zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Top vijf redenen om met zelforganisatie starten

5 juli 2016 - Opvallend veel organisaties zijn bezig met het thema zelforganisatie. Dat stelt Alexander Berkhoff, organisatieontwikkelaar en talentenversneller bij Finext. Hieronder somt hij de meest voorkomende argumenten om over te gaan op zelforganisatie op.

 1. Gevoel van onbehagen, weten dat het anders, beter kan


Berkhoff : "Van veel mensen hoor ik dat de bureaucratie en de operational excellence gedachte in hun organisatie te ver is doorgeslagen. Medewerkers zijn vervreemd van de why van hun eigen werkzaamheden. Zelforganisatie wordt gezien als het middel om het werk weer betekenisvol en leuk te maken."

2. Verhogen klanttevredenheid
Klanten worden veeleisender en wisselen veel makkelijker van leverancier doordat internet hun keuzemogelijkheden transparanter maakt. Organiseren rond de klantvraag is noodzakelijk om wendbaar in te spelen op deze vraag. 

3. Zoektocht naar nieuwe business- en verdienmodellen in een sterk veranderende markt
Berkhoff: "Dit argument kom ik vooral tegen bij banken en verzekeraars. Hun bestaande verdienmodellen worden momenteel volledig uitgehold en zij zijn naarstig op zoek naar nieuwe business- en verdienmodellen om geld te blijven verdienen. Hierbij kijken zij vooral naar organisaties zoals Spotify en Google."

4. Verhogen eigenaarschap en ondernemerschap bij medewerkers
Veel gehoord onder leidinggevenden: ‘veel van onze medewerkers zijn opgehouden met echt bij te dragen aan de organisatie en zijn in plaats daarvan steeds meer gaan bijwonen’. Zelforganisatie wordt door hen gezien als middel om medewerkers te binden en te boeien door weer echt eigenaarschap over het eigen werk te geven en ondernemerschap te stimuleren.

5. Vergroten duurzame inzetbaarheid medewerkers
De manier waarop het werk in veel organisaties wordt uitgevoerd is in snel tempo aan het veranderen. Robotisering en automatisering is allang gaande in veel organisaties. Berkhoff: "Ik kom momenteel regelmatig afdelingen tegen waar 30 tot 50 procent van het werk overbodig is geworden of binnenkort wordt. Mensen die soms al twintig jaar hetzelfde werk doen krijgen door middel van zelforganisatie de mogelijkheid om hun echte talenten te gebruiken en zich zo voor te bereiden op nieuw werk binnen of buiten de eigen organisatie."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leidinggevende overschat zichzelf op bevlogen leiderschap
 Start zelfsturing leidt tot stijging verzuim
 Ondersteun uw medewerkers bij zelfleiderschap
 Ook zelfsturende teams hebben hiërarchie nodig
 
 
reacties
 
Lesane  |   | 
5-07-2016
 | 
16:13 uur
''Mensen die soms al twintig jaar hetzelfde werk doen krijgen door middel van zelforganisatie de mogelijkheid om hun echte talenten te gebruiken en zich zo voor te bereiden op nieuw werk binnen of buiten de eigen organisatie.''

Robotisering en automatisering kunnen we niet aan ontsnappen, alleen gaat het misschien sneller dan dat we het aankunnen. Want wat gebeurd er met de mensen die zich simpel weg niet kunnen voorbereiden op nieuw werk? Die verliezen hun baan of zullen veel minder verdienen. GO! for automatisering en robotisering, maar wel op de juiste tempo. Er kunnen meer dobbelstenen vallen als dit te snel geïntegreerd wordt

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10