zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Effectieve preventieve monitoringsoplossing: de negen belangrijkste kenmerken

22 juni 2016 - Steeds vaker doen organisaties geheel of gedeeltelijk online zaken. Hoewel dat grote voordelen biedt, brengt het ook risico’s met zich mee. Er zijn genoeg voorbeelden van succesvolle aanvallen van hackers – van data die op straat ligt tot privégegevens die online te koop worden aangeboden.

De vraag is niet langer meer óf het de hackers lukt om bij gegevens te komen, maar wannéér ze dat gaan doen. Dat stelt Rob Pronk, Regional Director Northern Europe bij LogRhythm.


Pronk: "In veel gevallen ontdekken bedrijven datalekken pas weken, maanden of zelfs jaren later. En een onmiskenbaar feit is: hoe langer het duurt totdat zij het ontdekken, hoe groter de schade. Organisaties doen er dan ook zéér verstandig aan om meer te investeren in het continu en realtime monitoren van ongebruikelijke activiteiten en verdacht gedrag. Zo kunnen zij wellicht voorkomen dat een hack uitloopt op een lek."

Negen eigenschappen
Maar hoe weten organisaties of hun monitoringsoplossing voldoende beschermt? Aan de hand van deze negen eigenschappen kunnen ze daar een stuk geruster op zijn.

Facilitatie en ondersteuning – de oplossing moet gemakkelijk en effectief binnen de strategie en het beleid van de organisatie passen, en de compliance-doelstellingen van het bedrijf ondersteunen.

Geavanceerdheid – de beste oplossingen zijn door relevante deskundigen ontwikkeld en ingericht. Zij weten hoe aanvallers voor te blijven en hoe effectieve verdedigingen op te zetten om de organisatie tegen de meest complexe cyberaanvallen te beschermen.

Bruikbaarheid – de oplossing moet niet alleen geavanceerd zijn, maar ook eenvoudig toepasbaar en tegelijkertijd zorgen voor betekenisvolle output die bruikbaar is voor zowel specialisten als het management van elk niveau.

Performance – omdat cybercriminelen steeds nieuwe vormen van aanvallen gebruiken, moet de oplossing in staat zijn de performance van deze dynamische wereld bij te houden.

Diversiteit – de oplossing moet de complexiteit van de IT-omgeving van elke organisatie aan kunnen, en dat met zo min mogelijk verstoringen. Daarnaast moet deze op zowel nieuwe als legacy-systemen in een heterogene technologische omgeving kunnen werken.

Automatisering – de oplossing moet efficiënt draaien met minimale mankrachtkosten en complexe taken vereenvoudigen. Daarnaast moet het zorgen voor geïntegreerde workflows en samenwerkingsmogelijkheden die op hun beurt de analyses en het reactieproces bevorderen. Ten slotte moet de oplossing zorgen voor automatisering van de ondersteuning van incident response-processen en de ontwikkeling van tegenmaatregelen.

Kosteneffectiviteit – de oplossing moet betaalbaar zijn en een positieve business case bieden voor implementatie.
Aanpassingsvermogen – de oplossing moet zich kunnen aanpassen aan veranderingen, denk aan organisatorische veranderingen en veranderingen op het gebied van cyberaanvallen en aanvalstechnieken. Elke oplossing moet een levensduur hebben van ten minste vijf jaar.

Schaalbaarheid – de oplossing mag geen grenzen kennen en moet eenvoudig met de organisatie mee kunnen groeien.

Voorkom ellende
Pronk: "Het kan niet genoeg benadrukt worden: met de juiste realtime monitoringsoplossing voorkomt u de grootste ellende. Zorg ervoor dat de data van uw organisatie niet op straat liggen. Of nog erger: in de etalage."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cybercriminele organisaties aan het licht gebracht
 Bedrijf gehackt? Vervang de thermostaat
  Top tien populairste hackmethoden
 Mix werk en privé vergroot kans op hack door personeel
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10