zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Is parttime werken wel mogelijk op topniveau?

15 juni 2016 - Minister Jet Bussemaker wond er onlangs geen doekjes om: deeltijd werken hoeft de carrière van vrouwen niet in de weg te staan, zelfs wanneer zij topfuncties ambiëren. Mischa Voogt, Managing Director bij Michael Page Nederland, constateert echter dat de praktijk iets weerbarstiger is.

Voogt: "Wellicht dat toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt een ander beeld laten zien, maar momenteel is het nog altijd zo dat fulltime werken min of meer een voorwaarde is om een toppositie te bereiken en te behouden. Zowel voor mannen als voor vrouwen."

Meer vrouwen in fulltime functies
Uit recent onderzoek van Michael Page naar het verschil tussen de positie van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt, komt onder meer naar voren dat het aantal vrouwen in fulltime functies eerder toe- dan afneemt. Van de ondervraagde organisaties geeft 25 procent aan dat het aantal vrouwen met een fulltime functie in de afgelopen vijf jaar is toegenomen, 61 procent dat het gelijk is gebleven en slechts veertien procent ziet een afname. "Voor het deel van de markt dat wij bedienen, met name het hogere managementsegment, zijn deze cijfers geen verrassing wat mij betreft," zegt Voogt. "Wilt u een interessante baan op topniveau, met veel verantwoordelijkheid, dan is fulltime werken bijna een voorwaarde. Als u een zwaardere functie hebt, waarbij u veel mensen aanstuurt, dan kost dat gewoon erg veel tijd. Die uren moet u ergens vandaan halen en het is moeilijk om die tijd te vinden als u maar drie of vier dagen per week werkt. Wilt u minder werken, bijvoorbeeld om een paar dagen per week bij uw kind thuis te zijn, dan kunt u beter een ander soort functie kiezen."

Mannen minder werken
De suggestie van de minister dat mannen minder moeten gaan werken en een deel van de zorgtaken moeten overnemen die nu nog vaak door vrouwen worden vervuld, gaat ook niet altijd op, vindt Voogt. Zelf is zij moeder van twee kinderen en ze heeft een partner die eveneens fulltime werkt op topniveau. "Voor ons beiden is het geen optie om minder te gaan werken. De functie staat dat gewoon niet toe. Dat wil echter niet zeggen dat dat ten koste gaat van onze kinderen. Wij hebben dankzij onze goedbetaalde functies de mogelijkheid om de kinderopvang goed te regelen. Ik denk dan ook dat de route naar meer vrouwen in topfuncties niet gelegen is in iedereen parttime laten werken, want dat is geen realistische verwachting. Wel zou het de moeite lonen om te kijken hoe we gelijke kansen kunnen creëren door betere voorwaarden te scheppen."

Aanpassen schoolsysteem
Als voorbeeld van wat de samenleving zou kunnen doen om het aantal vrouwen in topposities te vergroten, noemt Voogt onder meer het aanpassen van het schoolsysteem. "Als dat beter zou aansluiten op de werktijden van ouders, dan zou het voor veel vrouwen al een stuk eenvoudiger zijn om fulltime te werken. Met name voor het middensegment kunnen we zo veel hordes wegnemen. Daarbij is de kinderopvang erg duur in Nederland in vergelijking met de ons omringende landen. Hier kan nog veel gewonnen worden."

Duidelijke keuzes
Ook ligt er een verantwoordelijkheid bij vrouwen zelf, stelt Voogt: "Vrouwen zouden minder bang moeten zijn om een duidelijke keuze te maken. De perceptie is nog vaak dat een fulltime baan niet met een gezin te combineren is. Ik denk dat dit wel degelijk goed te realiseren is, mits ze alles goed regelen. Maar dan moeten ze wel echt overtuigd zijn van hun keuze. Wilt u liever een paar dagen per week thuiszitten bij de kinderen? Maak daar dan ook een eerlijke keuze in en accepteer de consequentie dat een andere functie misschien beter bij u past."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Maak bedrijfsvoering effectiever met Cut the Bullsh*t denken
 Het Rijk wederom verkozen als meest favoriete werkgever
 Manager kan bijdragen aan gezondheid medewerkers
 

Gerelateerde nieuwsitems

 PostNL heeft wederom de meeste parttime vacatures
 Vraag naar parttime werknemers in Nederland stijgt
 Roep om parttime en flexibele banen in techniek steeds groter
 Parttimer komt niet vooruit
 
 
reacties
 
Raymond  |   | 
15-06-2016
 | 
13:20 uur
Interessante discussie!

Het is een cultuur- en een structuur-ding. Die gaan hand in hand bij het organiseren van wat ons handig en verstandig lijkt. En daar roesten we dan feitelijk een beetje een vast.
Het begint met de boel ter discussie te stellen: moet het zijn zoals het nu is? Of kan het anders.... A change is gonna come?

Misschien helpt de discussie over de 6-urige werkdag zoals die nu in scandinavie tot uitdrukking komt?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda (1) 
Goed management boost de productiviteit  (1) 
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten (1) 
Leadgeneratie, social selling en contentmarketing niet op niveau (1) 
‘Cloudmasters’ versnellen eigen mogelijkheden om branchegenoten te verslaan (1) 
Ga tijdig met complimenten aan de slag! (1) 
Verbetering huis: verandering tuin heeft grootste voorkeur (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Intel boekt recordomzet, maar minder winst
Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
meer beurs
top10
Strengere eisen papiervernietiging door invoering AVG
Goed management boost de productiviteit
Nederlandse bevolking heeft financiële dode hoek
Toekomstige banen geen sciencefiction
Watjesverkoop: maak uzelf niet blij met een dooie mus
Weinig angst voor opkomst robotcollega’s
Nieuwe cookieregels bedreiging voor media-industrie
Vijf uitgangspunten voor onvergetelijke complimenten
Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt verder
Bedrijven verwachten ingrijpende veranderingen om voorop te lopen in digitale economie
meer top 10
vacatures
meer vacatures