zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

War for talent winnen? Pas u aan aan de behoeften van de markt

3 juni 2016 - Bedrijven zullen de komende tijd de concurrentie met elkaar aangaan om de beste mensen aan boord te halen, stelt Joost Fortuin, Managing Director bij Page Personnel. Dit is een gevolg van de aantrekkende economie en een dreigende schaarste aan talent. De tijd dat de sollicitant een potentiële werkgever moest imponeren, lijkt voorbij: het is nu veeleer het bedrijf dat de kandidaat moet verleiden.

Veel bedrijven missen echter de snelheid en de flexibiliteit die de arbeidsmarkt vraagt en hebben straks het nakijken. Fortuin: "Konden werkgevers begin vorig jaar nog achterover hangen en moest de kandidaat maar bewijzen dat hij of zij geschikt was, op dit moment zijn de rollen volledig omgedraaid."

Wensen kandidaten
Nu de economie aantrekt en er schaarste ontstaat op de arbeidsmarkt, gaan de wensen van kandidaten een steeds grotere rol spelen bij werving en selectie van talent. Het wordt nu noodzakelijk dat bedrijven lef tonen en duidelijkheid verschaffen aan kandidaten over wat ze precies kunnen bereiken in de geboden functie, stelt Fortuin. "De generatie die nu de arbeidsmarkt bestormt, wil weten wat hun carrièrepad gaat zijn bij een bedrijf, wat ze kunnen gaan verdienen, of welke opleidingsmogelijkheden er zijn. Veel bedrijven zeggen nog altijd: kom eerst maar in dienst en dan zien we wel verder. Maar die tijd is voorbij. De kandidaat dicteert."

Het komt aan op snelheid en flexibiliteit in werving
Organisaties moeten niet alleen beter luisteren naar de wensen van kandidaten, ook de reactiesnelheid en de flexibiliteit gaan een steeds grotere rol spelen, constateert Fortuin. "Vaak gaat het in de vacaturetekst al mis," zegt hij. "Wanneer je kandidaten bijvoorbeeld gebiedt om voor een bepaalde datum te reageren, dan straal je daarmee niet de flexibiliteit uit die de markt vraagt. Als een geschikte kandidaat nog even tijd nodig heeft om na te denken, dan moet je die tijd ook gunnen en niet te rigide zijn. Of als een kandidaat volgende week op vakantie gaat, toon dan ook de daadkracht om snel een besluit te nemen en alles te regelen voor die tijd. Waar voorheen de kandidaat deze flexibiliteit moest tonen, is het nu de werkgever die de kandidaat tegemoet moet komen."

Het is aan het koken op de markt
Werkgevers reageren op dit gebied echter trager dan de gemiddelde kandidaat, stelt Fortuin. "Ik zie dat veel bedrijven handelen op de manier die vorig jaar goed was, terwijl de kandidaat veel meer direct reageert op de kansen die er liggen. De markt is aan het koken en verandert inmiddels per maand. Met name de traditionele, grote organisaties passen zich niet snel genoeg aan om adequaat op de veranderingen in te spelen. Vaak is er geen gedegen wervingsbeleid en duren sollicitatieprocedures veel te lang. We zijn heel lang aan het wikken en wegen hoe we ons aan kunnen passen aan de markt, bedenken processen om het allemaal in te richten en vervolgens is de markt alweer veranderd. Snelheid is echter essentieel, nu er weer schaarste aan talent dreigt te ontstaan. Zorg ervoor dat je je interne processen op orde hebt en goed bent voorbereid als een nieuwe kandidaat zich aandient. Eigenlijk moet het hele sollicitatieproces niet meer dan twee tot drie weken in beslag nemen, anders is de kandidaat alweer van de markt."

