zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland op vakantie: werk gaat mee

8 juli 2016 - Meer dan de helft (56 procent) van de Nederlanders, neemt zijn werk mee op vakantie. Ruim een kwart (27 procent) stopt zijn laptop in de koffer en het overgrote deel (bijna 70 procent) is bereikbaar voor collega’s tijdens de vakantie. Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse kantoorwerkers van Ricoh: Anders werken: wat vindt werkend Nederland?

Veel organisaties in Nederland zijn actief op zoek naar andere manieren van werken. Maar het blijkt in de praktijk lastig om oude werkwijzen en gewoonten los te laten. Onderzoek van Ricoh Nederland geeft aan dat slechts twintig procent van de Nederlandse medewerkers een positieve cultuur en een stimulans van zijn werkgever ervaart om ook echt op een andere – niet traditionele – manier te werken. Het daadwerkelijk vastleggen van de spelregels voor een andere manier van werken in beleid, wordt volgens de respondenten nog minder gedaan: in slechts elf procent van de organisaties. Tegelijkertijd worden medewerkers wel gefaciliteerd met de juiste tools en technologie (41 procent).



Balans of scheiding
Mensen en organisaties zijn zoekende naar de juiste balans of scheiding tussen werk en privé. Hoewel privé en werk steeds meer door elkaar lopen, voelen kantoorwerkers zich nog niet vrij om privézaken te regelen onder werktijd. Nog altijd voelt ruim een kwart (27 procent) van de medewerkers zich niet comfortabel bij het voeren van een privé-telefoongesprek onder werktijd. Slechts 37 procent voelt zich vrij om op afwijkende tijden op kantoor aan te komen of te vertrekken om zo reistijd te verkorten of files te vermijden. En maar 23 procent van de medewerkers voelt zich comfortabel om onder werktijd te gaan sporten, om het werk vervolgens ’s avonds in te halen. Wat houdt medewerkers tegen? Volgens de respondenten is in 44 procent van de organisaties werken op afwijkende tijdstippen niet toegestaan en is 28 procent bang de indruk te wekken de kantjes ervan af te lopen.
 
Werk mee, bereikbaar blijven
Tegelijkertijd is het steeds normaler dat medewerkers werken in hun eigen tijd. Dat uit zich heel duidelijk in de vakantieperiode. Zo neemt ruim de helft (56 procent) van de medewerkers zijn of haar werk in enige mate mee op vakantie en is bijna 70 procent op vakantie bereikbaar voor collega’s. Maar liefst 27 procent neemt zelfs de laptop mee op vakantie.

Spelregels
Mark Boelhouwer, CEO van Ricoh Nederland: "Om het maximale uit medewerkers te halen en concurrentievoordeel te behouden, zullen organisaties snel een cultuur van andere manieren van werken moeten stimuleren. Ook om aantrekkelijk te blijven voor medewerkers. Nieuwe generaties willen op andere, modernere manieren werken en eisen dit min of meer."
Uit het onderzoek blijkt dat organisaties tools als laptop en smartphone prima voor elkaar hebben. Boelhouwer: "Maar om echt anders en effectief te kunnen (samen)werken, zal informatie optimaal ontsloten moeten worden, zodat deze plaats- en tijdonafhankelijk is. Daar hoort een cultuur bij die andere, moderne manieren van werken ondersteunt en die de balans tussen werk en privé bewaakt. Enerzijds werken medewerkers zelf door tijdens hun vakantie, anderzijds is het niet productief als zij zich hiertoe min of meer gedwongen voelen. Organisaties kunnen dit oplossen door de spelregels van anders werken helder vast te leggen en samen met hun medewerkers een passende cultuur te ontwikkelen."
 
Bekijk hier het whitepaper met de complete resultaten van het onderzoek ‘Anders werken, wat vindt werkend Nederland?’, in opdracht van Ricoh Nederland.

 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Laat uw medewerker niet verdrinken in het stuwmeer aan vrije dagen
 Bovengemiddelde interesse in vakantie op eerste werkdag
 Surfen op de zeven zeeën: cruiseliefhebbers willen online zijn
 Nederlander kan niet zonder wifi op vakantieadres
 
 
reacties
 
Mike  |   | 
8-07-2016
 | 
07:42 uur
ik ben van mening dat als een personeelslid het naar zijn zin heeft op het werk dat diegene eerder bereid zal zijn om bereikbaar te zijn tijdens de vakantie

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10