zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland benut potentieel oudere werknemers onvoldoende

17 juni 2016 - Het lukt Nederland maar matig om de economische kracht van oudere werknemers (55+) te benutten. Van de 34 onderzochte OESO-landen - de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling - scoort Nederland een 21e plek. IJsland blijft, net als vorig jaar, de koploper en scoort het beste in het benutten van het potentieel van oudere werknemers.

Dit blijkt uit het jaarlijkse 'Golden Age Index' onderzoek van PwC.  De Golden Age Index is een gewogen gemiddelde van verschillende indicatoren. Werkgelegenheid, inkomsten en trainingen zijn de indicatoren die de impact weergeven van werknemers ouder dan 55 jaar op de arbeidsmarkt in de OESO-landen.



Kampioen deeltijdwerken
Volgens Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom van PwC, zijn de Nederlandse resultaten ook een bevestiging van een andere trend. "Uit dit onderzoek blijkt maar weer eens dat Nederland kampioen deeltijdwerken is, een trend die al sinds de bayboomers van kracht is. Hierdoor blijft de economische kracht van ouderen al grotendeels onbenut. Daarnaast zijn oudere werknemers relatief hard getroffen door de crisis omdat velen hun baan zijn kwijtgeraakt. Dit verklaart de zeer matige Nederlandse ranking."
Velthuijsen wijst op het positieve effect voor alle OESO-landen als deze groep beter wordt benut. "We hebben het over 2,6 biljoen euro dat de 34 OESO-landen aan hun Bruto Nationaal Product kunnen toevoegen, mits het gelijk is aan het niveau dat in Zweden wordt gehaald."

Snelgroeiende groep
De groep oudere werknemers in de OESO-landen groeit tot 2030 met een kwart tot over de 500 miljoen. "Deze groep zet onmiskenbaar druk op ons zorgsysteem, sociale stelsel en heeft grote impact op de financiële zekerheid van bijvoorbeeld ons pensioensysteem. Landen kunnen zich hiertegen wapenen door oudere werknemers veel beter een plek in de economie te geven. Hierbij stijgt het BNP en ook nemen belastinginkomsten toe," aldus Velthuijsen.
Israël, Duitsland en Nieuw-Zeeland hebben sinds 2003 de grootste stappen voorwaarts gemaakt. Dit komt voornamelijk door een sterk toegenomen werkgelegenheid voor werknemers tussen de 65 en 69. Amerika is ten opzichte van vorig jaar met vijf plekken gedaald naar plek zeven. Dit komt omdat andere landen zich in hoger tempo positief op dit terrein ontwikkelen.

Top tien
1) IJsland
2) Nieuw Zeeland
3) Zweden
4) Israël
5) Estland
6) Noorwegen
7) Amerika
8) Chili
9) Zuid-Korea
10) Japan

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ouderen willen blijven leren
 Werkgevers: nu werkloosheid aanpakken
 Uitzendwerk belangrijk voor 50-plusser om aan het werk te komen en te blijven
 Werkende senioren gezonder dan gepensioneerden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10