Wervingsproces is essentieel
Veel zal dus afhangen van hoe een organisatie zijn wervingsproces invult. "De werkgever die een kandidaat het gevoel geeft dat hij serieus is en dat hij gewaardeerd wordt, die zal beter in staat zijn om een geschikte professional te vinden dan de werkgever die zegt dat hij nog zal bellen en die vervolgens zijn afspraken niet nakomt. Een dienstverlenende houding naar de sollicitant zal steeds belangrijker worden. Een probleem is natuurlijk wel dat de mensen die het voor het zeggen hebben in het bedrijfsleven, gemiddeld twee generaties verwijderd zijn van het nieuwe talent dat zich aandient. De kunst is dan ook dat deze beslissingsnemers die generatiekloof weten te overbruggen door goed te luisteren. De generatie die er nu aankomt, wil echt wat anders."

Bedrijven moeten lef tonen
Waar het voor organisaties vooral op aankomt, is het tonen van lef, vindt Fortuin. "Trendsetters op de arbeidsmarkt zijn de bedrijven die sneller beslissingen durven te nemen en die in staat zijn om feedback uit de markt om te zetten in actie. Als u weet dat een kandidaat ook nog met drie andere werkgevers gesprekken voert, dan weet u dat u met hen in concurrentie bent. En dan moet u dus iets meer te bieden hebben. Deze concurrentieslag zal zich de komende tijd vooral gaan voltrekken op het gebied van de lengte van de contractduur. U ziet nu al dat bedrijven steeds vaker een halfjaarcontract aanbieden en sommigen zelfs een jaarcontract. Wat dat betreft verschilt werving eigenlijk niet veel van iemand verleiden op een feestje. Ziet u dat er vier andere geïnteresseerden om uw potentiële liefdespartner staan, bied diegene dan een cocktail aan, in plaats van een wijntje. Zo creëert u een voorsprong op de concurrentie. Doet u dat niet, dan staat u waarschijnlijk de hele avond in uw eentje."

Onlangs voerde Page Personnel een onderzoek uit naar tijdelijk werk. De resultaten zijn hier te vinden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Zes richtlijnen voor digitale transformatie
 Nederlandse bedrijven optimistisch; vertrouwen in Verenigd Koninkrijk daalt
 Financiële sector heeft geen vertrouwen in naleving regelgevingen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 War for talent is nog niet afgelopen, maar is nog maar net gestart
 HR: de ‘War for talent’ blijft uit, wat nu?
 Voorlopig nog geen ‘war for talent’
 Talentmanagement, van papier naar praktijk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
reacties
Ambitie beschikbaarheid breedbandig internet komt met huidig beleid in gevaar (1) 
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens (4) 
Online gokken mogelijk toegestaan (1) 
Werkgevers onderschatten risico’s van geldgebrek bij personeel (3) 
Student wil niet lenen (1) 
42 procent werknemers wil verbod op bereikbaarheid buiten werktijd (2) 
Bijna alle Nederlanders ervaren werkstress (5) 
beurs
Stijgers Dalers
Yatra 5.4  6.3 %
Altice 8.52  5.2 %
Advanced met 39.43  4.4 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Doc data 0.45  -4.3 %
Brill kon 34.51  -2.8 %
Positieve onderzoeksresultaten Galapagos met cystic fibrosis
D'Ieteren in onderhandeling met Amerikanen over Belron
Einde cijferseizoen betekent blik op macrodata
meer beurs
top10
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt
Hoe u medewerkers stimuleert regie over ontwikkeling te nemen
Managers hebben weinig benul van werkstress onder werknemers
#MeToo: Gevolgen nog veel ernstiger bij intimidatie
Tanja Roeleveld verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2017
Zeven trends die zakelijke IT-omgevingen een boost zullen geven
2018 wordt het jaar van hivenets, swarmbots en polymorfe malware
Mannelijke mantelzorgers vaker ondersteund dan vrouwelijke
Bedrijven behalen niet meer omzet met digitalisering
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen
meer top 10
vacatures
meer vacatures