zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bevorder de bevlogenheid met gerichte interventie

20 juni 2016 - Organisaties kunnen succesvol de bevlogenheid en prestaties van medewerkers duurzaam vergroten door hierop gerichte interventies aan te bieden. Dat concludeert arbeids- en organisatiepsycholoog en directeur research Schouten & Nelissen Jessica van Wingerden in haar proefschrift.

Ondanks de digitalisering en robotisering maken bevlogen medewerkers die vanuit passie en energie werken het verschil in organisaties. Bevlogen medewerkers onderscheiden zich van hun niet bevlogen collega's door goede kwaliteit van dienstverlening, hoge productiviteit en innovativiteit. Daarbij leidt bevlogenheid niet alleen tot goede prestaties, maar ook tot organisatiebetrokkenheid en klantloyaliteit. Van Wingerden promoveert donderdag 16 juni 2016 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.


 
Bevlogenheid op de agenda
Door de jaren heen is er in de wetenschap en bij organisaties steeds meer interesse ontstaan voor bevlogenheid en prestaties. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat deze medewerkers vergeleken met niet bevlogen collega's innovatiever, productiever en gezonder zijn en een hogere kwaliteit van dienstverlening leveren. Daarbij leidt bevlogenheid niet alleen tot goede prestaties maar ook tot organisatiebetrokkenheid en klantloyaliteit. Kortom, bevlogenheid is een randvoorwaarde voor het succes van organisaties.
 
Job Demands-Resources theorie
Bevlogenheid ontstaat uit de optimale balans tussen wat energie vraagt (job demands) en wat energie geeft (resources). Een belangrijke en veelgebruikte theorie die kan helpen om de voorspellers en uitkomsten van bevlogenheid te begrijpen is de Job Demands-Resources (JD-R) theorie (Bakker & Demerouti, 2014). De JD-R theorie veronderstelt dat positieve organisatie interventies die gericht zijn op het optimaliseren van taakeisen en hulpbronnen kunnen leiden tot een toename van bevlogenheid en prestaties. Ondanks dat hiervoor voldoende theoretische argumenten zijn, was empirisch bewijs voor het vergroten van bevlogenheid en verbeteren van prestaties door interventies tot nu toe schaars. Van Wingerden heeft in haar dissertatie aangetoond dat bevlogenheid en prestaties duurzaam kunnen worden verbeterd door JD-R interventies.
 
Werken aan bevlogenheid
Bevlogen aan het werk zijn is niet vanzelfsprekend. Zowel het management als medewerkers zelf kunnen hun bevlogenheid positief beïnvloeden door te werken aan deze balans. Leidinggevenden kunnen zorgen voor realistische taakeisen, ontwikkelmogelijkheden en uitdagingen in het werk. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld proactief feedback vragen aan klanten of de leidinggevende vragen naar mogelijkheden om mee te werken aan projecten waar zij interesse in hebben.
 
Duurzaam effect
Van Wingerden toetste Job Demands-Resources interventies (trainingen) gericht op het vergroten van persoonlijke energiebronnen, het optimaliseren van de balans tussen job demands en resources in het werk (job crafting) en de combinatie van beiden. Zij deed haar onderzoek vooral onder professionals in het onderwijs en de zorg. De effecten blijken het sterkst (zowel een toename van bevlogenheid als prestaties van medewerkers) bij de gecombineerde interventie. Ook blijken de effecten van de interventie gericht op het optimaliseren van de balans tussen job demands en resources in het werk (job crafting) zowel kort na afloop significant, als ook een jaar later. Daarmee blijkt dat de effecten duurzaam zijn en dat werken aan bevlogenheid in organisaties door de inzet van interventies loont.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zeven redenen waarom medewerkers vertrekken
 Leidinggevende overschat zichzelf op bevlogen leiderschap
 Medewerkers negen keer vaker betrokken als er vertrouwen is in de directie
 Graaicultuur funest voor bevlogenheid medewerkers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10