last hebben van angst voor de toekomst. Soms is deze overweldigend, soms wat milder. Soms terecht en soms ook niet. Hoe dan ook, het belemmert u wel om stappen te zetten en kan resulteren in een (gevoel van) impasse.

Angst
Angst beïnvloedt u doen en laten enorm en heeft effect op drie gebieden: 
 
  • Op fysiologisch vlak: u gaat meer zweten, uw hartslag gaat omhoog, u krijgt het warm, uw ademhaling wordt oppervlakkig en snel, en uw spieren gaan trillen. Dit zijn voelbare effecten.
  • Op mentaal/emotioneel vlak: u denkt veel na over de bedreigingen en kan er zelfs over gaan piekeren. Uw gedachten gaan vooral richting het negatieve en focussen zich op gevaren, bedreigingen en risico’s. Deze gedachten brengen onprettige gevoelens en emoties met zich mee, ‘de beren op de weg’.
  • Op gedragsniveau: U gaat de bedreiging vermijden, u gaat u klein maken en daardoor wordt u onzeker en passief. Het kan ook zijn dat u juist het tegenovergestelde laat zien: u maakt u juist groot en gaat in de tegenaanval.

Tunnelvisie
Angst leidt vaak tot tunnelvisie: u ziet alleen nog maar beperkte mogelijkheden. Bijvoorbeeld als u alleen maar kijkt naar uw gevolgde opleidingen en opgedane werkervaring. Dan zult u alleen in het verlengde daarvan kijken als het gaat om uw volgende stap en mist u misschien een heleboel andere opties. Ook leidt angst tot een gebrek aan verantwoordelijkheid, besluiteloosheid, indirecte en gesloten communicatie en rigiditeit.
Bij loopbaantwijfels laat u zich gemakkelijk leiden door angsten, weerstanden en onzekerheid, waardoor u ervoor kiest om te blijven hangen in een situatie waar u niet blij van wordt. Vaak heeft u dan alleen nog maar oog voor het negatieve en gaat daar al uw energie in zitten, in plaats van uw dromen achterna jagen.

Lef
Want voor uw droom gaan vergt veel lef. ‘We’ kennen allemaal wel verhalen van bekende mensen die hun nek uit hebben gestoken en daarmee succesvol zijn geworden. Kijk bijvoorbeeld naar Steve Jobs van Apple. En u kent vast wel iemand in uw omgeving die een grootse levens- of carrier switch heeft gemaakt door naar de andere kant van de wereld te verhuizen, zijn of haar loopbaan helemaal over een andere boeg te gooien of een andere dappere stap heeft gezet.
De Witte: "Ik ben enorm onder de indruk van dat soort moedige verhalen. Zo kwam ik vorige week het boek ‘De blanke Masai’ van Corinne Hofmann tegen toen ik mijn boekenkast op wilde ruimen. Ik heb het (weer) in twee middagen uitgelezen. Wat een enorme durf, kracht, doorzettingsvermogen én drive om haar droom te verwezenlijken: trouwen met een Masai-krijger en een nieuw leven opbouwen in Kenia. Vorig jaar heeft een van mijn cliënten ook zo’n prachtige stap gezet, door na haar ontslag samen met haar partner naar Cambodja te vertrekken om daar te gaan werken en wonen."

Moed
En een moedige stap hoeft niet per se te betekenen dat u naar de andere kant van de wereld moet vertrekken. Dat is natuurlijk onzin. Maar wel kunnen ‘we’ enorm leren van deze mensen en hun verhalen. Wat maakt dat zij niet tegen die beren aan blijven hikken maar juist uit de startblokken komen en ervoor gaan?
Vaak ziet u heel veel moed en de kracht bij mensen ontstaan, als ze iets naars hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld na een naar ontslag, een burnout of andere ziekte, het verlies van iets of iemand. Het lijkt alsof men dan werkelijk kan voelen wat men echt wilt! En dat men dan ook de ‘drive’ vindt om ervoor te gaan. Maar gelukkig is iets naars meemaken niet de enige manier om angst om te zetten in durf. Dit is tevens te realiseren door het creëren van een stevig fundament voor uzelf." Een goede basis waarin u een aantal zaken helder hebt voor uzelf en waarmee u zich als het ware vereenzelvigd hebt zoals:
 
  • uw passie(s)
  • uw talenten
  • uw waarden en drijfveren
  • uw identiteit
  • uw missie
  • uw overtuigingen en opvattingen
  • de bijdrage die u wilt leveren

Actie
Heel veel professionals hebben hun dromen zien verwezenlijken door dit pad te volgen. Door deze, voor het zetten van loopbaanstappen, belangrijke ingrediënten te onderzoeken. Waar gaat uw hart sneller van kloppen? Waar liggen uw talenten en hoe zou u die in willen zetten? Wat vindt u belangrijk als het om werk gaat? Wie wilt u zijn als mens en als werknemer of ondernemer? Welke bijdrage wilt u leveren? Wat zijn uw angsten en hoe reëel zijn die?
Het helder hebben van deze aspecten en daar helemaal congruent mee zijn zorgen voor zelfvertrouwen en bereidheid om in actie te komen. De Witte: "Ik heb het voorrecht al vaak te hebben mogen meemaken wat een kracht, lef en enthousiasme dan vrijkomt, waardoor zelfs de grootste beren het hazenpad kiezen!"

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zo weet u dat uw sollicitatiegesprek niet goed ging
 Goede werksfeer grootste drijfveer voor ICT’er
 Vier keer out-of-the-box denken op weg naar een nieuwe baan
 Geld motiveert mannen het meest
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10