zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Amsterdam net buiten top tien duurste Europese steden

24 juni 2016 - Amsterdam stijgt iets op de lijst van duurste wereldsteden, namelijk van de 69e naar de 64e plaats. Van alle Europese steden bezet de hoofdstad een gedeelde twaalfde plaats. Het Angolese Luanda staat voor het eerst in jaren niet op een: het heeft zijn plaats afgestaan aan Hong Kong. Dat blijkt uit het 22e Cost of Living onderzoek van Mercer.

Het jaarlijkse Cost of Living vergelijkt de lokale prijzen van meer dan 200 goederen en diensten, zoals woonkosten, vervoer, voeding, kleding, huishoudelijke goederen en entertainment. Daarbij wordt gekeken naar alledaagse zaken zoals de prijs van een liter halfvolle melk of een bioscoopkaartje, maar ook naar huurprijzen en  de prijs van veiligheid. Multinationals en overheden gebruiken de informatie uit het onderzoek om hun beloningsbeleid en arbeidsvoorwaarden vast te stellen.


 
Zwitserland veruit koploper in Europa

Binnen Europa moeten werkgevers vooral in de buidel tasten als ze mensen willen plaatsen in Zwitserland. Ellen van Arenthals, Mobility Consultant Benelux bij Mercer: "De drie duurste steden van Europa zijn Zürich, Geneve en Bern. Zürich en Geneve zitten zelfs in de top tien van de wereld. Overigens zijn de Zwitserse steden wel iets gezakt doordat het onderzoek wordt gemeten in dollars, en de Zwitserse Frank iets is verzwakt. Andere Europese steden bleven relatief stabiel. Ook dat heeft een valuta-oorzaak: de Euro en de Dollar zijn ten opzichte van elkaar weinig veranderd." Het opkrabbelen van Amsterdam valt in het niet bij de daling van 30 plaatsen in 2015. In internationaal opzicht is Amsterdam vooral goedkoop op het gebied van dagelijkse boodschappen. Daar staat tegenover dat de prijzen van vervoer, zoals de kosten van een auto, aan de hoge kant zijn.
 
Amerikaanse steden stijgen
Door de sterke dollar en de daling van veel andere steden zijn Amerikaanse steden licht gestegen. New York steeg met vijf plaatsen naar nummer elf. Ook San Francisco (steeg elf plaatsen naar 26) en Los Angeles (steeg negen plaatsen naar 27) lieten een stijgende lijn zien.
 
Hong Kong duurste in Azië en de wereld

Dit jaar is het voor het eerst dat Hong Kong de wereldranglijst aanvoert. Singapore staat net als vorig jaar op vier. Shanghai (zeven) en Beijing (tien) volgen. Afrikaanse steden staan hoog in de wereldwijde top tien. Luanda (Angola, twee) is daarbij de duurste, gevolgd door Kinshasa (zes) en N"Djhamena (negen, Chad). In het Midden Oosten zijn de duurste steden Tel Aviv (negentien), Dubai (21) en Abu Dhabi (25). In Latijns Amerika is Buenos Aires (41) de duurste stad, ook al daalde de stad met 22 plaatsen ten opzichte van 2015. San Juan (67, Puerto Rico) staat op de tweede plaats.
 
Expats worden belangrijker, maar ook minder riant beloond

Voor werkgevers worden expats steeds belangrijker. Dat komt doordat het voor grote bedrijven lastiger wordt om lokaal het personeel te vinden dat ze nodig hebben om internationaal te kunnen concurreren. Van Arenthals: "Nieuwe technologie kan daar niet tegenop. Dus zien we dat expats een belangrijker onderdeel worden van de bedrijfsstrategie van multinationals. Dat gezegd hebbende zien we ook dat er fanatieker wordt gekeken naar het kostenaspect van het expat-bestaan. In de salariëring van veel expats zie je terug dat de economische groei veelal achterblijft en dat markten volatiel zijn. Ze doen hun uiterste best om de data uit verschillende landen naast elkaar te leggen om ervoor te zorgen dat ze expats niet te weinig, maar zeker ook niet te veel betalen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Expats kiezen voor Amstelveen
 Wenen beste stad voor expats
 Luanda, Moskou, Tokyo duurste steden voor expats
 Amsterdam goedkoper geworden voor expats
 
 
reacties
 
Jaq Ulef  |   | 
24-06-2016
 | 
16:46 uur
Toch zeer bijzonder dat een aantal Afrikaanse steden zo hoog staat.
Ik heb moeite me voor te stellen dat het leven daar zo duur kan zijn.

Weet iemand hoe dit komt?
Is het aangepast naar koopkracht toevallig?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10