zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven extra alert op verdachte pakjes en brieven

15 oktober 2001 - In de verdachte envelop die maandag in Almelo bij het Amerikaanse bedrijf 5 M Company werd onderschept, zit waarschijnlijk geen miltvuur-bacterie. Bij een mediabedrijf in Zwaag werd ook een envelop met poeder gevonden en ook daar zou het geen anthrax betreffen.

Uit een eerste test van onderzoeksinstituut ID-Lelystad bleek dat er in de envelop bij 5 M Company waarschijnlijk geen miltvuurbacterie zat. Het is nog steeds niet bekend waar de brief vandaan komt.


De envelop werd maandagmorgen in het kantoor onderschept. Naar aanleiding van de berichten zijn bedrijven extra alert. De postkamer let goed op verdachte pakjes en brieven en bedrijven die vatbaar zijn voor terroristische acties nemen maatregelen.

Antibiotica
De vijftig werknemers van de kantoorafdeling van 5 M zijn onder de douche geweest en krijgen een antibioticakuur. Het productiepersoneel van 5 M Company gaat waarschijnlijk dinsdag weer aan de slag. Het kantoor wordt in overleg met de GGD eerst grondig schoongemaakt. Daarna kunnen ook de overige medewerkers weer aan het werk.

Zwaag
De brandweer heeft maandagmorgen een mediabedrijf in het Noord-Hollandse Zwaag afgesloten nadat personeelsleden een envelop hadden aangetroffen waarin poeder zat. Eerste onderzoek heeft uitgewezen dat het geen anthrax betreft, het poeder dat miltvuur kan veroorzaken. Onderzocht wordt nog wat de substantie wel is. De politie verwacht dat dit ongeveer 24 uur inbeslag neemt. Het vermoeden is dat het gaat om bamboepoeder, dat bij een relatiegeschenk hoort. Het is bekend waar de enveloppe vandaan komt. De medewerkers van het bedrijf werden gedurende het onderzoek vastgehouden om eventuele besmetting niet te verspreiden.

Draaiboek
Minister Borst van Volksgezondheid werkt aan een speciaal draaiboek voor de bestrijding van de gevolgen van bioterrorisme. Voorlopig wordt als basis het Draaiboek Explosies van Infectieziekten gebruikt, als er sprake mocht zijn van besmettingen met bijvoorbeeld miltvuur. Een probleem is wel dat veel artsen het zeldzame miltvuur niet kunnen herkennen bij patiënten, terwijl een snelle reactie van levensbelang kan zijn. De ziekte lijkt kort na de besmetting op griep. Mensen die geïnfecteerd zijn met miltvuur (anthrax) moeten snel behandeld worden met antibiotica.

Waterbedrijf
Het Zeeuwse Delta Nutsbedrijven heeft maandagochtend uit veiligheidsoverwegingen besloten alle terreinen rond drinkwaterpompstations af te sluiten voor het publiek. De opzichters hebben na de aanslagen in de Verenigde Staten de opdracht extra alert te zijn om mogelijke terroristische acties op drinkwatervoorzieningen te voorkomen.

Postbodes
Postbodes van PTT Post hoeven voorlopig geen speciale handschoenen te dragen. Het bedrijf heeft draaiboeken voor 'rare post' zoals bombrieven en HIV-besmetting, maar niet voor eventuele risico's met miltvuur. Bij het bedrijf werken 35.000 postbodes, een kleine 10.000 sorteerders en 800 chauffeurs.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10