zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Benelux een van de Europese voorlopers in flexibel werken

23 juni 2016 - Uit een analyse van de Benelux-resultaten van een IDC-onderzoek onder HR-professionals en lijnmanagers blijkt dat de Benelux-landen een voorloper zijn op het gebied van flexibel werken en thuiswerken. De Benelux staat samen met de Scandinavische landen en Oostenrijk in de top drie.

Op de meeste vragen, die inzicht geven in de acceptatie van thuiswerken, scoort de Benelux gemiddeld, maar Benelux-managers hebben het meest vertrouwen in de effectiviteit van thuiswerken. Ook beoordelen zij hun ervaringen met thuiswerken als positief. Opvallend is dat 58 procent van de Benelux-respondenten die niet thuis kunnen werken aangeeft dat dit mede door beperkte IT-voorzieningen komt. Het Europese gemiddelde is 40 procent.


 
Toegevoegde waarde
Het onderzoek van IDC toont duidelijk de toegevoegde waarde van flexibel werken voor organisaties aan. Er is namelijk een positief verband tussen het geluksgevoel van medewerkers en de acceptatiegraad van flexibel werken in organisaties. Toch maakt het onderzoek ook duidelijk dat de snelheid van acceptatie van flexibel werken in de diverse Europese landen behoorlijk verschilt. De laagste acceptatie van flexibel werken is zichtbaar in de Centraal- en Oost-Europese landen en in Groot-Brittannië. Van de respondenten in Polen mocht bijvoorbeeld minder dan 50 procent thuiswerken, terwijl het percentage in de Scandinavische landen maar liefst 87 procent bedraagt.
Over alle landen gerekend staat 71 procent van de organisaties thuis werken toe, terwijl 78 procent het werken op afstand toestaat. Slechts 53 procent van de bedrijven heeft flexibele kantoorconcepten ingevoerd. Bring Your Own Device (BYOD) is in iets meer dan de helft van de organisaties toegestaan. Nederland scoort met een percentage van 67 procent wat dat betreft zeer hoog.
 
Ingeburgerd
In de Benelux is flexibel werken en thuiswerken inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Zo’n 74 procent van de ondervraagden is voorstander van flexibel werken en 49 procent vindt thuiswerken fijn. Zo’n 60 procent van de werknemers werkt regelmatig thuis, maar de meesten minder dan 50 procent van de werktijd. Toch is er ook een aantal categorieën waarvoor men flexibel werken minder geschikt vindt: topmanagers, personeel met operationele functies en medewerkers in de industrie en logistiek. Hoewel de meerderheid van de respondenten tevreden is over hun werkgever en de werksituatie en hun werkgever bij anderen zouden aanbevelen, is de ‘hapiness score’ in de Benelux met 67 procent een fractie lager dan het gemiddelde (71 procent).
 
Beoordeling en samenwerking
Volgens het onderzoek worden jaarlijkse en halfjaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken nog steeds door tweederde van de Europese bedrijven gehouden. Toch lijken regelmatige of doorlopende beoordelingsprocessen met het oog op personeelsontwikkeling (45 procent) en de evaluatie van prestaties (28 procent) populairder te worden. Europese bedrijven vinden goede samenwerking steeds belangrijker. De meerderheid van de respondenten vindt dat hun medewerkers goed zijn in samenwerking (78 procent) en het op zich nemen van nieuwe verantwoordelijkheden (75 procent). Echter, er moeten nog stappen worden gezet voor het beter faciliteren van samenwerking. Vooral lijnmanagers lijken minder vaak voorstander te zijn (65 procent) van teamleden die solliciteren op functies buiten hun eigen afdeling dan HRM-managers (83 procent). Daarnaast is minder dan de helft (47 procent) van de respondenten het erover eens dat het bedrijf systemen heeft die samenwerking bevorderen. Het onderzoek toont aan dat in bedrijven met hogere groeicijfers meer vormen van samenwerking voorkomen.
 
Beoordeling en samenwerking
De Benelux-respondenten antwoordden op vragen over beoordeling en samenwerking redelijk in lijn met de gemiddelden. Toch kan men concluderen dat managers van bedrijven in de Benelux over het algemeen meer waarde hechten aan feedback en inspraak door medewerkers. Dat komt met name tot uiting in het vragen om feedback van medewerkers tijdens beoordelingsgesprekken maar ook bij andere gelegenheden. Samenwerking en onderlinge kennisuitwisseling worden actiever aangemoedigd en medewerkers worden bovendien meer uitgedaagd om nieuwe taken en verantwoordelijkheden naar zich toe te trekken en zelf beslissingen te nemen.
 
Verschil HRM- en lijnmanagers
Het onderzoek toont aan dat HR-managers het niveau van steun aan hun lijnmanagers overschatten, maar de frustratie over HRM-processen in hun bedrijf onderschatten. Meer dan 41 procent van de ondervraagde lijnmanagers is gefrustreerd over de HRM-processen. Omgekeerd is het percentage HR-managers dat zich aan lijnmanagers ergert slechts 32 procent. Daarnaast is er gebrek aan consensus over de manier waarop het succes van HRM-activiteiten gemeten moet worden. Daar waar de HRM-afdeling meer waarde hecht aan het binden van nieuwe medewerkers, vinden lijnmanagers het snel aanleren van de relevante competenties belangrijker. In de Benelux wordt recruitment door de HRM-managers als belangrijkste taak beschouwd; de lijnmanagers zijn van mening dat administratieve taken met betrekking tot personeel, opleidingen en arbeidsvoorwaarden de belangrijkste taken voor de HRM-afdeling zijn.
 
Omvangrijk onderzoek
Het onderzoek van IDC, dat gesponsord werd door Cornerstone, aanbieder van talent management software, moest inzicht geven in de gevolgen van de digitale transformatie voor HRM en personeel. Aan het onderzoek namen 1.352 HR-professionals en lijnmanagers uit organisaties met meer dan 500 medewerkers in zestien Europese landen deel. De resultaten van het onderzoek werden tijdens een seminar in Utrecht door sprekers van onder meer Cornerstone en IDC toegelicht.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Flexibel werken twee keer zo belangrijk als bonus
 Vijf tips om voorbereid te zijn op Wet flexibel werken
 Grootste uitdaging Flexibel Werken: efficiënt gebruik nieuwe IT-technologie
 Helft medewerkers hecht sterk aan plaats- en tijdonafhankelijk werken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10